Mediafax.biz Exclusiv

Diaconu de la Delta ACM caută proiecte în Qatar după ce anul trecut a câştigat construcţia unei autostrăzi în Irak

Autor: Andreea Neferu

11.03.2012, 19:09 327

"Am mers (în Qatar, în luna februarie - n. red.) cu intenţia de a căuta ceva de lucru, am fost să mă pun la curent cu ce se întâmplă acolo. Nu e simplu, nu e uşor să te baţi din prima zi acolo, dar intenţionăm să facem lucrurile pas cu pas", a declarat Florea Diaconu.

Compania, care în ţară are o serie de proiecte pe infrastructură rutieră, a câştigat anul trecut şi un proiect de construcţie a unei autostrăzi în Irak, valoarea contractului ridicându-se la 66,7 mil. dolari (47,8 mil. euro).

"Proiectul se derulează, nu avem probleme cu încasările", a afirmat Diaconu în legătură cu autostrada din Irak. Delta ACM 93 a avut anul trecut afaceri de circa 98-100 mil. euro, în uşoară creştere de la 93 mil. euro în anul precedent.

Ce antreprenori români mai sunt interesaţi de afaceri în alte ţări

Pe lângă Delta ACM, şi alte firme de construcţii locale au anunţat că sunt în căutare de proiecte în alte ţări.

Romstrade, constructor controlat de Nelu Iordache, a făcut primul pas tot în Irak, unde a câştigat construcţia unei autostrăzi de 35 de kilometri, în timp ce Bog'Art (Raul Doicescu) a anunţat că este interesată de zona Golfului, Ghana, Guineea Bissau, Senegal, Coasta de Fildeş.

Recent, şi colosul Hidroconstrucţia, cel mai mare constructor român, cu afaceri de peste 232 milioane de euro în 2010, şi-a deschis o sucursală în Germania, în localitatea Kircheim. Delta ACM 93 a încasat anul trecut circa 11 mil. euro de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru lucrările efectuate pe infrastructura rutieră.

Contractele pe care Delta ACM le are

Printre cele mai recente contracte câştigate de Delta ACM 93 se numără şi modernizarea unei porţiuni de 8,7 kilometri din centura rutieră a municipiului Bucureşti, pentru suma de 106,6 mil. lei (circa 24,8 mil. euro), unde compania lucrează alături de firmele Azvirt LLC şi Maxidesign.

De asemenea, Administraţia Străzilor Bucureşti a încheiat la finalul lunii noiembrie a anului trecut un acord-cadru în valoare de 24,8 mil. euro cu o asociere condusă de constructorul Delta ACM 93 pentru furnizarea şi montarea de mobilier urban (coşuri de gunoi, lăzi de stocare, bănci, elemente decorative, grătare, jardiniere sau stâlpi de iluminat) în Capitală.

Printre cele mai recente licitaţii la care Delta ACM 93 a participat se numără şi contractul de 953,5 milioane de lei (circa 220 de milioane de euro) pentru extinderea reţelei de metrou din Capitală pe tronsonul Parc Bazilescu-Străuleşti, unde a depus o ofertă alături de germanii de la Max Boegl.

Rezultatele licitaţiei încă nu au fost anunţate.

Delta ACM lucrează în prezent, alături de firmele Astaldi, FCC Construccion şi AB Construct la magistrala 5 de metrou Râul Doamnei-Eroilor, contract cu o valoare de 215 milioane de euro fără TVA.

La mijlocul lunii februarie, Delta ACM 93, alături de alte zece companii de construcţii, printre care Euro Construct Trading 98 (controlată de Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), Straco Grup (Alexandru şi Traian Horpos) şi Strabag (Austria), au fost luate în vizor de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere de a participa cu oferte trucate la licitaţiile de întreţinere şi administrare a străzilor din Capitală.

La acea vreme, Florea Diaconu declara pentru ZF ca investigaţia nu are în spate motive reale şi că va merge în instanţă dacă Delta ACM va fi acuzată pe nedrept.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO