Mediafax.biz Exclusiv

Distribuitorul Gersim a vândut 340.000 de telefoane şi a ajuns la un rulaj de 20 de milioane de euro

Distribuitorul Gersim a vândut 340.000 de telefoane şi a ajuns la un rulaj de 20 de milioane de euro

Autor: Adrian Seceleanu

10.01.2011, 18:20 100

"Cele mai vândute telefoane mobile au fostcele situate în intervalul de preţ 15-25 de euro.Cele mai vânduteterminale au fost LG GS101, Samsung E1080 şi Nokia 1208 - fiecaredintre ele în câteva zeci de mii de unităţi. Sărăcia, îndatorareaşi situaţia economică în care se află România şi-au spus cuvântulşi în vânzările de terminale GSM. Smartphone-urile au reprezentatdoar 5% din numărul total de telefoane vândute de compania noastră,deşi preţul acestora a scăzut sub 100 euro", a spus Ştefănescupentru ZF.

"Am vândut în medie 1 telefon mobil pe minut,terminând anul cu aproximativ 340 de mii de unităţi vândute. Cumtoată piaţa de telefoane mobile în România este estimată în 2010 la3,5 milioane de unităţi, înseamnă că unul din 10 telefoane mobilevândute a trecut prin compania noastră. O cotă de piaţă de 10% estemulţumitoare, ţinând cont că 80% din piaţă aparţine celor 3operatori: Cosmote, Vodafone şi Orange.

" Preţul mediu pe telefon vândut a scăzut anultrecut, potrivit datelor Gersim, la aproximativ 55 de euro, faţă de65 de euro în 2009.Cea mai mare piaţă pentru telefoanele mobileeste Bucureştiul. "În Bucureşti se vând şi telefoanele de 300 deeuro, lucru care se întâmplă mai rar în restul ţării", spuneŞtefănescu.

Deşi piaţa a înregistrat pe ansamblu o evoluţie negativă, cifra de afaceri a Gersim a urcat la 20 mil. euro în2010, în creştere cu 30%, spune Ştefănescu. El pune avansulînregistrat pe seama dispariţiei unor competitori mai mici,inclusiv pe fondul unor controale mai severe ale autorităţilor, darşi al faptului că firma nu avea contracte doar cu câtevabranduri.

"Începând cu 2009, companiile bazate pecontracte exclusive sau preferenţiale au început să dispară sau săpiardă teren. Controalele autorităţ ilor aproape că au eliminatevaziunea fiscală din domeniu. Astfel, mulţi din competitori s-aupierdut pe drum, iar targetul firmei noastre a fost să luăm dincota de piaţă rămasă liberă prin dispariţia competitorilor maislabi.Ca strategie, am sacrificat profitul în 2009, dar roadelele-am cules în 2010. Dacă în 2009 am avut o cifră de afaceri de 15milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de 2008, în 2010creşterea a fost de 30% faţă de 2009, veniturile ajungând la 20milioane de euro."

Compania a înregistrat profit anul trecut aspus Ştefănescu, fără a oferi detalii. "Numărul de angajaţi ascăzut de la 15 la 11 în 2010 faţă de 2009 în încercarea de aeficientiza cât mai bine compania şi de a o adapta la cerinţelepieţei, câteva proiecte de dezvoltare fiind amânate. Astfelprezenţa companiei pe pieţele din Ucraina şi Polonia a fost amânatăcel puţin până în 2012." Cei mai mari competitori ai Gersim înRomânia, exceptând operatorii de telefonie mobilă, suntdistribuitorii Accord 93 şi World Comm Trading, potrivit luiŞtefănescu. Cele două firme sunt şi distribuitori oficiali aicompaniei Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile dinlume, care are o fabrică şi în judeţul Cluj. În 2009 Accord 93 aavut un rulaj de 43 mil. euro, iar World Comm Trading de 35 mil.euro, potrivit datelor de la RegistrulComerţului.

Fără un acord de distribuţie directă cu Nokia,la Gersim cele mai bine vândute branduri au fost Samsung şi LG."Faţă de anii anteriori, focusul companiei s-a mutat doar pe câtevabranduri, vânzările de Sony Ericsson, Motorola şi HTC având doarcaracter ocazional. Prezenţa fabricii Nokia în România nu ainfluenţat nici preţul, nici disponibilitatea şi nici timpul delivrare al acestora către Gersim. În acest moment nu avem încă uncontract de distribuţie direct cu Nokia, poate acesta este şimotivul pentru care în comparaţie cu 2009, vânzările noastre determinale Nokia au fost cu 30% mai mici în 2010." Pentru anulcurent Gersim estimează un business în creştere cu 25%, pe fondulunor vânzări mai mari şi a introducerii unor noi produse înportofoliu, precum tabletele PC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO