Mediafax.biz Exclusiv

Dragoş Cabat: Majorarea comisioanelor la conturile curente este o sursă facilă de a obţine venituri pentru bănci, mai ales acum când au nevoie de bani

Autor: Ciprian Botea

20.03.2012, 14:42 196

"Majorarea comisioanelor la conturile curente este o sursă facilă de a obţine venituri pentru bănci mai ales în condiţiile actuale în care au nevoie de mai mulţi bani. Sigur că este mult mai uşor să creşti comisioanele decât să restructurezi. Aceste măsuri au fost posibile şi în condiţiile în care competiţia pe piaţă a mai scăzut şi clienţii se mută mai greu de la o bancă la alta", comentează analistul financiar.

Din nevoia de a identifica alte surse de venituri pe fondul prăbuşirii vânzărilor de credite, bancherii au introdus comisioane noi în criză şi au schimbat mai des grila de tarife pentru serviciicurente.

Jucătorii mari, în special, încearcă să profite de baza largă de clienţi pentru a compensa veniturile mai mici din dobânzi. Băncile pun astfel costurile pe umerii clienţilor, în timp ce ezită să-şi reducă semnificativ costurile.

Spre exemplu, UniCredit Ţiriac percepe un comision de 7,5 lei/lună pentru administrarea contului curent, în timp ce BCR şi BRD, cele mai mari bănci locale după active, au comisioane de 2,5 lei/lună, respectiv de 3 lei/lună.

La rândul lor, bănci precum ING, Alpha Bank sau Piraeus taxează cu 2 lei/lună administrarea contului curent, în timp ce Volksbank şi RBS coboară cu tariful până la 1 leu/lună.

Fac notă discordantă Banca Transilvania, CEC, Citibank, Carpatica şi OTP, care nu percep comision de administrare. Nici Alpha Bank nu percepea în trecut comision de administrare a contului curent, dar a introdus în criză un astfel de tarif, în condiţiile în care profitabilitatea băncii a avut de suferit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO