Economic

Cât de realist e bugetul pe 2011? Analiştii văd risc mare de supraestimare a veniturilor

Autor: Claudia Medrega

18.10.2010, 19:40 13

În plus, la nivelul partidului de guvernământ PD-L se discutădespre reducerea cotei unice sau a contribuţiilor sociale în 2011,variante care ar duce la o diminuare a încasărilor bugetare, însituaţia în care nu sunt compensate cu alte măsuri. Apoi,discuţiile cu FMI privind bugetul pe anul viitor de-abia urmează săînceapă. Impozitul minim a fost eliminat, însă până acum nu a fostagreată o soluţie pentru completarea golului de resurserezultat.

În acest context, Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal,consideră că ar fi premature analize asupra unui "draft" care poatefi modificat substanţial. Oricum, analiştii recomandă prudenţă înconstrucţia bugetară şi susţin că o creştere de 7% a veniturilor arfi posibilă doar în ipoteza revenirii economiei în teritoriulpozitiv, cu o creştere de cel puţin 2%, ceea ce nu este delocsigur. "Ar fi bine să fim prudenţi în ceea ce priveşte procentul decreştere prognozat pentru veniturile bugetare. În caz contrar putemsă ajungem la supraestimare şi cheltuielile programate le vomrealiza, în timp ce veniturile nu vor fi realizate, ceea ce va punepresiune mare pe deficitul bugetar", susţine Lucian Anghel,economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală.

El apreciază că este posibilă o creştere a veniturilor anul viitor,în ipoteza în care vom vedea revenirea economiei în teritoriulpozitiv, însă susţine că evoluţia încasărilor depinde de foartemulţi factori, gradul de colectare fiind destul de important.

Reducerea fiscalităţii trebuie foarte atent analizată. Oricemodificare trebuie să aibă un orizont de timp predictibil. Măsurilede austeritate sunt dureroase, necesare, dar nu şi suficientepentru reluarea creşterii economice. Este nevoie şi de măsuri derelansare economciă. Este foarte important ca România să aibă unmediu economic stimulativ. Există o competiţie acerbă pentruinvestiţii străine directe".

România trebuie să ajusteze anul viitor deficitul bugetar la 4,4%din PIB, de la nivelul de 6,8% din PIB prognozat pentru acestan.

Nicolaie Chideşciuc, economistul - şef al ING Bank, afirmă că înipoteza înregistrării de creştere economică de circa 2% în 2011 nueste exclusă creşterea încasărilor bugetare conform prognozei. Însariscurile ca economia să nu-şi revină atât de repede sunt mari şi,prin urmare, riscurile ca veniturile să fie mai mici suntsubstanţiale.

"Aşa cum am mai avertizat şi cu alte ocazii, riscul cel mai mareeste legat de categoria «contribuţii sociale» care are şi o pondereim por tantă în total venituri. O evoluţie mai proastă a economieiar presupune şi cheltuieli mai mari. În plus, riscurile pe parteade chel tuieli există şi ca urmare a tensiunilorsociale".

În aceste condiţii, Chideşciuc susţine că este realistă scăderea încontinuare a deficitului bugetar, însă cu un ritm mai lent decâtcel aşteptat de autorităţi. Iar ajustarea mai lentă în 2011 areimpact şi asupra ţintelor asumate în anii următori.

Ce spune preşedintele Consiliului Fiscal

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că nuexistă alternativă la consolidarea fiscală, reducerea deficituluibugetar în 2011 fiind obligatorie.

"Acum spaţiul fiscal este inexistent. Nu ne permitem să reducemtaxele, pentru că trebuie măsuri compensatorii. Orice măsură careduce la reducerea veniturilor buge tare sau creşterea cheltuielilortrebuie compensată cu altceva, pe partea de venituri sau decheltuieli. Dacă Guvernul decide reducerea unei taxe trebuie săgăsească o soluţie de compensare", a explicat Dumitru.

El a menţionat că nivelul deficitului bugetar este o constrângeremajoră, iar ajustarea acestuia la 4,4% din PIB în 2011, de laplafonul ridicat de 6,8% din PIB stabilit pentru acest an este"foarte dificilă". "Va fi foarte dificilă ajustarea deficituluibugetar la 4,4% din PIB. Impozitul minim a fost eliminat şi înprezent nu există o măsură compensatorie".

În ceea ce priveşte posibilitatea creşterii veniturilor anulviitor, Dumitru consideră că pe partea de TVA este plauzibilă, aresens, dacă va fi menţinut nivelul majorat al cotei. Însă, pentrucelelalte tipuri de impozite trebuie analizată posibilitateacreşterii încasărilor.

Preşedintele Consiliului Fiscal, nu a dorit să comenteze cifreledin proiectul de buget, în condiţiile în care pot să aparămodificări. "Bugetul nu a fost aprobat. Nu există o formădefinitivă de buget pentru 2011, nici măcar semidefinitivă, câttimp nu este agreată cu FMI. Proiectul poate fi modificatsubstanţial. Este doar un draft. Trebuie discutat cuFondul".

Consiliul Fiscal, care va aviza în premieră bugetul, a avertizat şiîn opinia referitoare la rectificarea bugetară din acest an căexistă riscul semnificativ ca estimările aferente unor categorii devenituri să se dovedească a fi prea optimiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO