Economic

De la scăderile abrupte din 2009 la „o pantă descendentă mai lină“

Autor: Mirabela Tiron

18.10.2010, 19:12 8

"După căderea masivă din 2009 a pieţei de carte, anul acesta acunoscut o pantă descendentă mai lină. Dacă în trimestrul alpatrulea se va înregistra un oarecare reviriment, dat fiind faptulcă de obicei vânzările în această perioadă cresc, atunci putemspera că scăderea din acest an a cifrei de afaceri se va limita lacirca 4%-4,5%", a declarat Silviu Lupescu, directorul general şiunul dintre acţionarii editurii Polirom.

Editura a avut anul trecut afaceri de 4,3milioane de euro şi un profit de 201.500 euro la 87 de angajaţi,potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Polirom concurează pepiaţa de carte, evaluată la 70-80 de milioane de euro, cu editurileCorint, All, Humanitas, Rao sau Curtea Veche. Anul trecut a fost unan în care multe edituri au optat pentru o strategie de conservare,care să le asigure supravieţuirea.

O piaţă la jumătate

În total în România sunt înregistrate 5.700 de edituri, potrivitdatelor de Biblioteca Naţională a României. Directorul general alPolirom susţine că "cifra generală de afaceri" a industrieieditoriale a scăzut cu 40-50% în ultimii doi ani, în timp ce preţulhârtiei a crescut, iar tirajele s-au redus cu 10%.

Consumul de carte din România ne plasează pe ultimul loc întreţările Uniunii Europene, având în vedere că un român cheltuieşte înmedie patru euro anual pe cărţi. "Principala problemă a acestui ana fost asigurarea fluxului financiar pentru susţinerea producţieieditoriale, din cauza unor vânzări mai reduse, dar şi a perioadeimai mari de recuperare a banilor de la difuzori. Au apărut blocajefinanciare la difuzorii de carte", a spus Lupescu.

În aceste condiţii, numărul de titluri publicate de către Poliromîn primele nouă luni a fost de 350, cu 5% mai puţin faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut.

"Circa 27% dintre acestea au fost reprinturi. Probabil că dat fiindpiaţa contractată, numărul de titluri, dar şi tirajele vor fi maimici ca în anul trecut", a spus Lupescu.

Portofoliul editurii include autori români şi inter naţionaliprecum Nabokov, Hemingway, Lessing, Fowels, Rushdie, Saramago sauSalinger. Editura operează opt librării, care funcţionează înfranciză sub brandul Polirom, în diferite oraşe din ţară şi olibrărie proprie în Bucureşti. De asemenea, editura colaborează cucirca 350 de librării şi difuzori en-gros din ţară şi din RepublicaMoldova

Politici rezervate şi precaute

"Chiardacă în ultima parte a anului se va constata un uşor reviriment,politicile noastre editoriale pe termen mediu rămân rezervate şiprecaute, deoarece este dificil de estimat că cifra de afaceri dindomeniu editorial va reveni prea curând la nivelul din anii2007-2008".

SilviuLupescu a mai spus că printre măsurile care au fost luate se numărăreducerea stocurilor de carte, amânarea achiziţionării unorcopyright-uri, reportarea datei de apariţie a unor titluri cuvânzări reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO