Economic

Ipotecarele în lei nu se vând nici prin „Prima casă“: doar 0,7% din creditele acordate

Autor: Ciprian Botea

17.10.2010, 18:03 8

Valoarea creditelor în lei acordate prin acest program este de 20,5milioane de lei (4,8 mil. euro) dintr-un total al garanţiiloraprobate de stat de circa 1,2 miliarde de euro, potrivit datelorFondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri(FNGCIMM), instituţia care gestionează garanţiile alocate pentruacest program.

"Diferenţialul de dobândă este clar în favoarea creditelor învalută. În plus, cei care se împrumută în euro nu se expun unuirisc foarte mare din moment ce banca centrală a indicat clar cărata de schimb va fi ţinută sub control. O soluţie pentruîncurajarea finanţărilor în lei ar fi fost ca o parte din ratalunară la creditele acordate în moneda naţională să fiesubvenţionată de stat", comentează Nicolaie Chideşciuc, economistulşef al ING Bank.

Legea permite băncilor care participă la "Prima casă" să perceapă odobândă formată din indicatorul Euribor la trei luni plus o marjăfixă de cel mult 4% la euro şi indicatorul Robor la trei luni pluso marjă de cel mult 2,5% la lei, în această marjă fiind incluse şieventualele comisioane. La nivelul actual al indicatorilor de pepiaţa monetară, diferenţa dintre dobânda la un credit în euro şicea la un credit în lei este de peste trei puncteprocentuale.

Diferenţialul de dobândă face ca rata lunară la un credit în eurosă fie cu până la 115 euro mai mică decât la un împrumut în monedanaţională. Astfel rata lunară la un credit de 57.000 de euro, sumamaximă care poate fi acordată prin "Prima casă", este de 305 euro,în timp ce suma lunară de plată la un împrumut de 420.000 lei(echivalentul a 57.000 de euro) este de 1.800 de lei (420 deeuro).

O rată lunară mai mare înseamnă implicit accesul la un credit mic,astfel că valoarea medie a unui împrumut în lei ajunge la 105.000de lei (circa 25.000 de euro) faţă de o medie de 41.500 de euro lacreditele în valută.

Cea mai mare parte a băncilor care participă la programul "Primacasă" afişează pe site-urile proprii şi oferte în lei, dar nu toateau acordat efectiv împrumuturi în moneda naţională. De exemplu,israelienii de la Leumi spun că nu au vândut niciun împrumut înlei, dar au acordat credite în valută de 5,5 milioane de euro prinprogramul guvernamental.

În general, doar băncile mari cu o reţea extinsă de sucursale aureuşit să vândă câteva credite în lei. Gabriela Nistor, directorexecutiv retail la Banca Transilvania, un jucător de top zece,declara recent că instituţia de credit a vândut preponderentîmprumuturi în euro, cererea pentru finanţări în lei fiindnesemnificativă din cauza diferenţei de dobândă.

Banca de stat CEC Bank a avut anul trecut doar ofertă pentrucredite în lei prin "Prima casă", confruntată cu lipsa cererii peacest segment, instituţia a lansat odată cu a doua etapă aprogramului şi un credit în euro. În schimb, cele mai mari băncidin sistem, BCR şi BRD, acordă credite prin programul guvernamentalexclusiv în euro.

În a doua parte a programului, care a început în luna martie, aufost aprobate până la sfârşitul lunii septembrie 9.800 de garanţiipentru credite, valoarea totală a acestora situându- se sub 400 demilioane de euro. Guvernul a alocat garanţii de 700 de milioane deeuro pentru credite acordate până la sfârşitul anului.

Faţă de prima etapă a programului, în 2010 Guvernul a extinsprogramul în mod explicit pentru stimularea pieţei construcţiilorşi nu doar a agenţiilor imobiliare sau a băncilor, permiţândacordarea de credite şi pentru locuinţe care urmează să fieconstruite.

Din acest punct de vedere, programul s-a dovedit a fi un eşecdeoarece autorităţile au întârziat cu publicarea legislaţiei şi anormelor de aplicare privind creditele garantate pentru construcţiade case.

În plus, acordarea de credite pentru construcţie este îngreunată deprocedurile mai complicate şi numărul mai mare de acte necesare,astfel că până în prezent doar două bănci au anunţat că au acordatcâte un astfel de împrumut.

Din cei 29.000 de clienţi care au luat credite, doar patru auintrat până acum în incapacitate de plată. Banca care a acordatcreditul devenit neperformant îşi recuperează banii integral de laFondul de Garantare, clientul urmând să fie executat de stat prinintermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO