Mediafax.biz Exclusiv

Foştii proprietari sunt dezamăgiţi de preţul FP pe Bursă şi-i cer lui Mobius să intervină

Foştii proprietari sunt dezamăgiţi de preţul FP pe Bursă şi-i cer lui Mobius să intervină

Autor: Roxana Pricop

27.01.2011, 18:23 136

JohnChrissoveloni este unul dintre cei mai importanţi acţionari, fiindposesorul a 17 milioane de acţiuni la fond în calitate demoştenitor al familiei elene de bancheriChrissoveloni.

"Pentru mine, discountul de 40% la care setranzacţionează acţiunea FP faţă de activul net unitar este foartemare. În niciun caz nu pot să vând acţiunile, poate doar să maicumpăr din piaţă. Dacă aş vinde acum, aş pierde din nou, încondiţiile în care compensaţia pe care am primit-o pentru fostabancă Chrissoveloni a fost mult subevaluată. Până să fie confiscatăde comunişti banca Chrissoveloni avea o sută de ani de funcţionare,iar în 1947 a înregistrat un profit de 2 milioane de lei grei.Estimarea compensaţiei a fost foarte joasă, la 30 de milioane dedolari", a spus el.

În şedinţa de tranzacţionare de joi, acţiunileFP s-au tranzacţionat la un preţ de circa 0,63 lei/titlu, mai puţincu 37% faţă de valoarea nominală de un leu, şi cu un discount depeste 40% din valoare unitară a activului net de 1,11 lei la finelelunii decembrie 2010.

Moştenitorul familiei de bancheri îşi explicădiscountul prin care se tranzacţionează Fondul pe Bursă prin faptulcă Guvernul încă deţine 39% din Fond, existând riscul ca statulromân să se poată implica în strategia fondului şi repeta osituaţie cum a fost donaţia Romgaz, şi prin faptul că mare partedin companiile din portofoliu suntnelistate.

"Eu sunt dispus să aştept doi sau trei ani capreţul de pe Bursă să ajungă cât mai aproape de valoarea nominalăde un leu. Franklin Templeton este de doar câteva luni la cârmaFondului şi trebuie să îl vedem cum aplică strategia de investiţii.Dacă nici după doi-trei ani preţul nu se schimbă, atunci va fi oproblemă. Adevărata creştere de valoare a Fondului va veni doaratunci când structura portofoliului se va schimba şi fărăcooperarea statului nu avem nicio şansă", a mai spusel.

Nu toţi acţionarii Fondului sunt însă dispuşisă aştepte ani de zile pentru a-şi putea vinde acţiunile fără a luamai puţin de un leu pe acţiune. Mare parte dintre foştiiproprietari care au primit acţiuni sunt persoane în vârstă, fărădisponibilităţi financiare deosebite, însă cu mari speranţe căbanii din vânzarea acţiunilor îi vor scoate pe ei sau pe nepoţidintr-un impas financiar.

"Preţul de la Bursă este foarte, foarteslab.Sunt dezamăgit că preţul este mic şi că alţii, care aucumpărat acţiuni de pe piaţa gri, vând acum şi îşi marcheazăprofiturile. I-am dat ordin brokerului să vândă o parte din acţiunila preţul de 0,75 lei/titlu, însă nu cred că se va atinge preacurând acest nivel. Franklin Templeton ar trebui să intervină şi sărăscumpere acţiuni de la foştii proprietari pentru a le oferiposibilitatea de a-şi încasa despăgubirile şi nu de la speculatoricare au cumpărat la preţuri de nimic", a spus Radu Georgescu,pensionar.

Bunicul acestuia a fost acţionar la Fabrica deconserve Griviţa, de la el moştenind 600.000 de acţiuni laFond.

În seara de dinaintea listării Fondului laBursă, Franklin Templeton a anunţat că FP începe programul derăscum pă rare de acţiuni care se va derula în perioada 25 ianuarie2010 - 1 martie 2012, iar preţul de răscum părare va fi cuprinsîntre 0,2 şi 1,5 lei. Răs cum părareaacţiunilor, de până la 9,98% din capital, arerolul de a meţine preţul pe Bursă, însă oficialii FranklinTempleton nu au dat niciun fel de detaliu despre când va răscumpăra Fondul acţiuni din piaţă şi nici de la ceacţionari.

Situaţia se va complica şi mai mult după datade 2 mai, când la ANRP va relua procesul de acordare de despăgubireîn acţiuni, însă în funcţie de preţul acţiunii FP de la Bursă şi nuîn funcţie de valoarea nominală de un leu cum a fost din 2006 pânăîn ianuarie 2011.

Astfel că va apărea o nouă categorie deacţionari pentru care diferenţa dintre preţul din despăgubire şicel din piaţă nu va mai fi la fel de mare şi care vor fi maitentaţi să vândă, indiferent de preţul de peBursă.

Dacă preţul acţiunii se va menţine înurmătoarele luni sub valoarea de un leu, viitorii acţionari auşanse să primească mai multe acţiuni decât cei care au devenitacţionari în intervalul 2006-ianuarie 2011. Presiunea pentru aîncasa despăgubirile va fi mai ridicată pentru noii acţionaripentru că aceştia nu au mai avut po sibilitatea să încasezecompensaţii în numerar, acestea fiind suspendate până în varaanului 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO