Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul renunţă la forfetar, iar microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

Autor: Marius Radu,

19.11.2010, 17:51 26

Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitorca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat dela 1 octombrie.

Pentru a realiza ţinta de deficit stabilită pentru 2011 şipentru a compensa eliminarea impozitului minim, Guvernul s-aangajat în scrisoarea către FMI să continue reformele în sectorulsănătate pentru a îmbunătăţi veniturile şi să controleze mai binecheltuielile, să reducă subvenţiile totale destinate bunăstăriianimalelor pentru 2011, după confirmarea introducerii finanţăriiacestor programe din Programul Naţional European de DezvoltareRurală, să raţionalizeze în continuare ajutorul de stat şi săcontinue reducerea de angajaţi în sectorul public, între alteleprin menţinerea politicii de înlocuire a unui singur angajat din 7care părăsesc sistemul.

Potrivit surselor, reintroducerea impozitului de 3% pe venitulmicroîntreprinderilor este una din variantele care vor fi analizateîmpreună cu Comisia Europeană şi FMI pentru optimizarea sistemuluifiscal şi o mai bună colectare a veniturilor.

"Odată ce ne vom situa în mod ferm pe traiectoria necesarăpentru a realiza ţinta de deficit pe care ne-o propunem, vomîntreprinde - cu asistenţă tehnică de la FMI şi în consultare cu CEşi Banca Mondială - o analiză cuprinzătoare a sistemului fiscal învederea unei optimizări neutre din punct de vedere al veniturilorşi simplificării acestuia", se arată în scrisoare de intenţie cătreFMI, obţinută de MEDIAFAX.

Impozitul minim a fost introdus în primăvara anului trecut şi,potrivit autorităţilor, eliminarea acestuia nu are efect asupraîncasărilor bugetare din 2010, iar impactul pentru anul viitor esteestimat la un miliard de lei.

Începând cu 1 octombrie, firmele plătesc impozit pe profit de16%.

Până sfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au beneficiatde un regim special de impozitare, care le permitea să opteze întreplata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care acrescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri. Aceastăprevedere nu a mai fost aplicată şi în 2010.

Microînterprinderile erau acele societăţi cu până la 9 angajaţişi venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO