Mediafax.biz Exclusiv

Horia Manda: Suntem la începutul unui drum ascendent al economiei, este o perioadă bună pentru achiziţii

Horia Manda: Suntem la începutul unui drum ascendent al economiei, este o perioadă bună pentru achiziţii

Autor: Ioana David

27.07.2011, 18:54 417

"După mai bine dedoi ani de recesiune, multe dintre companii au avut, în cel mai buncaz, o creştere atenuată. De aceea este de aşteptat ca dacă Româniase va înscrie pe un drum ascendent, creşterea acestora să fieaccelerată", a spus Manda într-un intreviu acordat ZiaruluiFinanciar.

Din portofoliul fondurilor de care Mandaeste responsabil fac parte afaceri precum Edy InternationalSpedition (anul investiţiei fiind 2005) din domeniul transportuluişi logisticii, instituţia de microfinanţare Patria Credit (2007),firma de închirieri de echipamente Industrial Access (2007),Frigotehnica (2008) din industria echipamentelor frigorifice,Noriel (2010), din domeniul jucăriilor, dar şi altele.

Achiziţii, dar nu şiexit-uri

Chiar dacă se observă o revenire ainteresului investitorilor pentru România, Manda spune că acestlucru nu se va traduce imediat într-o creştere a niveluluiinvestiţiilor.

"Toată industria noastră (de private equity- n.red.) din regiune a fost puternic afectată de această crizăpentru că fundraising-ul (strângerea fondurilor - n.red.) a fostextrem de redus în ultimii doi ani şi în prima jumătate a lui 2011.Există totuşi bani care au rămas la dispoziţia unor fonduri deinvestiţii mari, regionale sau globale, care nu şi-au epuizat înîntregime resursele şi care vor încerca în mod activ săinvestească."

Întrebat dacă se gândeşte să iasă din vreoafacere în care fondurile se implică, el a răspuns că are în vedereşi o astfel de mişcare, însă nu din România. Fondurile mai auafaceri şi în Bulgaria şi Turcia.

"În România nu avem în acest moment uninteres de a ieşi din vreun business pentru că suntem la începutulunui drum ascendent al economiei, după doi ani de recesiune. Amfost abordaţi însă în ultimele patru luni de către investitoristrategici şi probabil că şi aşteptările lor sunt că economia vacontinua să crească."

Manda este considerat unul dintre cei maiexperimentaţi manageri din industria fondurilor de investiţii dinRomânia, după ce a ieşit din afaceri precum Banca Românească (în2003), Ralfi/Estima Finance, Motoractive, Domenia Credit (2006),Domo (2007), Policolor (2008).De-a lungul timpului Manda a avut la masanegocierilor firme precum General Electric sau Raiffeisen, cu carede altfel a şi bătut palma.

Un manageroptimist

Pe parcursul interviului cuZiarul Financiar, Manda a vorbit pe un ton optimsit atât despreeconomie, cât şi despre companiile din portofoliu, notând căprimele semnale de creştere se văd deja.

Pentru unele investiţii, aşa cumsunt Edy Spedition, Industrial Access sau Patria Credit, vede "oreluare clară a creşterii", în timp ce pentru altele, din domeniulserviciilor sau produselor adresate consumatorilor, vede o stare deinerţie.

"Edy Spedition este într-o fazăde creştere chiar dacă profitabilitatea este încă temperată defluctuaţiile masive şi de impactul negativ al preţului motorinei,precum şi de situaţia oligopolistă din ţara noastră legată dedistribuţia carburanţilor. Restructurarea masivă şi falimentele dinsector au creat un culoar de creştere pentru cei care ausupravieţuit, însă această creştere nu este încă suficient deprofitabilă", a aduăgat Manda.

Privind dintr-o perspectivăglobală, managerul este de părere că deciziile luate în ultimaparte a anului 2010 sau în prima parte a acestui an, adică legeasalarizării unice în sistemul bugetar sau noul cod al muncii, chiardacă au venit "foarte târziu" încep să-şi producăefecte.

"Anticipez, de asemenea că, petermen mediu şi lung, acest impact pozitiv va fi resimţit şi demediul economic românesc chiar dacă acesta este în continuarefoarte afectat de măsurile de austeritate luate în cursul anuluitrecut."

La nivel stragic, pentrufondurile pe care le reprezintă schimbarea de optică înseamnă oreluare "mai susţinută" a interesului de a investi şi negociazătrei deal-uri, care sunt în diferite stadii.Printre domeniile de interes se numărăhealthcare, media, IT şi retail. "După o perioadă lungă deaşteptare, din această primăvară noi ne-am schimbat în modfavorabil perspectivele asupra mediului investiţional în România şiam constatat că acest lucru se petrece într-o oarecare măsură şi cualţi investitori".

Norii de furtună ar putea veni dinspreGrecia

Cu toate acestea, optimismul lui Manda estetemperat de situaţia din regiune, în condiţiile în care Grecia aremari probleme cu datoriile suverane, dar şi de cea din SUA, care şiea tensionează nervii investitorilor.

În toamna anului trecut, Axxess Capital alansat un nou fond pentru Europa de Sud-Est, anunţând la vremearespectivă că targetează achiziţii de 5-20 mil. euro.

"Pentru acest noufond, Emerging Europe Accession Fund, primul closing a fost de 94de milioane. Nu am făcut încă un final closing pentru că amaşteptat să vedem primele semne pozitive din economiile dinregiune.Ţintaeste de 150 mil. euro însă rămâne de văzut în ce măsură vom reuşisă atingem această sumă".

Potrivit datelor de la RegistrulComerţului, Axxess Capital Partners a avut în 2009 o cifră deafaceri de 5,8 milioane de lei (1,4 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO