Mediafax.biz Exclusiv

Mîndruţescu, şeful Oracle: Firmele private sunt conservatoare, dar investesc în IT

Mîndruţescu, şeful Oracle: Firmele private sunt conservatoare, dar investesc în IT

Autor: Adrian Seceleanu

01.11.2011, 19:38 425

Subsidiara locală a producătorului american de software Oracle a înregistrat şi în acest an o creştere a afacerilor, a declarat pentru ZF Sorin Mîndruţescu, directorul general al companiei.

"Avem o creştere a afacerilor Oracle în România în acest an. Nu pot spune că a fost un an bun sau un an prost, a fost un an greu la fel ca şi celelalte", a spus el fără a oferi alte detalii.

Anul trecut, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, Oracle România a înregistrat afaceri de 75,6 mil. euro, în creştere cu 7% faţă de anul precedent.

Întrebat cum a evoluat şi numărul de angajaţi din centrele de servicii ale Oracle, Mîndruţescu a afirmat că evoluţia esteconstantă. "Nu ştiu să se fi înregistrat un boom, evoluţia esteconstantă. Avem în acest moment peste 2.000 de oameni în România."

În ceea ce priveşte anul viitor, Mîndruţescu a declarat că Oracle se va concentra pe sectoarele sale tradiţionale (public, financiar şi telecom), dar se va uita şi la alte zone precum securitatea sau managementul identităţii, în condiţiile în care acestea sunt din ce în ce mai "hot" pe piaţă şi urmărite cu mare atenţie de guverne.

Anul viitor companiile private vor continua investiţiile, dar evoluţia de ansamblu a pieţei poate fi influenţată semnificativ de implicarea sau nu a guvernului.

"După părerea mea, evoluţia pieţei de software şi servicii în anul 2012 va depinde foarte mult de strategia guvernamentală pe proiecte naţionale. Pentru că noi vedem din punct de vedere al pieţei private că firmele sunt în continuare conservatoare, dar încearcă să facă proiecte şi reuşesc, aşa cum este cazul Băncii Transilvania sau al Asirom. Diferenţele majore pot proveni din realizarea unor proiecte mari guvernamentale", a declarat pentru ZF Sorin Mîndruţescu.

"Din punct de vedere al deschiderii pieţei româneşti la adoptarea noilor tehnologii lansate de Oracle, suntem extraordinari de mulţumiţi. Lista clienţilor include mai multe nume decât cele ale Asirom şi Banca Transilvania. Este un specific al nostru şi ca vânzători, dar şi al pieţei. Poate România are un grad de inovare mai mare, chiar un apetit pentru risc pentru că vorbim de tehnologii noi."

Invitat în cadrul Oracle Day alături de Florian Ivan - director de vânzări al TotalSoft şi Stelian Câmpianu - CEO al ETA2U, Gabriel Marin - CEO al distribuitorului IT&C Omnilogic, cu afaceri de 123 mil. euro anul trecut, a zugrăvit un tablou pesimist pentru următorii ani.

"IT-ul e dependent de dezvoltarea economică, iar recesiunea va continua în următorii opt ani şi va avea un impact negativ asupra noastră."

Marin a adăugat că anul 2010 a fost "cel mai bun" din istoria Omnilogic pentru că unii competitori au ieşit de pe piaţă şi a estimat că şi în anii următori alte companii vor da faliment.

În altă ordine de idei, şeful Omnilogic a descris piaţa locală IT ca fiind una "violentă" în condiţiile în care la un proiect IT al unui minister, cu o valoare de 1-2 milioane de euro, s-au înscris 12 firme, printre care şi "HP şi IBM direct". În acest context, Florian Ivan - directorul de vânzări al TotalSoft, a spus că soluţia este ca firmele să se specializeze şi să nu mai lupte pentru orice proiect apare pe piaţă. "Altfel o să ne ajungem să ne batem 10-20 pe fiecare proiecţel care apare şi cel mai la îndemână modalitate să te baţi cu cineva este preţul. Şi op sa facem discounturi din ce înc emai mult, şi nu osă mai avem marje şi într-o zi o să murim cu toţii. Atunci, diferenţiarea va fi ceva foarte bun în lunile următoare", a spus Ivan.

Stelian Câmpianu, CEO al furnizorului de produse şi servicii IT ETA2U din Timişoara, a spus că are o perspectivă rezervată pentru anul 2012. "Din 2008, ne-am obişnuit să mergem pe gheaţă subţire. Avem o estimare rezervată şi vom încerca să speculăm orice oportunitate de pe piaţă". Peste 80% dintre clienţii ETA2U, care a avut anul trecut afaceri de peste 18 mil. euro, vin din mediul privat, a spus Câmpianu. În ceea ce priveşte colaborarea cu instituţiile publice, Câmpianu a relatat că acasta se blochează de multe ori în detalii care nu pot fi rezolvate decât la nivel central. El a relatat situaţia unei instituţii de stat care nu a putut realiza un centru de date pentru că sistemul de climatizare pentru servere este asmilat cu aparatele de aer condiţionat, iar Guvernul a interzis acest tip de achiziţii. "Este frumos să ne gândim la lucruri măreţe care se vor întâmpla peste cinci ani, dar trebuie să trăim şi mâine".

Ministerul comunicaţiilor Valerian Vreme, invitat şi el la discuţie, nu a avut nicio reacţie la situaţia prezentată de Stelian Câmpianu. Ministrul a precizat însă că anul viitor vor fi disponibile fonduri europene de 200 mil. euro pentru proiecte IT&C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO