Mediafax.biz Exclusiv

Patronul Franke face un sat elveţian

Autor: Gabriel Razi

08.05.2011, 19:17 915

"Dezvoltăm un proiectimobiliar laTimişoara, un sat elveţian, casele de acolo vor fivândute românilor. În principiu, preţul terenului şi al unei caseva fi de 100.000 de euro", a declarat Michael Pieper în cadrul unuieveniment organizat de Franke Group în Zürich cu ocaziacentenarului companiei.

Investiţiile imobiliare ale companiei Frankesunt un lucru mai puţin cunoscut în condiţiile în care în RomâniaFranke este cunoscută ca producător de echipamente de bucătărie delux.

Afacerile cu echipamente de bucătărie dinRomânia ale Franke se ridică la 10 mil. euro, în scădere cu 8% faţăde 2009.

Proiectul"satului elveţian" deţinut deMichael Pieper este situat la 15 kilometri nord de Timişoara înlocalitatea Giarmata Mare şi va avea o suprafaţă de până la 100 dehectare, teren pe care vor fi construite case, terenuri de sport, opiscină şi un parc.

"Dezvoltăm proiecte pe o suprafaţă de 20 dehectare în acest moment, însă vom achiziţiona încă 66 de hectare înurmătoarea perioadă. În total proiectul va avea 104 hectare.Vor fi 100 de case construite peacest teren", explică Laura Szime, project manager al Artemis RealEstate, companie responsabilă de investiţiile imobiliare de pepiaţa locală a elveţienilor de la Franke.

Artemis Real Estate este deţinută de ArtemisHolding AG cu sediul în Nidwalden, Elveţia, compania fiind şiproprietarul Franke Group, conform informaţiilor de pe site-ulcompaniei. Investiţia proprietarului Franke în terenurile delângăTimişoaras-ar putea ridica la câtevamilioane de euro.

Totuşi, proiectul se află acum în stareincipientă, în această perioadă având loc conectarea proiectului lareţeaua de utilităţi. Laura Szime estimează că începereaconstrucţiei primei case pe una dintre parcelele din Giarmata Marear putea avea loc către sfârşitul acestui an.

"Vor fi cinci modele de case pe carecumpărătorii le vor putea alege. Vrem ca proiectul să aibă unaspect unitar. Ne orientăm către un constructor agreat, dar existăşi posibilitatea să construim noi casele", precizeazăSzime.

În acest moment detaliile proiectului finalnu sunt definitivate, aceasta fiind şi explicaţia pentru careproiectul imobiliar al Franke este puţin vizibil în condiţiile încare nu au fost făcute încă investiţii în promovarea ansambluluirezidenţial.

"Am luat în considerare şi opţiunea de acolabora cu o bancă pentru a acorda finanţare clienţilor, dar nu amdat încă drumul publicităţii, nu am ieşit pe piaţă cu acestproiect", explică Szime.

Reprezentanţii Artemis Real Estate nu au datdetalii privind momentul în care au fost cumpărate terenurile delângăTimişoara, precizând doar că achiziţiile au fostfăcute în mai multe etape. În prezent piaţa imobiliară din Româniasuferă în condiţiile în care prin programul "Prima casă" unîmprumut din 80 a fost contractat pentru cumpărarea unei locuinţenoi, iar mai multe ansambluri rezidenţiale au intrat în ultimaperioadă în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO