Mediafax.biz Exclusiv

Perspectiva pentru 2012 în privinţa creditelor neperformante este îngrijorătoare, spune analistul Aurelian Dochia

27.02.2012, 12:47 156

"Important mi se pare faptul că aşteptăm nişte semnale pozitive de multă vreme şi acestea nu apar", a mai spus el.

Bancherii aşteaptă de aproape doi ani o îmbunătăţire a situaţiei creditelor neperformante, dar calculele lor au fost date peste cap de prelungirea recesiunii economice şi, în ultima vreme, de lentoarea cu care economia îşi revine. Analiştii spun că nici pentru perioada următoare nu sunt semne încurajatoare.

În luna ianuarie, creditele restante ale firmelor şi populaţiei au urcat cu echivalentul a 200 de milioane de euro, ajungând la 5,14 miliarde de euro (22,3 mld. lei), ritmul de creştere fiind dublu comparativ cu media lunară din 2011, arată datele BNR.

Primele luni din an reprezintă de regulă o perioadă mai slabă din punctul de vedere al sumelor recuperate de bănci de la clienţi, în condiţiile în care aceştia au cheltuieli mai mari în decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă, şi le rămân mai puţini bani pentru a-şi achita ratele.

În cazul firmelor, luna ianuarie reprezintă şi perioada în care acestea trebuie să verse la bugetul de stat o serie de taxe şi impozite trimestriale, ceea ce înseamnă presiune mai mare pe lichidităţi.

"Creditul în valută are o evoluţie mai proastă de mai bine de un an pentru că devalorizarea leului faţă de principalele valute a lăsat urme în capacitatea de rambursare a clienţi lor", mai spune Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO