Mediafax.biz Exclusiv

Popescu, A&D Pharma: Listarea este un exerciţiu care aduce mari dificultăţi în gestionarea eficientă a businessului

23.11.2011, 14:03 107

"Pieţele financiare mergeau foarte prost, iar interesul investitorilor pentru companii de talia noastră pe o bursă cum e cea de la Londra a fost redus.", a spus el.

Potrivit şefului A&D Pharma, listarea în sine a fost un mare succes nu numai pentru grup, ci în general pentru mediul de business din România, care a arătat că poate lista la o scară foarte mare o companie românească.

În schimb, deşi A&D Pharma producea rezultate tot mai bune de la an la an, reflecţia lor în cotaţia acţiunilor de la bursă era aproape zero. În plus, compania listată aduce după sine nişte costuri semnificative datorate eforturilor în zona de decizie.

"La unele boarduri, directorii independenţi veneau fiecare cu echipa de avocaţi. Mă întrebam uneori: Unde suntem aici? În instanţă sau într-un loc unde vrem să ne fie tuturor bine? Se ajunsese la o birocratizare îngrozitoare", a declarat Robert Popescu.

Prin delistare, acţionarii au urmărit să obţină un flux decizional mult mai flexibil, deşi au păstrat cea mai mare parte a regulilor interne, structura boardului fiind totodată asemănătoare.

"La o piaţă care e atât de impredicitibilă, delistarea vine ca o necesitate pentru că aveam nevoie de mult mai multă flexibilitate şi viteză în luarea deciziilor strategice. Economisim sute bune de mii de euro costuri pentru că nu mai avem consilieri, reprezentanţi de comunicare către Bursa din Londra şi alte structuri pe care nu mai avea rost să le plătim cât timp nu câştigam ceva", a mai declarat Popescu.

A&D Pharma este o companie de tip holding, înregistrată în Olanda, care deţine cea mai mare parte a activităţilor în România. Compania a fost listată, începând cu octombrie 2006, pe piaţa principală reglementată a Bursei din Londra, însă acţionarii au decis delistarea în cursul acestui an. Grupul farmaceutic deţine reţelele Sensiblu şi Mediplus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO