Mediafax.biz Exclusiv

Proiectul Casa Radio este evaluat la 331,7 mil.euro la finalizare, faţă de 772,35 mil. euro în 2010

Autor: Cristina Cuncea

16.03.2012, 15:56 718

Potrivit evaluării realizate de Jones Lang LaSalle, valoarea de piaţă a terenului şi construcţiilor existente s-a redus mai puţin, respectiv cu circa 7%, de la 182 de milioane de euro la 172,325 milioane de euro. Valoarea de piaţă a Casei Radio include şi două centrale pe gaz evaluate la 11 milioane de euro.

Casa Radio, de pe malul Dâmboviţei, una dintre cele mai mari clădiri din România, va fi demolată în proporţie de 70%, pe amplasamentul acesteia urmând să fie dezvoltat un proiect imobiliar, cu o suprafaţă construită de 600.000 de metri pătraţi, de către Plaza Centers în parteneriat cu statul român. Deşi valoarea de piaţă a proiectului a scăzut la mai puţin de jumătate, suprafaţa construită a rămas aceeaşi.

Plaza Centers a amânat încă o dată finalizarea construcţiei, până în 2014-2016, deşi pentru prima etapă cel mai recent termen de încheiere a lucrărilor era stabilit pentru 2013.

Proiectul va include o zonă comercială, spaţii de birouri, camere de hotel clasificate la cinci stele, un cazinou, hipermarket şi o sală de convenţii şi conferinţe, potrivit raportului.

Plaza Centers deţine în total şapte terenuri sau proiecte în dezvoltare în România, majoritatea de retail, dar şi spaţii de locuinţe, hoteluri şi birouri.

Valoarea totală a acestor active (terenuri şi construcţii) deţinute de companie pe piaţa românească s-a redus anul trecut cu peste 10%, de la 253,3 milioane euro la 226,3 milioane euro. Terenurile deţinute de companie în România sunt în Timişoara, Iaşi, Slatina, Hunedoara, Târgu-Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc. În afară de priectul Casa Radio şi clădire de birouri deţinută în Bucureşti, compania intenţionează să dezvolte câte un proiect la Iaşi (retail, birouri), Miercurea Ciuc, Timişoara, Hunedoara, Târgu Mureş şi Constanţa (retail) şi Slatina (retail şi rezidenţial).

La sfârşitul anului 2010, compania estima că va începe lucrările la aceste proiecte în 2011-2012, însă în raportul din 2011 se anunţă un termen de 2013-2014, cu finalizare pentru 2014-2015.

Construcţia proiectului de la Miercurea Ciuc, începută în a doua jumătate a anului 2008, a fost suspendată în 2010 din cauza indisponibilităţii soluţiilor de finanţare, se arată în raport.

Proiectele de la Timişoara, Iaşi, Slatina, Hunedoara şi Târgu Mureş se află în etapele de studii de fezabilitate, proiectare şi planificare.

Pe lângă proiectele amintite, unde Plaza Centers are statutul de acţionar majoritar, compania mai este implicată, ca acţionar minoritar sau partener cu 50% din capital, la alte şapte proiecte rezidenţiale şi de birouri din Bucureşti, Ploieşti şi Braşov.

Investitorul israelian deţine 75% din capitalul firmei Dâmboviţa Center, dezvoltatorul proiectului, statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, diferenţa fiind administrată de grupul turc Kucuk. Plaza Centers a plătit, în 2006, suma de 40 milioane de dolari (circa 30 milioane de euro) pentru preluarea a 75% din acţiunile firmei.

Plaza Centers face parte, alături de companiile Elcint şi Insightec, din grupul israelian Elbit Medical Imaging, listat la bursa americană Nasdaq, acţionarul majoritar al companiei fiind Europe Israel Ltd.

Compania deţine active în România, Ungaria, Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, India, Bulgaria şi Serbia.

Plaza Center are active totale de 1,3 miliarde de euro, faţă de 1,4 miliarde de euro în 2010 şi a obţinut anul trecut venituri de 57 milioane de euro în creştere cu 52% comparativ cu anul anterior, ca urmare a deschiderii mai multor centre comerciale în Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO