Mediafax.biz Exclusiv

Răspunsul Prodvinalco Cluj la criză: Presiune pe încasări, lansarea unui brand ieftin şi intrarea pe piaţa vinului

Răspunsul Prodvinalco Cluj la criză: Presiune pe încasări, lansarea unui brand ieftin şi intrarea pe piaţa vinului

Autor: Ioana David

06.04.2011, 10:08 72

Am pus opresiune mult mai mare pe încasări şi pe extinderea termenelor deplată. Nu profitul este cel mai important în perioade de crize. Amlansat un produs pe segmentul subeconomic, Doi Cai Frumoşi (băuturăspirtoasă incoloră - n.red.), cu marje infime şi planul a fost săpăstrăm acest nivel redus de preţ timp de şase luni, pentru ca apoisă ne gândim şi la profit", a spus Dascăl într-un interviu acordatZF.

Compania cu sediul la Cluj a înregistrat în2010 o cifră de afaceri de 75,97 mil. lei (18 mil. euro) şi unprofit net de 2,5 mil. lei (0,6 mil. euro).

Pentru analiza vânzărilor comparativ cu2009, Prodvinalco foloseşte doi indicatori: sales-out (vânzăriledistribuitorilor în piaţă) şi sales-in (vânzările companiei cătredistribuitori). În funcţie de pri mul indicator, vânzărilecompaniei au fost mai mari cu 1,7% (volum şi valoare), în timp celivrările sales-in au fost mai mici cu 5% (volum şi valoare).Privind cei doi indicatori, reprezen tantul Prodvinalco spune căs-au eliberat stocurile de la distribuitori, "lucru benefic într-operioadă de criză".

"Toată lumea este disperată după cash acum.Pe noi ne ajută pentru că putem să ne facem strategii diferite faţăde cele ale competitorilor, de exemplu să lansăm produse la preţurimici, putem obţine discounturi mari.

Avem o altă putere de negociere şi cel maibun preţ la materia primă", a mai spus şefulProdvinalco.

Războiul şi bugetul pe cinciani

Compania a anunţat că şi-a finalizat bugetulpentru următorii cinci ani, buget care are în vedere pe de o partelansări de produse, iar pe de altă parte creşterea vânzărilor. Încondiţiile în care piaţa va scădea până în 2012, Andi Dascăl spunecă practic este un război pentru creştere, nume dat strategieicompaniei.

"Am făcut o asociere între strategia noastrăinternă şi arta războiului, astfel că ne-am numit planul strategicpentru următorii cinci ani War for Growth (Război pentru creştere -n.red.).

Vrem ca până în 2015 să dublăm valoareacompaniei. Intenţionăm să fim mai vizibili pe Bursă, să atragemfinanţare", a mai spus şeful Prodvinalco. Acţiunile companiei setranzacţionează pe piaţa BVB a valorilor necotate (un sistemalternativ de tranzacţionare).

Pentru anul acesta, producătorul lu creazăcu trei scenarii de buget: unul minim, construit pe o creştere de1%, unul care se bazează pe un plus de 5% şi unul outstanding, de8%.

În 2010, compania a lansat primul vinspumant din portofoliu, Senator, iar acum se pregăteşte să intre pepiaţa vinului cu brandul Ţărăncuţa cu care ţinteşte segmentuleconomic de preţ. În industria locală a vinului au investit înprincipal oameni de afaceri români precum familia Dobronăuţeanu(Murfatlar), Claudiu Necşulescu (Jidvei), familia Jitea şiConstantin Buşcă (Vinexport Focşani), Sebastian Ghiţă (care deţine300 de hectare de viţă-de-vie) sau Daniel Guzu.

Brandul Doi Cai Frumoşi cu care compania arăspuns la mutarea consumului înspre segmentul scăzut de preţ adevenit brandul cu cele mai mari vânzări. "Brandul Doi Cai Frumoşi,chiar dacă a devenit cel mai bine vândut în volum din portofoliulnostru anul acesta, este un brand non-core, adaptat la aceastăperioadă de criză.

Brandurile noastre strategice pe termenmediu şi lung sunt Senator, Iancu şi V33." Ultimii ani au adus ocontracţie semnificativă a pieţei băuturilor, potrivit datelorfirmelor de cercetare citate de Prodvinalco, ajungând la 380 mil.euro anul trecut faţă de 550 mil. euro în 2008.

"Perioada de criză s-a caracterizat prinexplozia unui segment de preţ subeconomic (băuturi alcoolice lapreţ de 1 leu pentru o sută de mililitri în baruri - n.red.).Distribuitorii erau tentaţi să cumpere aceste produse din segmentulde preţ subeconomic de la evazionişti, ceea ce pe noi ne-ar filovit.

Astfel, ne-am gândit să venim cu aceastăalternativă de preţ (Doi Cai Frumoşi - n.red.), iar câştigulprincipal nu a venit din profit." Dascăl a adăugat faptul că prinaceastă strategie a păstrat interesul distribuitorilor asupracompaniei, astfel că nu a fost nevoit să facădisponibilizări.

Buget de marketing maimare

Cu toate acestea, Prodvinalco, o companieveche, înfiinţată în 1932, care s-a privatizat cu greu, etapafinală fiind derulată în 2004, resimte dificultăţile dinpiaţă.

"Chiar dacă economia dă semne de revenire,acum în piaţa băuturilor spirtoase are loc un genocid. Sunt multefirme, unele chiar mari, care profită de un vid în legislaţie,acumulează datorii, în principal pentru plata accizelor, cerinsolvenţa, apoi obţin o nouă autorizaţie de funcţionare pentru oaltă firmă", a spus Dascăl.

El a explicat faptul că în acest fel, unelefirme îşi permit preţuri de vânzare sub nivelul accizei, adică cudiscount de 50%. El nu a oferit exemple de astfel defirme.

Producătorul, care ţinteşte segmentul scăzutde preţ, şi-a stabilit pentru anul acesta un buget de marketing de1 mil. euro, cu 25% mai mult comparativ cu 2009.

Pe piaţa băuturilor alcoolice mai activează,însă pe alte segmente de preţ, producători precum Prodal '94 şiScandic Distilleries şi importatorii Cristalex, Pernod RicardRomânia şi Sollers PPD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO