Mediafax.biz Exclusiv

Remarul investeşte 20 mil. € în producţia trenurilor Bombardier

Remarul investeşte 20 mil. € în producţia trenurilor Bombardier

Autor: Laurentiu Cotu

20.02.2011, 19:35 88

Conducerea companiei clujene estimează căinvestiţia va aduce o creştere a cifrei de afaceri cu 40% în 2013.Totodată, investiţia va genera 1.000 de noi locuri de muncă înindustria românească de material rulant, atât în cadrul companieiRemarul, cât şi la subcontractori. În prezent, Remarul 16 Februarieare 540 de angajaţi.

Remarul a încheiat anul trecut un acord cugrupul francez Bombardier Transport pentru achiziţia unei licenţeîn vederea producerii trenurilor de mare capacitateAGC.

Potrivit reprezentanţilor companiei clujene,aceste trenuri se mai fabrică în momentul de faţă în Franţa îndiverse variante (electrică, diesel-electrică şi hibridă) şi suntvândute în principal pe pieţele europene. "În prezent am primit dela compania Bombardier documentaţia aferentă acestui proiect şi amconstruit o echipă mixtă, formată din angajaţii noştri şispecialiştii Bombardier. Suntem încă în faza de evaluare aproiectului, astfel că investiţia ar putea creşte pe parcurs. Nuştim deocamdată ce componente ale trenurilor vor fi fabricate denoi sau de furnizorii noştri, însă cu siguranţă trenurile AGC vorfi asamblate la Cluj", a declarat pentru ZF Transilvania AdrianTimar, preşedintele consiliului de administraţie al Remarul 16Februarie.

Conform conducerii companiei clujene,investiţiile planificate până în 2013 prevăd achiziţionarea detehnologii noi şi instruirea angajaţilor. Capacitatea trenurilor ceurmează să fie construite la Cluj sub licenţă Bombardier variazăîntre 160 şi 220 de locuri în funcţie de numărul de vagoane şidesignul interior, iar viteza poate ajunge la 160 km peoră.

Conducerea Remarul estimează că primul trensub licenţă Bombardier produs la Cluj ar putea ieşi pe piaţăîncepând din 2013. Acordul încheiat între Remarul 16 Februarie şiBombardier Transport Franţa prevede exclusivitate pentru companiaclujeană în producerea şi comercializarea trenurilor AGC în ţăriledin sud-estul Europei (România, Grecia, Bulgaria, Croaţia, Serbiaşi Muntenegru).

Buget în creştere cu 15%

Compania mizează în acest an pe o cifră deafaceri de circa 116 mil. lei (peste 27 mil. euro), în creştere cu15% faţă de anul trecut. Remarul a încheiat anul 2010 cu vânzăritotale de aproximativ 101,5 mil. lei (24 mil. euro), înregistând oscădere cu 23% a afacerilor în comparaţie cu anulprecedent.

Printre furnizorii de materie primă aicompaniei se numără Inda Craiova, Softronic Craiova, Caterpillar,Integral Consulting R&D Bucureşti, Voith AG, Knorr BremseAG.

Pe piaţa locală, grupul Bombardier a maicolaborat cu Electroputere Craiova pentru cele 264 de vagoane demetrou Bombardier Movia livrate către Metrorex şi cu IMSAT pentruconstrucţia unor sisteme de semnalizare şi control al traficuluipentru magistralele de metrou 1 şi 3. Bombardier a colaborat cuIMSAT şi la dezvoltarea şi instalarea soluţiei de semnalizarepentru magistrala 2 a operatoruluiMetrorex.

Remarul 16 Februarie este listată pe piaţaRASDAQ a Bursei de Valori Bucureşti. Compania are un capital socialde peste 5,1 mil. lei, principalii acţionari fiind MonicaBăiculescu, cu aproximativ 32% din titluri şi Transferoviar Grupcare deţine peste 32,96% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO