Mediafax.biz Exclusiv

Revenire spectaculoasă pentru industria siderurgică

Revenire spectaculoasă pentru industria siderurgică

Autor: Adrian Cojocar

03.06.2011, 11:15 694

Majoritatea companiilor din top au consemnat avansuri aleafacerilor de peste 40%-50%, după declinul considerabil pe carel-au avut cu un an în urmă, astfel că o parte dintre jucători aureuşit să revină pe profit sau măcar şi-au redus pierderile, aratădatele obţinute de ZF în vederea realizării Anuarului Cei mai marijucători din economie, care va apărea pe piaţă lunaaceasta.

În2009, din lipsă de comenzi, multe combi nate au fost forţate să-şireducă considerabil numărul de salariaţi şi să se restructurezeforţat, astfel că şi-au redus din pierderi.

Anul trecut creşterile de producţie au fost dublate de un avansşi la nivelul preţurilor de livrare, cererea survenind mai cu seamăde la export în condiţiile în care pe plan local aceasta s-amenţinut redusă.

Liderul pieţei, combinatul ArcelorMittal Galaţi, care în 2009suferise o pierdere record de 334 mil. euro şi pierduse afaceri deun miliard de euro, şi-a redus considerabil pierderile, însă acrescut mai încet decât ceilalţi jucători de pe piaţă mai cu seamădin cauză că o mare parte din producţia de tablă a combinatului eradestinată sectorului naval care se confruntă cu o lipsă acută decomenzi.

ArcelorMittal Galaţi a continuat să se restructureze, renunţândşi anul trecut la circa 1.700 de angajaţi. Pe de altă parte, lasfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii combinatului au anunţatcă vor porni în septembrie cel mai mare furnal din România, care vamajora capacitatea de producţie de la Galaţi la trei milioane detone de oţel anual.Investiţia în acest nou furnal s-ar putea ridica la 80 mil.euro.

Înainte de declanşarea crizeieconomice mondiale, afacerile ArcelorMittal se ridicau la 2miliarde de euro, însă în 2009 afacerile indienilor de la Arcelorau scăzut cu peste 50%, până la 850 de milioane de euro.

Laminorul Brăila, care a fostachiziţionat de grupul Mechel la începutul anului 2010, aînregistrat o creştere de 13 ori a afacerilor şi a intrat în topulcelor mai mari jucători de pe piaţă direct pe poziţia aşaptea.

Italienii de la Tenaris au reuşitanul trecut să depăşească combinatul deţinut la Târgovişte de ruşiide la Mechel şi au urcat până pe poziţia a doua după o creştere depeste două ori a afacerilor. Tenaris Silcotub este şi una dintrepuţinele companii care au revenit pe profit încă de anultrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO