Mediafax.biz Exclusiv

Topul băncilor din România la nouă luni

Topul băncilor din România la nouă luni

Autor: Cristian Hostiuc

08.12.2011, 19:18 13777

BRD conduce detaşat topul celor mai profitabile bănci, cu un câştig de 382 mil. lei la nouă luni, în timp ce BCR, numărul unu la active, a con­sem­nat o pierdere neaşteptată de 377 mil. lei pe aceeaşi perioadă după standardele româneşti de contabilitate. Calitatea portofoliului de credite începe să facă diferenţa, atât la nivelul clienţilor persoane fizice, cât şi la nivelul companiilor. Forţa de retail a BRD îşi spune cuvântul în rezultatele băncii, în timp ce BCR trebuie să marcheze provi­zioa­ne de pe urma com­paniilor. Brd a investit puternic în reţea în 2005-2007, iar acest lucru a dat rezultate. La nivelul ac­ti­velor BCR a forţat o creş­tere a acestora, luând afa­­ceri de la alte bănci, dar aceasta implică şi o pre­­luare de risc. În schimb, bilanţul BRD a scă­zut 1,5 mld. lei faţă de ni­­ve­lul de la sfârşitul lui 2010, în timp ce BCR a adău­gat active de 1,2 mld. lei şi şi-a mărit cota de piaţă la peste 20%, care însă nu au adus, cel puţin până acum şi câştig.

Banca Transilvania pare să fie un câştigător al crizei chiar dacă nu are în spate un grup financiar pu­ternic. Activele de­ţi­nu­te reuşesc să aducă profit - 106 mil. lei la nouă luni. Banca cu acţio­nariat majoritar privat local s-a instalat pe po­ziţia a tre­ia cu o cotă de 6,8%, întrecându-i pe austriecii de la Raiffeisen.

Totuşi, şi Raiffeisen Bank şi-a mărit bilanţul la peste 23 miliarde de lei şi implicit cota de piaţă până la 6,7%, cu mai bine de o jumătate de punct pro­centual com­pa­ra­tiv cu nivelul de la sfârşitul lui 2009. Raiffei­sen a raportat şi un câştig de 185 mil. lei.

Banca de stat CEC Bank a alunecat pe po­zi­ţia a cincea comparativ cu 2010, dar în tri­mestrul al treilea a acce­lerat creş­terea de active şi a urcat de pe locul 7 înre­gistrat la jumă­tatea anului. CEC avea la sfârşitul lunii septembrie o cotă de piaţă de 6,2%, faţă de 5,6% în semestrul I. To­tuşi, cota băncii de stat este în scădere faţă de ultimii doi ani, CEC eşuând în bună măsură în proiectul de a suplini reti­cenţa băncilor cu capital străin de a susţine credi­tarea, aşa cum cla­mau auto­rită­ţile la înce­pu­tul crizei. Rezultatul la nouă luni pentru CEC este un câştig de numai 14,9 mil. lei.

Aşa cum era de aştep­tat gre­cii de la Alpha Bank şi Banc­post au con­tinuat să alunece în clasa­men­tul ac­ti­velor, mar­când în acelaşi timp pierderi. Alpha a avut un minus de 119 mil. lei, în timp ce Bancpost a raportat o pierdere de 75 mil. lei. Pentru a-şi re­duce ne­ce­sarul de refinan­ţare şi de capital ambele bănci fac eforturi să iasă din contracte de cre­ditare. Alpha Bank a ajuns pe locul 8, faţă de poziţia a şasea ocupată la sfârşitul lui 2010. Cota sa de piaţă a scăzut la 5%, cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul de la sfârşitul semestrului I. Viitoarea sa par­t­eneră de fuziune, Bancpost, a ajuns la coada top 10, fiind întrecută de olandezii de la ING Bank. Faţă de 2009 Bancpost a pierdut aproape un punct procentual din cota de piaţă, ajungând la 3,6%, în condiţiile în care activele bilanţiere i-au scăzut cu două miliarde de lei în ultimii doi ani.

În schimb, ING a acce­lerat spec­ta­cu­los, urcând pe locul 9, cu o cotă de piaţă de 4,5% şi un profit de 76 mil. lei. Rezultatul vine odată cu fina­lizarea proce­sului de pozi­ţio­nare pe piaţă ca bancă univer­sală, cu peste un milion de clienţi persoane fi­zi­ce. ING se numără astfel printre puţinele bănci care şi-au mărit cota de piaţă pe timp de criză, fiind activă în campania de refinan­ţare a creditelor din ultimul an.

Bancpost nu e în pericol să iasă din top 10, pentru că Piraeus, următoarea clasată are cotă de piaţă de 2,4%. După datele din septem­brie, banca rezultată din unirea Alpha cu Banc­post ar avea o cotă de piaţă de 8,6%, locul trei pe piaţă fiind asigurat în absenţa altor con­solidări.

În partea de mijloc a clasamen­tului după active, apare ca o surpriză rezistenţa britanicilor de la RBS pe locul 13, cu o cotă de piaţă de 1,8%. Având un portofoliu select de clienţi RBS a făcut un profit de 67 mil. lei. Deşi este în principiu de vân­zare de trei ani, banca recunoscută pentru calitatea ser­viciilor corporate a rămas pe picioare şi cu toate că a mai pier­dut clienţi şi-a menţinut şi pro­fi­tabilitatea.

Portofoliul de clienţi multinaţionale îi susţine şi pe americanii de la Citi pe locul 15, cu cotă de piaţă stabilă la 1,4% şi de asemenea cu un profit invidiat de alte bănci mai mari - 86 mil. lei. Eximbank, a doua bancă rămasă la stat, este blocată pe locul 20, nereu­şind să accelereze activitatea de creditare suficient încât să se desprindă de cota de piaţă de 1%. Dar a avut un profit de 45 mil. lei.

Volksbank, care până la venirea crizei a avut cea mai spectaculoasă ascensiune, nu se opreşte din pierderi marcând la nouă luni un minus de 542 mil. lei.

Banca Românească, locul 12 ca active, deţinută de cea mai mare bancă elenă - NBG - a venit la nouă luni cu o pier­dere destul de mare - 223 mil. lei. O surpriză la care nu se aştepta nimeni vine de la banca Italo-Romena locul 18 ca active, dar care a consemnat un profit de 55 mil. lei

Citiţi în ZF de săptămâna viitoare cum arată clasamentul băncilor din punct de vedere al rezultatelor profit/pierdere la nouă luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO