Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Supravietuirea pe datorie

07.04.2010, 00:00 19

Timp de cinci ani, din 2004 (cand Romania a intrat in NATO) sipana in 2008 spre toamna (cand am simtit primele semne de criza)valuta intra in valuri in tara, iar bancile transpirau impartindcredite populatiei. Au fost ani in care vreo cateva milioane bunede romani s-au obisnuit si ei, in sfarsit, cu gustul bunastarii pedatorie. Mai intai treptat, apoi in salturi, a capatat si la noi olarga raspandire deviza "Sa faci afaceri cu banii bancilor".Intreprinzatorii s-au abonat la credite bancare si investitiile inafaceri s-au inmultit. Apoi, bancile au deschis usile pentrupopulatie, au diversificat imprumuturile, intensificand finantareaconsumului si a constructiei de locuinte. Viata pe datorie si-aintins antenele, s-a diversificat, ocupand spatii ample insocietatea romaneasca.

Ce ne-a adus acest nou stil de viata? Desi, in anul 2000,cresterea economica demarase, consumul se misca inca incet, foarteincet. O problema grea era si acoperirea cu bani a cererii debunuri si de servicii. Societatea noastra, in ansamblu, eradominata de un adevar spinos: prea putine familii reuseau, dinveniturile curente si din economisire, sa-si asigure dintr-o datatoate cheltuielile de consum sau pentru o locuinta. Asa ceva numaiputinele familii instarite puteau sa-si permita. Dar celelaltefamilii - grosul populatiei tarii - cum se descurcau? Cat timp aumizat numai si numai pe veniturile curente, plus banii economisiti,raspunsul este ca... in niciun caz nu le ajungeau banii si nu sedescurcau. La noi, desigur. Pentru ca in tarile dezvoltate, cuindelungi stagii in sistemul capitalist, fenomenul extinzandu-se inanii '80, erau deschise larg usile celui mai tentant dintre toatefondurile de finantare a consumului si a confortului: creditul.

Timp de 28 de ani, din 1980 si pana in 2007-2008, cand lumea aintrat in criza, in tarile capitaliste dezvoltate bunastarea pedatorie nu mai era o exceptie. Devenise regula. In timp ce noi, innumai cinci ani, din 2004 pana in 2008, abia am reusit sa ridicamcapacul lazii ferecate si sa apucam un colt de bunastare. Pentru caaici, in "zona", pana in anii '90, fostele tari comuniste, intrecare si Romania, nici macar sub aspect teoretic nu acceptaubunastarea pe datorie. Iar practic… desi banii erau putini,bunurile si serviciile de pe piata erau si mai putine. La ce sa nefi folosit creditele? Iar incepand din 1990, mai bine de zece ani,bunastarea cu bani de la banci… era doar un vis.

Capitalismul facuse din credit nu doar locomotiva economiei, cisi combustibilul ce punea in functiune principalul motor alinaintarii societatii: clasa de mijloc. O clasa care, mai cu seamain anii de dupa al Doilea Razboi Mondial, cand omenirea a prinstreptat gustul traiului pe datorie, si-a ingrosat randurile cuoameni ajutati de banci sa se desprinda in masa din polul saraciei,croindu-si o viata noua prin munca si inavutire. Iar dupa ce raniles-au vindecat, razboiul fiind dat uitarii, tarile iuti de picior inplanul dezvoltarii economice au declansat imediat batalia pentrubunastare. Mobilizarea economiilor - evidentiata cu deosebireintr-unul din canoanele vremurilor noi: "Economisiti siprosperati!" - incepea sa nu mai fie doar treaba indivizilor.Devenea mai ales treaba pietelor financiare, ce-si intindeauantenele din America pana in Asia. Asa ca inca un canon a cuceritlumea: "Imprumutati-va si prosperati!"… Din 1980 si pana in 2008,sute si sute de milioane de oameni din lumea larga s-au imprumutatsi au prosperat. Pana cand a venit criza globala si a schimbatregulile jocului. Acum deviza suna altfel: "Imprumutati-va sisupravietuiti". E criza si sperantele de bunastare s-auimputinat.

La fel si aici, in Romania, dupa ce timp de cinci ani am vazutajungand in banci multime de banet; si am vazut cum nenumaratefamilii, tinere sau trecute de varsta tineretii, luau cu asaltbancile, imprumutau bani pentru un timp indelungat si se mutau incase noi, iar apoi imprumutau alti bani pentru bunuri de consum defolosinta indelungata; acum vedem multime de oameni asteptand de labanci un semn ca vor relansa creditarea. Nu, nu pentru bunastare,ca altadata; ci pentru supravietuire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO