Opinii

Adrian Vasilescu: Daca investitii nu sunt, nici bunastare nu va fi

30.08.2006, 20:12 21

Vrem bunastare? Ei bine, fara ca roata afacerilor sa se invarteasca fara odihna, in asa fel incat surplusul de bani sa fie absorbit de activitati economice performante si nu de preturi, n-o vom avea. Si, desigur, fara investitii.
In multe dintre tarile dezvoltate, cu economii eficiente, populatia investeste cot la cot cu companiile. Democratizarea investitiilor fiind nu doar o posibilitate, ci si o realitate. La noi, in schimb, mult timp banii populatiei au fost aspirati de inflatie.
S-au dus pe apa Sambetei. Si nici dupa ce bancile au inceput sa practice dobanzi mari, prin care au pus sub protectie banii economisiti de populatie, procesul de economisire n-a reusit sa revigoreze investitiile.
Acum, cererea de consum creste repede. Un motiv fiind si acela ca populatia nu e obisnuita sa investeasca.
Decenii la rand, ne-am obisnuit sa identificam investitia cu o constructie: o fabrica, o hidrocentrala, un sistem de irigatii. In spiritul timpului prezent, insa, investitie inseamna avansarea unei sume de bani (capital economisit) pentru a porni o afacere. Iar investitor este cel care avanseaza capital banesc si ridica o fabrica, dar si cel ce cumpara cote-parti dintr-o afacere. O concesiune, o locatie de gestiune, inchirierea de spatii de productie sau cumpararea lor, initierea de afaceri in domeniul serviciilor publice sau private. Toate sunt investitii.
In Romania, astazi, sunt insa putini cei care au vocatie de investitori. Dar si mai putini sunt cei care au banii necesari unor investitii. Sau care pot obtine credite bancare, in schimbul unor garantii substantiale, pentru a investi. Din nefericire, categoria celor care (la noi) fac bani din bani, investindu-i in afaceri, este inca restransa.
Orice activitate economica presupune o succesiune de alegeri: ce se produce, pentru cine, cat, cum, cu ce profit. Totul subordonat binomului lui Leontief: intrari - iesiri. In intregul sistem economic, de la menaje si intreprinderi la servicii. Si totul incepand de la capitalul investit. Orice investitor isi va evalua mai ales "iesirea": profitul scontat. Ii va socoti cat capital poate sa avanseze in acest scop.
Cert este ca nimic din ceea ce aduna timpul, nici casele, nici strazile, nici copacii, nici magazinele, nici fabricile, nici automobilele, nici bancile, nici ceea ce mancam si imbracam, nu ar exista fara investitii. Mai exact, fara insi intreprinzatori, inzestrati cu ideea, dorinta, curajul sa investeasca, reusind totodata sa adune bani si sa-si invinga teama fireasca, sa-si asume riscuri. Asa ca mai multi investitori inseamna conditii de viata mai bune.
Numai cu investitii mai multe vom obtine, in economie, nu doar o crestere pentru... crestere, ci un plus de valoare adaugata care sa aduca bunastare. De altfel, intr-o tara fara investitori multi nu-i posibil nici ca bancile sa iasa pe piata cu bani mai multi, pe care sa-i imprumute populatiei, pentru case noi, pentru confort, pentru consum curent.
Mai este insa o conditie. Vitala. Avem nevoie nu doar de investitori mai multi, ci si de investitii consistente. Nu numai in industrie sau in agricultura. Avem nevoie de investitii pentru deschideri de noi afaceri in comert, in turism, in toate domeniile.
Daca nu vor spori investitiile, economia nu va prospera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO