Opinii

Adrian Vasilescu: Leul forte

09.08.2006, 19:49 600

Cursul leului evolueaza intr-un sistem de flotare libera, tot mai putin controlata, aflandu-se, ca nivel, in parametri normali. Iar acum, cand avem sanse reale ca in 2006 domolirea inflatiei sa intreaca toate asteptarile, putem scapa si de fluctuatiile prea mari ale cursului monedei nationale. Vom vedea o trecere la un sistem de miscare a cursului care sa dea mai multa incredere managerilor, oamenilor de afaceri, investitorilor.
E drept ca, in prezent, in confruntarea de zi cu zi cu principalele valute, indeosebi cu euro si cu dolarul, moneda noastra are traiectorii dintre cele mai neasteptate. Chiar socante, uneori. Coboara, urca, apoi iar coboara, iar urca. Si asta pentru ca, incepand din noiembrie 2004, cand prin decizia Bancii Nationale piata valutara a dobandit un plus de flexibilitate, leul a fost lasat sa devina imprevizibil. Determinant fiind raportul cerere-oferta de valuta.
Fireste, sunt luati in calcul si alti indicatori. Mai cu seama ca economia se dovedeste a fi o succesiune de fenomene multiple si complicate, a caror dinamica nu este de loc lineara. Si nu-i totuna daca se inchid ori nu intreprinderi, daca creste sau nu somajul, daca sporesc ori nu
salariile. Mai departe, nu-i totuna
daca pietele incep ori nu sa functioneze. Alaturi de inflatie, cu un rol major, sunt inca vreo 11 indicatori care influenteaza cursul. Dar, pe termen scurt, piata - cu cererea si cu oferta - e lasata sa-si joace propriul sau rol. Un punct forte sunt reactiile imprevizibile ale monedei la impulsurile pietei.
Ceea ce nu inseamna, insa, ca Banca Nationala nu mai intervine pe piata valutara. Intervine, dar mai rar. Asa cum fac toate bancile centrale din lume, din America si pana in Japonia.
Ne asteptam ca in acest an, dupa ce se va face si ultimul pas in liberalizarea contului de capital, leul sa devina total convertibil. Atragand si investitori mai multi. Sigur, ei nu doar aduc, ci si... retrag capital. Asa este pe orice piata: investitia vine si pleaca. Banii care intra in investitiile de portofoliu sunt bani care alearga de pe o piata pe alta, de pe un continent pe altul, de la un capat al planetei la altul. Asa alearga acesti bani. Important este ca piata romaneasca sa fie tare si sa reuseasca sa mentina, prin atractivitate, banii care vin. Nimeni insa nu poate sa-i mentina pe toti. Si-n America, si-n Japonia, banii intra si fug. Asa-i capitalul speculativ: ratacitor.
Aici e de notat un fapt pozitiv: ca piata romaneasca este capabila, in clipa in care capitalul pleaca, sa-i asigure schimbul. Investitorii vor veni aici cu dolari sau cu euro, ii vor schimba in lei, vor face depozite in bancile romanesti, iar cand ei vor gandi ca este cazul sa se retraga, vor aduna leii, ii vor schimba in valuta si vor pleca in alta parte. Sau vor pleca cu leii.
Cursul flexibil, miscator in raport de cerere si oferta, va descuraja speculatiile agresive. Cursul unui leu forte, pe deplin convertibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO