Opinii

Andreea Paul: Sumele rambursate de UE au crescut cu aproape o treime în primele două luni din acest an

Andreea Paul: Sumele rambursate de UE au crescut cu aproape o treime în primele două luni din acest an

Autor: Andreea Paul

26.03.2012, 20:04 335

Execuţia bugetară în primele două luni din acest an s-a încheiat cu un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44 % din PIB.

1. Veniturile bugetare, în sumă de 29,3 miliarde lei, au fost cu 6,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând nivelul de 4,8% din PIB.

· Veniturile fiscale au crescut cu 12,7% faţă de anul precedent, datorită creşterilor semnificative a încasărilor din impozit pe venit (Ă25,8), accize (Ă9,9%) şi T.V.A. (Ă9,4%).

· Contribuţiile de asigurări sociale au fost în sumă de 8,6 miliarde lei, în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

· Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 31,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

· Încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 6,7% faţă de anul trecut, la 1,6 miliarde lei, din cauza capriciilor vremii.

2. Cheltuielile bugetare s-au ridicat la 32 miliarde lei, în creştere cu 7,3% faţă de anul precedent, dar s-au menţinut la acelaşi nivel ca procent în PIB (5,2%).

· Creşterea s-a datorat în principal cheltuielilor aferente proiectelor finanţate din fonduri UE (Ă38%) şi dobânzilor (Ă24,8%).

· Cheltuielile pentru investiţii au fost de 4,5 miliarde lei, de 1,6 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

· Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.

· Cheltuielile de personal au crescut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ridicându-se la 6,4 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO