Opinii

Arthur Suciu: Horele

09.02.2007, 19:37 19

Niciodata complicitatile ascunse dintre partide n-au fost mai stranse ca in epoca luptei impotriva sistemului ticalosit. Spre deosebire de 2005, cand Alianta a fost clar anti-PSD, fata de 2006, cand PSD nu a contat, iar PNL si PD s-au certat intre ele, 2007 se anunta a fi un an al horelor. Sa facem un scurt inventar al intereselor celor implicati. PNL, PD si UDMR vor sa ramana la putere cat mai mult timp posibil, dar nu mai au majoritate parlamentara. Intre PNL si PD, concurenta a atins cote alarmante. PSD vrea sa reintre in schema, dar nu are cadenta deocamdata. PC cauta o solutie viabila de asociere cu cineva mai mare. Cei trei actori principali: PSD, PNL si PD lupta pentru suprematie, dar nici unul dintre ei nu are mijloacele sa o faca pe cont propriu.
La aceasta situatie s-a ajuns mai ales din cauza retragerii PC de la guvernare. Guvernul nemaiavand majoritate, alianta PSD-PRM-PC ar trebui sa initieze o motiune de cenzura. Nu se intampla asta deoarece Alianta conduce detasat in sondaje si nici PSD, nici PC nu au deocamdata interesul sa provoace o criza care sa conduca la alegeri anticipate. De cealalta parte, PNL si Tariceanu trebuie sa guverneze alaturi de PD si sa se asigure de un numar de voturi venite din opozitie. De asemenea, democratii se tem pentru soarta lui Traian Basescu. Daca PNL ar decide sa sustina suspendarea presedintelui, s-ar vedea obligat sa iasa la guvernare si apoi cine stie ce se va intampla?
Electoral, Alianta D.A. este pe piscuri. Exista doar o mica problema: alianta ca atare nu mai exista. De asemenea, Traian Basescu se bucura in continuare de increderea majoritatii electoratului, dar sustinerea sa politica este tot mai redusa. Desi stau deocamdata slab in sondaje, PSD si PC, impreuna cu PRM, cu parlamentarii independenti si cu cei ai minoritatilor nationale au insa o putere politica tot mai mare. In acest moment, Guvernul Tariceanu nu poate sa cada decat prin demisia premierului sau prin vointa opozitiei. Daca PD s-ar retrage de la guvernare, n-ar fi o problema insolubila pentru PNL asigurarea majoritatii pentru un cabinet liberal.
Anul trecut ar fi fost o stangacie din partea liderilor Aliantei sa atace PSD. Colaborarea cu acest partid era rau vazuta si nimeni nu dorea sa fie asociat pe fata cu PSD. Lucrurile s-au schimbat intre timp. Social-democratii au inceput sa puna conditii si, cand inca nu pot asta, sunt utilizati ca potential de santaj atat de PNL impotriva PD, cat si de PD impotriva PNL. Oficial, Traian Basescu a atacat frontal PSD, semn (rau) ca partidul lui Geoana a redevenit o amenintare. In spate, insa, si liberalii, si democratii colaboreaza cu PSD intr-o veselie.
Daca Alianta D.A. ar fi unita, cea mai buna solutie pentru ea ar fi organizarea de urgenta a alegerilor anticipate. Acest lucru nu se va intampla, ceea ce inseamna ca vor veni zile si mai grele pentru PNL si PD. Demararea procedurii de suspendare a presedintelui este doar un aspect al problemei. Inainte de asta, se va vota, cu sanse mari de succes, motiunea simpla anti-Macovei. Este posibil, ba chiar probabil ca intregul Guvern sa intre in colimatorul opozitiei, cum de altfel a si anuntat Mircea Geoana la un moment dat. Avand in vedere toate acestea, se poate aprecia ca alegerile europarlamentare vor fi un test important. PNL si PD, candidand separat, vor incerca sa disloce electoratul, in asa fel incat sa rapuna PSD, sa faca din acest partid o forta de a doua mana. Vor reusi? Sa admitem ca este exclus ca PSD sa castige aceste alegeri si atunci avansul sau politic actual va fi puternic intarit de o confirmare electorala cat de mica. In aceasta situatie, singura solutie pentru PNL si PD ar fi reunirea Aliantei impotriva PSD. Dar va mai fi aceasta alianta credibila?
Scena politica este foarte incordata, iar complicitatile sunt la ordinea zilei. Nu s-a realizat o masa critica in masura sa transforme complicitatile in complot sau colaborare oficiala. Asta ar insemna ca doi din cei trei actori si-ar aduna fortele pentru a-l invinge pe cel de-al treilea. Nu este insa deloc sigur ca acest lucru se va intampla. De aceea, va ramane probabil electoratului sarcina de a decide ordinea importantei partidelor.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO