Opinii

Arthur Suciu: Moartea profetilor

11.01.2008, 18:49 28

Sub acest titlu pompos urmeaza o idee foarte filosofica (adica plictisitoare), de unde rezulta ca as avea veleitati de intelectual. Insa departe este de mine intentia de a-mi ascunde ideile chiar daca, filosofice fiind, ar putea sa plictiseasca. Riscand deci sa par intelectual - unul nu prea original ce-i drept -, voi incerca sa prezint ideea. Care idee nici macar nu este a mea, ci a lui Karl Popper. In cartea sa polemica "Mizeria istoricismului", acest filosof face totul ca sa distruga dialectica lui Marx. El se impotriveste tuturor celor care cred in determinismul istoric, in acele curbe dialectice descrise mai ales de nemti, celor care mai cred in legea compensatiei, a actiunii si reactiunii, care spera ca putem avea o misiune pentru viitor, ca eu pot avea o misiune si un popor poate sa aiba o misiune istorica si viitorul este oarecum determinat in trecut si poate fi anticipat de profeti si asa mai departe. Toate acestea sunt, dupa Popper, niste povesti vechi si cam periculoase deoarece credinta in ele a condus statele la dictatura si, in final, la esecul istoric, la saracie si autolamentatie. Adevarul este ca nu putem prevedea viitorul, nu ne putem incredinta unui destin, ci trebuie sa ne organizam prezentul in mod rational, sa gandim rational viata noastra, sa facem alegerile cele mai bune pentru noi in asa fel incat de la o zi la alta viata sa devina mai calda, mai linistita, mai bogata. Nu urmarirea unui bine final, determinat dialectic, ar trebui sa fie obiectivul, ci imbunatatirea vietii noastre, viata care este in permanenta miscare intr-un spatiu relativ.
Sa introducem acum doua-trei elemente mai concrete. Mai intai, o interpretare dialectica majora pe care i-o vom atribui lui Ion Iliescu. Din 1989 si pana astazi Iliescu urmareste realizarea unui consens national cam lipsit de determinatii, dar in care regasim diverse concepte ca: polarizare sociala, muncitorime, sarac si cinstit etc. Ati ghicit: avem in fata o dialectica de stanga, cu finalul: toata lumea sa fie fericita, dar inainte de toate cei saraci! Mai apoi o interpretare dialectica recenta de care il vom face responsabil pe Traian Basescu. Avem aici: lupta impotriva coruptiei, sistemul ticalosit, condamnarea comunismului, intoarcerea la popor, pana cand in lumea asta mizerabila se va face odata dreptate. Scopul dialecticii lui Basescu este deci dreptatea, in timp ce al dialecticii lui Iliescu este fericirea sociala.
Daca am lua la bani marunti cele doua teorii va asigur ca mare lucru nu ar ramane din ele. Ambele sunt inconsistente pana la lacrimi. Dar nu aceasta este important aici. Asa cum am spus, Karl Popper sustine, in mod justificat, cred, ca toate aceste idei dialectice, toate aceste "viziuni" sunt povesti de adormit poporul. Ele sunt expresia pura a luptei politice si a autismului de care sufera clasa politica; ele nu au nicio legatura cu fericirea si dreptatea, cu muncitorimea si lupta impotriva coruptiei. Am scris o banalitate, dar nu va temeti: filosofia este plina de truisme. In continuare, teza mea este ca Traian Basescu este un continuator dialectic al lui Ion Iliescu. Este un continuator si un contestatar al fostului presedinte, pe aceleasi principii dialectice (marxiste). Intre cei doi se duce o lupta pentru putere, care nu are de-a face cu "poporul". Dar ce are de-a face cu poporul? se va ridica intrebarea. Karl Popper spune: realizarea de politici publice, adoptarea si implementarea unor proiecte sectoriale, a unor proiecte rationale, evaluarea lor si corectarea greselilor, vointa de a face pasi concreti inainte in imbunatatirea vietii, aplicarea legii, aplicarea legii, aplicarea legii. Nu povesti, "viziuni istorice", ci, aplicarea legii si urmarirea pas cu pas a realizarii proiectelor.
Ma mir, in incheiere, de cat de filosofici sunt politicienii nostri. N-ar fi totusi mult mai bine daca ar actiona cu fata la realitate? Ar fi bine si pentru ei. Tot Popper spune ca democratia inseamna renuntarea la povestiri mesianice. Pentru profeti, democratia va deveni in curand un pustiu.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO