Opinii

Arthur Suciu: Rugaciunea ca program politic

31.08.2007, 18:13 16

Mircea Geoana a anuntat ca PSD va depune la Parlament un proiect de lege care sa interzica CNSAS de a se mai uita prin dosarele preotilor si de a da verdicte de colaborare/necolaborare cu Securitatea. Presedintele PSD afirma ca doreste astfel sa vina in ajutorul Bisericii, supusa, in opinia sa, unei campanii de denigrare. In realitate insa, Geoana nu vrea decat sa traga din asta putin capital electoral. El mizeaza pe credinta nestramutata a romanilor in intangibilitatea Bisericii, pe judecata conform careia trebuie sa crezi si sa nu cercetezi, sa faci ce zice si nu ce face popa.
Ca imagine, este o miscare oportuna. PSD reuseste sa se puna bine cu biserica pentru a flata poporul. Mircea Geoana stie ca, potrivit mai multor sondaje de opinie, romanii considera ca preotii ar trebui judecati numai de Dumnezeu si in niciun caz de o institutie sublunara, de aceasta adevarata "casa de nebuni", care este CNSAS. In ordinea secunda a argumentarii, PSD a prins prilejul pentru a arata inca o data ca este impotriva deconspirarii dosarelor, ca nu recomanda cautarea in gunoiul trecutului. Stiind ca mai multi ierarhi sunt banuiti ca au colaborat cu Securitatea, PSD spera ca, sustinandu-i intr-un moment dificil, va obtine - la ceasul potrivit - sprijinul electoral al acestora. Trebuie spus ca, in Romania, nu doar serviciile si oligarhii conduc; mai este si BOR, care, cu cei 18 milioane de membri, ramane singurul partid serios, in fata caruia chiar comunistii se inchinau din an in Pasti. Un discurs profesionist rostit de presedintele Traian Basescu nu face cat o rugaciune inganata de ultimul preot de tara.
Din cauza lui "crede si nu cerceta" s-au intamplat insa o multime de nenorociri. Acest tip de judecata, dupa cum se stie si dupa cum Mircea Geoana stie prea bine, este una din cele mai mari aberatii. Deconspirarea dosarelor trebuie sa fie, in primul rand, o procedura aplicata fara discriminare. Ca cetateni, preotii nu sunt cu nimic mai presus decat ofiterii SRI, medicii sau profesorii. Deconspirarea nu este un atentat la adresa Bisericii; dimpotriva, o ajuta pe aceasta sa devina mai curata, mai sincera, mai deschisa. Din punct de vedere teologic, credinta in Dumnezeu nu se opune cunoasterii si dezvaluirii, potrivit spusei lui Christos ca nimic nu este ascuns in fata lui Dumnezeu.
Dar tocmai pentru ca acesti ierarhi au ceva de ascuns, nu doresc dezvaluirea si luminarea poporului, ci vor sa-l mentina in prostire si in idolatrie. Pestele de la cap se-mpute. Bineinteles ca politicienilor, pentru care religia este "o fraza de dansii inventata", le convine de minune o asemenea situatie, iar PSD cu atat mai mult. Cea mai mare parte a electoratului PSD constituie baza de credinciosi a Bisericii Ortodoxe Romane. Asadar, PSD si BOR au multe in comun. Petrecerile cu mici si bere, pomenile electorale si ascunderea dosarelor preotilor sunt actiuni determinate de acelasi principiu, care suna cam asa: "Poporul e prost". Prin initiativa sa cu referire la dosarele de Securitate ale preotilor, PSD dovedeste ca nu a evoluat in niciun fel fata de perioada 2001-2004, dar si faptul ca nu este un partid social-democrat.
M-as astepta ca un partid de stanga sa militeze pentru educarea in spirit rationalist a celor saraci, pentru libertatea de gandire si de constiinta, pentru drepturile minoritatilor de orice fel. Din cate stiu, asta ar trebui sa faca un partid de stanga. In locul unei deschideri cat mai largi fata de tigani, de homosexuali, de cei neajutorati, PSD propune o mentinere in mentalitatea traditionala inchistata, acest amestec stupid de crestinism superstitios si comunism. PSD crede ca datoria sa, ca partid de stanga, nu este aceea de a-i trezi la realitate pe romani, ci de a-i bate pe burta. Din aceasta cauza, nu ar trebui sa mire pe nimeni ca PSD nu este nici pana acum sustinut de intelectuali si de patura activa a Romaniei. PSD a ramas un partid al trecutului.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO