Opinii

Arthur Suciu: Un nou esec politic

23.11.2007, 18:19 23

Ne aflam la sfarsitul unei campanii electorale in care, pentru prima data, aproape ca nu s-a intamplat nimic. Nu a existat, propriu-zis, o tema principala de confruntare intre partidele politice. Nu am asistat la coalizari ale principalilor candidati in jurul unor subiecte importante. Nu am reusit nici macar sa defrisam terenul temelor europene, sa aratam care va fi rolul viitorilor parlamentari europeni, responsabilitatea acestora fata de Uniunea Europeana si fata de Romania. Un gol acopera aceasta luna a primei campanii de alegere a parlamentarilor europeni. Golul acesta s-a cerut a fi umplut cu ceva, iar Traian Basescu a crezut ca gaseste in lansarea paralela a referendumului pentru votul uninominal o solutie. Daca s-a discutat despre ceva, in ultimele 30 de zile, atunci votul uninominal a fost acest subiect. In acelasi timp insa, tema lansata de presedinte a impiedicat in mod vizibil dezbaterea din campania pentru europarlamentare. A acoperit discutiile si le-a dat o alta orientare decat cea naturala. In realitate, votul uninominal nu a contribuit la intensificarea campaniei, ci la disiparea ei totala.
La inceputul campaniei, Traian Basescu a sperat ca organizarea referendumului in aceeasi zi cu europarlamentarele va conduce la o crestere a prezentei la vot a electoratului. Presedintele a dorit ca formatiunile candidate sa-si asigure in urma votului o reprezentativitate solida. Rezultatul va fi insa opus sperantelor si dorintelor sale. Lumea nu va veni la vot nici pentru referendum, nici pentru europarlamentare. Referendumul nu va fi validat, iar alegerile vor fi slab reprezentative.
Dupa evenimentele de duminica, vor fi oferite multiple explicatii pentru acest esec. Se va spune ca in toate tarile Uniunii Europene (cu exceptia, dupa cate stiu, a Maltei) s-a inregistrat o prezenta slaba la vot. Partidele politice adversare ale presedintelui vot fi acuzate ca au boicotat referendumul si, prin aceasta, au fost impotriva intereselor natiunii. Oricum stau lucrurile, totusi, esecul este esec. Electoratul nu a inteles, in aceasta luna de campanie, care este semnificatia alegerilor pentru Parlamentul European. Dupa aproape un an de la integrarea in Uniunea Europeana, relatia noastra cu aceasta structura supra-statala reprezinta pentru noi o necunoscuta. Desi primim tot mai multe semnale ale inadecvarii la noul nostru statut (criza din Italia, izbucnita in timpul campaniei, este un exemplu), nu facem nimic pentru a ne schimba, pentru a ne extinde interesul catre o zona politica mai larga. De asemenea, romanii nu au inteles ce este votul uninominal in varianta propusa de presedinte si care sunt diferentele fata de legea Guvernului. Pe de o parte, a parut ca poporul a fost pus sa aleaga intre doua formule de uninominal; pe de alta parte, a fost chemat sa se exprime prin vot in ce priveste varianta presedintelui. Astfel, tema votului uninominal, considerata a fi importanta de cea mai mare parte a alegatorilor, s-a transformat intr-o tema politica lipsita de interes pentru acestia.
Un efect direct al felului in care a fost gestionata campania electorala ar putea fi adjudecarea unor locuri in Parlamentul European de catre formatiuni mici. Pe langa lipsa de reprezentativitate a votului, data de slaba prezenta la vot, am putea asista deci si la o multiplicare a factorilor politici implicati la nivel european din partea Romaniei. Va fi, in plus, greu de tras niste concluzii preliminare privind trendul politic intern in perspectiva viitoarelor alegeri. In ce priveste votul uninominal, este probabil ca el va fi ingropat in urmatoarea perioada in certurile politice care vor avea loc.
Din punct de vedere politic, orice decizie este buna (chiar si organizarea simultana a referendumului si a alegerilor), daca rezultatul obtinut este pozitiv pentru electorat. Electoratul este acela care trebuie sa incaseze, in primul rand, beneficiile. Or, este aproape o certitudine ca decizia luata de presedinte nu a fost corecta, intrucat nu va conduce la rezultatele pozitive asteptate, ci mai mult va complica lucrurile. Pentru esecul referendumului privind suspendarea presedintelui, organizat in primavara, nu si-a asumat nimeni raspunderea. Pentru esecul dublu, al referendumului si al alegerilor europarlementare de duminica, este de asteptat sa se intample acelasi lucru.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO