Opinii

Daniel Moreanu, Avocat: Inactivitatea fiscală, o situaţie cu consecinţe dezastruoase atât pentru societăţile declarate inactive, cat şi pentru partenerii contractuali ai acestora!

Daniel Moreanu, Avocat: Inactivitatea fiscală, o...

Autor: Daniel MOREANU

14.03.2016, 13:25 3940

Societatile ar trebui sa acorde o atentie sporita in ceea ce priveste declararea ca inactive din punct de vedere fiscal atat a lor insele, cat si a societatilor cu care intra in relatii contractuale, o verificare prealabila a acestora fiind absolut necesara, intrucat consecintele fiscale se pot dovedi dezastruoase.

Care sunt consecintele inactivitatii fiscale pentru societate in cauza ?

Conform prevederilor Codului Fiscal, contribuabilii care sunt declarati inactivi in cazurile pe care le vom prezenta in cele de mai jos, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale obligatorii, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate.

Asadar, pe perioada de inactivitate fiscala se produc doua (2) consecinte: (i) societatea are codul de TVA anulat, ceea ce inseamna ca, desi va colecta TVA, nu va avea dreptul de deducere; si (ii) cheltuielile realizate in aceasta perioada nu vor fi deductibile la plata impozitului pe profit. Conform Ordinului ANAF privind procedura de declarare ca inactivi, codul TVA este anulat din momentul comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.

Care sunt consecintele inactivitatii fiscale pentru partenerii contractuali ?

Consecintele inactivitatii sunt dramatice nu numai pentru societatea declarata ca atare, ci si pentru societatile care intra in relatii contractuale cu aceasta, in alte cuvinte pentru societatile care achizitioneaza bunuri sau servicii de la societatea declarata inactiva.

Astfel, conform dispozitiilor Codului Fiscal de Procedura Fiscala, contribuabilii care achizitioneaza bunuri sau servicii de la societatea declarata inactiva nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată. Exista o singura exceptie, si anume achizitiile realizate in cadrul procedurilor de executare silita sau in cadrul procedurii falimentului.

Devine, prin urmare, vital ca partenerii contractuali sa fie fie verificati, in prealabil, pentru a determina daca se afla in inactivitate fiscala, verificare ce se poate realiza in cadrul Registrului contribuabililor inactivi sau reactivaţi disponibil, in mod public, pe web-site-ul ANAF.

Care sunt cazurile in care o persoana este declarata inactiva din punct de vedere fiscal ?

Situatiile in care un contribuabil poate fi declarat inactiv din punct de vedere fiscal au fost extinse o data cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Fiscala, numarand in prezent sapte (7) cazuri posibile, dintre care in continuare la vom enumera pe urmatoarele patru (4), si anume:

1.                  neindeplinirea, pe parcursul unui semestru calendaristic, a niciunei obligaţii declarative prevăzute de lege;

2.                  expirarea duratei de funcţionare a societăţii;

3.                  inexistenta organelor statutare ale societatii;

4.                  expirarea duratei deţinerii spaţiului cu destinaţia de sediu social.

Despre drd. Daniel MOREANU: cu o experienta de 10 ani in domeniul juridic, Daniel MOREANU este avocat reprezentand, pe parcursul carierei, companii multinationale si locale de top. Totodata, este autor al mai multor articole/studii de specialitate publicate in cele mai reputate reviste de drept din Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO