Opinii

De cand a devenit o mare realizare sa poti sa te imprumuti?

14.01.2010, 00:00 22

Este destul de greu de explicat schimbarea de sentiment abancilor internationale fata de economia romaneasca.

Cum de in doar doua luni leul a devenit o moneda atractiva,riscul de tara este in scadere, iar estimarile privind crestereaeconomica au ajuns sa fie chiar si de 2% pentru 2010, asa dupa cuma anuntat ieri de exemplu agentia Fitch?

Explicatia oferita ar fi ca instabilitatea politica diminuataprin instalarea unui nou guvern, asa cum a cerut FMI, i-ar filinistit pe investitori.

In ianuarie anul trecut, guvernul Boc se confrunta cu crizagazelor, cu devalorizarea leului si cu scaderea ratingului detara.

In ianuarie 2010, are mai mult noroc. Banca

Nationala a redus dobanda si finantarea in lei s-a ieftinit,finantarea in euro este si ea la randul sau mai putin scumpa caacum un an.

Tot in ianuarie au venit primele doua semnale bune despre doiparametri macro importanti: in noiembrie 2009 productia industrialasi exporturile au incheiat perioada de scadere.

Problema este ca revenirea inseamna doar o intoarcere la anul2007.

Datele pe anul trecut arata ca productia industriala devanseazacomportamentul de consum al populatiei cu circa trei luni. Adicaproductia a intrat pe minus in noiembrie 2008, iar consumul infebruarie 2009, fata de aceeasi luna a anului trecut.

O lege a economiei spune ca oamenii intarzie sa-si reducaconsumul dupa ce constata o diminuare a veniturilor proprii, iar lao crestere a veniturilor intarzie sa-si mareasca proportionalcheltuielile.

Teoria este asadar confirmata.

In noiembrie 2009, productia industriala a revenit pe crestere,astfel incat este probabil ca si consumul sa-si revina infebruarie- martie.

Insa factorul perturbator fata de evolutia din 2009 vor fisalariile din sistemul bugetar, care au cunoscut o crestereinertiala anul trecut. In 2010, din cauza pierderii de joburi, masasalariala totala este cu circa 10-15% mai redusa decat anul trecut,ceea ce va frana revenirea consumului.

Ca urmare, in lipsa cererii, este putin probabil ca inflatia sadevina o amenintare, in ciuda majorarii accizelor pe plan local sirevenirii preturilor la marfuri pe plan mondial.

Incurajat de evolutia parametrilor macro, ar fi o greseala acumpentru guvern sa creada ca are o misiune mai usoara.

Este o sansa ca are un spatiu de manevra, in care la distrugereade locuri de munca si scaderea veniturilor bugetare nu se vor maiadauga si amenintarea devalorizarii abrupte a leului sauinaccesibilitatea finantarii.

Daca anul 2010 ar trebui botezat, ar trebui numit anulrecuperarii si crearii de locuri de munca.

Cel mai rau lucru care i se poate intampla unei companii este saaiba resurse excedentare. Imaginea calculatoarelor goale estejalnica.

Iar pentru un guvern este lamentabil sa fie considerat un successa poti sa te imprumuti de bani. Sa cheltui si sa te imprumuti.Foarte mare realizare.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO