Opinii

De fapt, de 45 de zile am ieşit din recesiune. Dar conform cutumei economice care evaluează trecutul, economia este în recesiune. Şi asta datorită rapiţei.

De fapt, de 45 de zile am ieşit din recesiune. Dar conform cutumei economice care evaluează trecutul, economia este în recesiune. Şi asta datorită rapiţei.

Autor: Cristian Hostiuc

15.05.2012, 11:41 3567

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi dimineaţă evoluţia economiei în trimestrul I comparativ cu trimestrul IV - minus 0,1% şi plus 0,3% faţă de perioada similară a anului trecut. Având în vedere că avem două trimestre consecutive de scădere economică, trimestrul IV 2011 faţă de trimestrul III când am avut minus 0,2% şi trimestrul I 2012 faţă de trimestrul IV 2011 cu un minus de 0,1%, conform uzanţelor economice suntem în recesiune. Iar acesta va fi titlul de astăzi pe toate ecranele. Dar acesta e trecutul, pe care statistica îl consemnează cu întârzierea de rigoare necesară strângerii de date din economie şi de la companii.

Dacă ar fi însă să consemnăm ce se întâmplă în economia zilnică, actuală, România a ieşit din recesiune la finalul primului trimestru. Pentru că în trimestrul II probabil că va consemna o creştere economică mai mare decât în trimestrul I. Deci economia merge pe plus în acest moment, iar datele statistice care vor veni în august vor consemna acest lucru. Asta dacă nu se va întâmpla ceva dramatic cu Grecia care ar putea să oprească în a doua parte a lunii mai şi în iunie economia românească.

Paştele şi Finala Europa League de la Bucureşti au ridicat puţin consumul intern, iar acest lucru se va vedea în date. De asemenea, pregătirile pentru alegerile locale, care vor avea loc pe 10 iunie, vor consemna încă un uşor plus al consumului intern. Ironic vorbind, va fi cererea mai mare pentru zahăr, ulei, mălai, făină, bere, vin, ţuică, rachiu, găleţi şi ce mai dau candidaţii la alegători. Dacă vă uitati în oraşe, primarii în funcţie au început să dea cu mătura mai mult, asfaltează mai cu spor sau renovează mai repede ca să vadă lumea că fac ceva pentru oraşul lor. Toate aceste lucruri se vor transpune în majorarea cererii de produse şi servicii, creşterea consumului intern şi în final un plus al PIB-ului pe trimestrul II.

Ritmul de creştere a exporturilor a încetinit, dar nu dramatic, ceea ce înseamnă că industria românească are în continuare de muncă. Economia Germaniei merge mai bine decât aşteptările ceea ce înseamnă că este o cerere mai mare de servicii şi produse din alte state, inclusiv din România. Germania este principala piaţă de export pentru noi. Şi dacă vedem puţin în perspectivă, anunţul unor importanţi oficiali germani că vor să majoreze salariile pentru nemţi în a doua parte anului va atrage cu sine o creştere a cererii de importuri ceea ce ar putea sălta şi exporturile româneşti.

Absorbţia de fonduri europene, care este la pământ, dar care este în creştere faţă de anul trecut cu câteva sute de milioane de euro contribuie, de asemenea la majorarea cererii interne.

Majorarea salariilor bugetarilor cu 8% de la 1 iunie va mai disponibiliza bani în economie, din care 100 milioane de euro vor intra în ultima lună din trimestrul II. Asta înseamnă încă un plus la cererea internă.

Ceea ce este însă cu minus sunt banii trimişi de români care lucrează în străinătate. Austeritatea şi şomajul care s-au instalat în Spania şi Italia, acolo unde muncesc peste 1,8 milioane de români, înseamnă o reducere a banilor trimişi în tară. De asemenea cu minus sunt investiţiile străine directe plus capitalurile care ies din România din cauza incertitudinilor externe.

Agricultura nu stă chiar atât de rău şi, oricum, s-ar putea să avem în continuare un an bun, chiar dacă va fi în uşoară scădere faţă de exceptionalul an agricol 2011.

Trimestrul II al acestui an, din care a trecut jumătate, va fi pe plus faţă de trimestrul I, şi deci deja de 45 de zile am ieşit din recesiune.

Tot acest breaking news de astăzi că oficial suntem în recesiune este deja depăşit din punct de vedere al evoluţiei economice curente, nu statistice. Dar ca o ironie, toată această recesiune, de două trimestre consecutive de scădere, ni se trage de la rapiţă. Dacă rapiţa, care a avut în 2011 un an excepţional nu ar fi fost inclusă în cea mai mare parte în trimestrul III 2011, ci s-ar mai fi lăsat o parte şi pentru trimestrul IV, atunci trimestrul al III-lea ar fi avut o creştere mai redusă, faţă de 4% cât a avut, iar trimestrul IV nu ar fi scăzut cu 0,2% ci ar fi fost pe 0 sau chiar pe un uşor plus. Şi nu am mai fi avut două trimestre consecutive de scădere, ci numai unul - T1 2012, care nu putea fi evitat având în vedere blocajul din februarie datorat iernii grele. Dar asta a fost istoria.

Statistic, conform trecutului şi cutumei economice suntem în recesiune. Dar conform evoluţiei curente, am ieşit din recesiune de 45 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO