Opinii

De la Sidex la Prigoana. Economia isi revine. Cum comentati?

25.01.2010, 00:00 57

La finalul verii lui 2008, in plin boom economic local - intrimestrul III Romania a avut o crestere de 9,1% - cand totul erasenin si nimeni nu avea curajul sa se gandeasca ca ar putea venicea mai mare cadere economica mondiala din ultimul secol, SidexGalati se pregatea sa reduca rapid si dramatic productia de otel sisa dea oameni afara, ceea ce insemna ca cererea la export s-aprabusit, iar de cerere interna nici nu era vorba. Nimeni nu a luatin seama miscarea si a analizat-o nici presa economica, adica noi,nici analistii, nici Guvernul, nici BNR, nici bancherii.

Pe 12 octombrie 2008 a sosit si comunicarea oficiala, care vinede obicei dupa o luna sau doua dupa ce in birouri se fac analizepeste analize: "Ca urmare a crizei financiare mondiale, suntemmartorii unei scaderi a cererii pentru produsele din otel. Acestlucru are un impact direct asupra performantelor operationale sifinanciare ale tuturor producatorilor de otel, inclusiv asupraArcelorMittal Galati. La fel ca si ceilalti producatori, in acestmoment, trebuie sa reducem productia pentru anumite bunuri pentru aevita cresterea stocurilor. Continuam sa monitorizam cu atentieevolutia pietei".

Efectele acestor 4 propozitii seci si aride: productiacombinatului a cazut cu 60%, adica peste 1 miliard de euro s-autopit (cifra de afaceri era de aproape 2 miliarde de euro), de la150 de milioane de euro profit compania a intrat pe pierdere, peste4.200 de angajati au fost disponibilizati, 5% din exporturile tariis-au amputat, iar statul a pierdut din taxe si impozite peste 100de milioane de euro. Asta ca sa nu punem la socoteala efectulcaderii Sidex pe orizontala la furnizori.

La nivel macro caderea ce a urmat a fost teribila: de la plus 9%economia a trecut in numai 6 luni la minus 6%, iar in trimestrul II2009 minusul a fost de 8%. In teren, fiecare antreprenor, companiea incercat sa supravietuiasca scaderii incasarilor din propriulbusiness cum a putut: cheltuielile de marketing au disparutprimele, pentru ca sunt cel mai rapid si cel mai usor de taiat,termenele de plata pentru obligatii s-au extins la 120 de zile sipeste, s-au dat oameni afara, creditele s-au reesalonat si extins,platile catre stat au trecut pe ultimul plan (cash-ul este maivaloros decat plata unor penalizari de 0,1% pe zi), actionarii auvenit cu bani de acasa si nu in ultimul rand intrarea in insolventaa ajuns cea mai buna solutie.

18 ianuarie 2010, dupa aproape un an si jumatate. Conducerea aanuntat ca Sidex isi va dubla capacitatea incepand din ianuarie2011, productia este deja in crestere fata de anul trecut, pentruca cererea s-a dezghetat, pretul la otel a urcat cu 40%, nu se vormai face disponibilizari, dar mai exista posibilitatea trimiteriiin concediu de odihna fortat pentru 10 zile a celor 9.300 deangajati care au mai ramas in combinat (Sidexul a avut peste 33.000de angajati acum un deceniu care aduceau o cifra de afaceri de 600de milioane de euro).

Daca Sidexul constituie un reper, atunci cresterea economicaincepe sa-si revina. Acum se vede mai putin in cifrele macro,pentru ca exista un decalaj de 6 luni, dar industria grea -siderurgia, metalurgia, constructia de masini, adica cea care nutine capul de afis al stirilor, pentru ca nu e deloc sexy,informatiile de aici despre otel si bare laminate sunt greu depovestit in propozitii atragatoare, incepe sa dea tonul reveniriieconomiei.

Stirea data joi dupa amiaza pe www.zf.ro ca Silviu Prigoana,deputat PD-L, va incasa 71.500 de euro pe luna, fara TVA, timp de10 ani de acum incolo, de la propria firma de strans gunoiul Rosal,pentru ca ii foloseste brandul Rosal, a depasit 21.000 devizualizari (e mult pentru zf.ro) in numai trei zile, intrand pelocul 3 in topul celor mai citite din ultima luna. Prigoana l-aintrecut pe un alt rasfatat al show-ului, Cristi Borcea, directorullui Dinamo, cu insolventa fabricii lui de mezeluri, articol careadunase 20.034 de vizualizari.

La polul opus, cate vizualizari a avut stirea ca Sidex isirevine si ca va pune accent pe productia de laminate la cald?302.

Dar pentru ca Sidex produce din nou, multi furnizori vor avea delucru, statul va primi mai multi bani, consumul isi va reveni,Rosal are ce sa stranga si va avea cash de unde sa-i plateasca luiSilviu Prigoana renta. Cea mai buna veste a anului.

Cristian Hostiuc - Director Editorial alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO