Opinii

Despre legi şi despre bunul plac

Despre legi şi despre bunul plac

Autor: Iulian Anghel

04.01.2013, 12:27 1046

Federaţia Rusă i-a acordat cetăţenie actorului francez Gerad Depardieu. Supărat pe taxele pe care le plăteşte în Franţa, Depardieu a ameninţat cu “exilul fiscal” şi l-a obţinut.

Întâi a zis că pleacă în Belgia. Dar Belgia l-a anunţat că nu-i poate acorda cetăţenie întrucât nu îndeplineşte condiţiile legale – să fi stat un anume timp în această ţară.
Dar în Rusia e altfel.
“Dacă Gerard vrea un paşaport rusesc atunci afacerea e încheiată” spunea Vladimir Putin la 20 decembrie. Ieri Kremlinul a anunţat că preşedintele rus a semnat decretul prin care Depardieu primeşte cetăţenia rusă.
Nu spune dacă a semnat şi un decret prin care Depardieu nu mai plăteşte impozit pe venit.
Înainte de a se “exila” fiscal, Depardieu s-a întâlnit cu preşedintele Franţei Francois Hollande. Preşedintele nu i-a putut acorda o derogare fiscală pentru că Franţa rămâne, totuşi, măcar pe hârtie, ţara “libertăţii, egalităţii şi fraternităţii”.
Belgia nu i-a putut acorda cetăţenie (“la Belgique refuse d etre le buc emissaire”) pentru că nu putea  să-şi încalce propriile-i reguli chiar şi atunci când este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuţi şi mediatizaţi actori în viaţă.
Cel mai probabil, Depardieu nu va pleca din Franţa în Rusia şi, cu atât mai puţin, îşi va pierde vreuna dintre proprietăţi. Legile statului francez îl apără pe Depardieu de excese.
Când exilaţii “fiscali” ai Rusiei fug prin toate colţurile lumii cerând protecţia legilor de acolo, ori sfârşesc împuşcaţi sau otrăviţi, ori proprietăţile de acasă le sunt confiscate în numele legii. Ori nu mai deschid gura pentru vecie.
Povestea asta arată diferenţa dintre două feluri de a privi lumea. Una în care legea primează, alta în care decizia stă în vârful unei peniţe de aur cu care poţi schimba ce vrei şi când vrei. (Nici în Rusia Depardieu nu se califica pentru cetăţenie, dar el îl admiră pe Putin).

Lupta absurdă din vară pentru demiterea lui Traian Băsescu despre asta a fost. Nu despre Traian Băsescu, ci despre legi şi despre decizii din vârful peniţei.
Dacă am învăţat ceva din ea e bine.
 

Citiţi şi: Vladimir Putin îi acordă cetăţenia rusă actorului francez Gérard Depardieu


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO