Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: ZF Top 1000 cele mai mari companii din România, lectură suplimentară obligatorie pentru politicieni

Dragoş Damian, Terapia Cluj: ZF Top 1000 cele mai mari...

Autor: Dragos Damian

21.03.2024, 18:40 1057

Chiar daca sunt datele din 2021 si 2022 si chiar daca prin numarul foarte mare de jucatori - 1000 de companii – pare sa fie un pic din zona de relatii publice “toata lumea sa fie prezenta ca toata lumea sa fie multumita” ZF Top 1000 cele mai mari companii din Romania este probabil cel mai bun catalog de competitivitate economica aparut pe piata, daca ne raportam la celelalte anuare Top 100, Top 300, Top 100 CEO, Top 300 sau 500 Bogati si altele de felul asta, unele mai degraba de natura publicitara sau tabloida decat de interes economic.

ZF Top 1000 este cel mai bun catalog pentru ca vezi toata lumea buna, competitori, parteneri, clienti, furnizori, cunoscuti sau necunoscuti, asteptati sau neasteptati, platitori sau nu de taxe,  impozite si contributii, baieti destepti sau baieti fraieri. Si pe multi, multi altii.

Ajuta desigur faptul ca poti sa vezi in dinamica an-pe-an nu numai cifrele de afaceri ci si marjele de profit si numarul de angajati, acesti doi ultimi parametrii economici fiind mult mai importanti decat cifra de afaceri in sine – absolventilor de orice altceva decat de ASE le reamintim ca banii pentru scoli, spitale, strazi, seniori (pensii) si, cel mai important, banii risipiti in administratia publica nu vin din cifra de afaceri a companiilor private ci din taxele, contributiile si impozitele platite de aceste companii. Astfel incat o companie cu o cifra de afaceri gigantica cu zero marja de profit nu plateste nimic catre statul roman si, invers, o companie cu o cifra de afaceri mica cu o marje mare de profit plateste mult catre statul roman - oferind suplimentar si tentatia catre statul roman de a o jupui si mai tare in loc sa se ia de compania care nu plateste nimic.

Dar astea sunt lucruri cunoscute pentru comunitatea de afaceri. Atata doar ca citind ZF Top 1000 realizezi cat de fraier esti ca platesti la greu impozit pe profitul realizat in timp ce competitorul tau este destept, pentru ca avand aceeasi activitate, aceleasi costuri si acelasi numar de angajati, plateste mai nimic. Desigur, din cauza ca tu esti un executiv slab iar celalalt, unul exceptional.

Din ZF Top 1000 se poate deduce, in functie de codul CAEN si, eventual, de numarul de angajati, care sunt oamenii de afaceri pasionati si curajosi, antreprenori sau corporatisti, care se ambitioneaza sa fabrice in Romania, in loc sa deschida un depozit – “industrial”, cum i se spune fandosit – in care sa importe bunuri care se pot fabrica foarte bine si la noi.

In Top 1000 poti vedea ca premiantii de la pozitiile 1 pana la 510 depasesc cifra de afaceri de 500 milioane de lei, prag de la care, incepand cu 2024, se declanseaza plata impozitului de 1% pe cifra de afaceri, daca marja de profit nu este undeva la 6 si ceva la suta.  Asteptam sa vedem in 2024 care sunt sectoarele economice populate de baieti destepti care vor reusi sa scape si de infamul 1%.

Asa cum spuneam, datele din Top 1000 sunt din 2021 si 2022, ani foarte buni in care inflatia, greedflatia si specula au ajutat pe toata lumea. Astfel incat stati sa vedeti Top 1000 cu datele din 2023, cel mai bun an din istoria economica a tarii noastre si Top 1000 cu datele din 2024, care este an electoral, deci si mai bun.

Cand vezi astfel de rezultate bune si astfel de traiectorii stelare in vremuri atat de tulburi te intrebi din nou de ce avem deficit bugetar, deficit de cont curent, deficit de balanta comerciala, de ce a fost necesara ordonanta trenulet, de ce mediul de afaceri se vaicareste intr-una si critica mediul politic. Si, mai ales, de ce ne este atat de frica de 2025.

Sunt multe intrebari de pus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO