Opinii

În timp ce zece români s-au grăbit să devină antreprenori ai economiei din stradă, Guvernul gândeşte liniştit la o strategie de atragere a investiţiilor. Pe care o va prezenta în februarie. Dacă e gata...

În timp ce zece români s-au grăbit să devină antreprenori ai economiei din stradă, Guvernul gândeşte liniştit la o strategie de atragere a investiţiilor. Pe care o va prezenta în februarie. Dacă e gata...

Autor: Cristian Hostiuc

15.01.2012, 20:32 1336

Ce diferenţă mare de atitudine între guvern şi economia din stradă, cea pe baza căreia se sprijină guvernul prin taxele şi impozitele pe care le plăteşte. Ce diferenţă clară între dorinţa de a mişca lucrurile şi responsabilitatea faţă de familiile lor, faţă de propriul viitor, între birourile de la Palatul Victoria, adică cei care le ocupă, cei care reprezintă Guvernul, cel căruia i-am dat mandatul să ne reprezinte şi să ne conducă şi economia antreprenorilor, a celor pentru care ziua de mâine este o necunoscută, şi de teamă, decid să facă ceva, atât cât se pricep - un aprozar, o sală de jocuri, un producător de ambalaje sau un distribuitor de pesticide! ZF a vrut să afle cine sunt cei care au avut curajul să înceapă o afacere în prima zi din 2012, adică lista primelor 10 firme înregistrate în acest an. Cine sunt antreprenorii, de unde sunt şi ce vor să facă. Sigur, premierul Emil Boc nu a auzit de Marian Tudoran, 23 de ani, din Bistriţa, care vrea să-şi deschidă aprozar într-un sat de la câţiva zeci de kilometri din Bistriţa: "Acolo nu se mişcă mai nimic, aşa că m-am decis să-mi deschid o afacere". În Suceava, Ovidiu Doroftei, 34 de ani, a decis să intre în domeniul distribuţiei de pesticide. El speră ca firma sa să-i aducă 100.000 de euro în acest an, iar profit să facă undeva prin 2014. Sunt doar două nume din cei zece care sunt primii înregistraţi în acest an. De teamă, de foame, pentru că nu mai vor să muncească pentru alţii. Şi, mai mult decât atât, perspectiva de a face bani, de a câştiga în viitor este mai puternică decât realitatea austeră a crizei de acum. De partea cealaltă, Guvernul Boc se uită cum investiţiile străine pur şi simplu se prăbuşesc. Guvernul, premierul Boc şi tot aparatul guvernamental au reuşit să atragă în ultimul an numai 1,3 miliarde de euro. Şi nici banii ăştia nu i-au atras ei, prin politicile lor, ci mai degrabă au venit din inerţie. Acum 5-6 ani, investiţiile străine aveau o medie de 7 miliarde de euro pe an. În 2004, în ultimul an al Guvernului Năstase, investiţiile străine directe au fost de 5 miliarde de euro, iar în 2008, în perioada "iresponsabilă" a Guvernului Tăriceanu, au fost de 9 miliarde de euro. Care a fost răspunsul de acum al reprezentantului Guvernului care ar trebui să se ocupe de atragerea acestor investiţii? "Suntem la stadiul de gândire a strategiei pentru 2012. În februarie, probabil, va fi finalizată", menţionează Constantin Matei Lăpădat, directorul general al Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine.

În timp ce zece oameni cu vârste cuprinse între 23 şi 42 de ani au dat buzna să-şi înregistreze firma în 2012 şi să caute business ca să asigure traiul familiei lor, reprezentantul Guvernului sau chiar Guvernul este la stadiul de "gândire a strategiei" pentru atragerea investiţiilor străine în acest an. Economia internă nu are resurse suficiente pentru investiţii şi de aceea trebuie să caute investitori şi în afara ţării. Polonia şi Turcia, ţările care au sfidat criza, îşi fac reclamă în toate marile reviste de politică şi business ale lumii: "Invest in Turkey. Invest in Poland!".
Miniştrii lor, care sunt responsabili de acest lucru, ies în faţă şi îşi promovează ţara, spunând despre creşterea economică înregistrată, despre facilităţile pe care le oferă, dau şi un număr de telefon şi o persoană de contact, au site şi vorbesc cu mândrie despre ţara lor.
La noi, Guvernul este cunoscut prin faptul că a luat măsuri dure de austeritate, că are program cu FMI, că a tăiat salariile şi că s-a încadrat în ţinta de deficit. Acesta este exemplul pozitiv prin care este promovată România, din gură în gură şi pe agenţiile de presă internaţionale. Turcia şi Polonia îşi scot în evidenţă creşterea economică şi perspectiva de dezvoltare, în timp ce în dreptul României, austeritatea şi tăierea salariilor sunt cuvintele de ordine. De unde să aducă Guvernul creşterea dacă nu are o strategie de atragere a investiţiilor străine? Este 15 ianuarie, iar economia privată munceşte deja de două săptămâni, în speranţa că se va încadra în bugetul propriu şi că va atinge targetele de vânzări astfel încât să nu fie nevoită să apeleze din nou la reducerea cheltuielilor şi a salariilor.
Iar Guvernul este la stadiul de "gândire" a strategiei pentru investiţii străine. Iar în timpul ăsta, premierul Boc contemplă prăbuşirea lor.
Unul dintre antreprenorii care şi-au deschis afaceri în 2012, în domeniul imobiliar, spunea că vrea să angajeze în acest an 10 oameni.
La polul opus, întrebată privind existenţa unui plan naţional de creare de locuri de muncă al Guvernului, ministrul muncii şi protecţiei sociale, Sulfina Barbu, spunea la finele săptămânii trecute că acesta este subiectul unei conferinţe viitoare, după ce se va discuta pe această temă cu partenerii sociali. Probabil că Guvernul Boc îşi va termina mandatul la finalul acestui an şi tot se va lucra la strategia naţională de creare de noi locuri de muncă sau de atragere a investiţiilor străine.
Ce diferenţă mare între acei antreprenori, al căror prim gând din acest an a fost să iasă firma cât mai repede şi să înceapă să mişte ceva palpabil, să angajeze, să taie facturi astfel încât statul să vină după aia să le ia taxe şi impozite şi oamenii Guvernului, care gândesc strategii şi sunt plătiţi din munca şi ideile celor de mai sus!
Dar timpul nu stă în loc. Aşa cum lipsa adevărată a reformei în sănătate, de care nu s-a atins niciun guvern din motive politice, a explodat acum, şi lipsa investiţiilor, fie că sunt străine, fie că sunt interne, tot se vor vedea în economie prin lipsa locurilor de muncă, lipsa veniturilor la buget şi scăderea economică.
Până atunci, fiţi liniştiţi, Guvernul gândeşte o strategie. Dar economia nu stă în loc şi datoriile ticăie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO