Opinii

Iulian Anghel: Europa

23.03.2007, 19:50 21

Nimic nu este mai devastator pentru o tara decat un razboi. Este prima lectie pe care Europa devastata de razboi a invatat-o. Asa a inceput aventura pacii. O jumatate de secol de pace - perioada nemaintalnita in istorie - a facut din Europa una dintre cele mai formidabile forte economice ale lumii. Europa este acum in plina aventura a prosperitatii. Certurile dintre liderii Europei sunt un fleac. In fata acestei realitati totul paleste.
In preajma aniversarii a jumatate de secol de la crearea unui adevarat imperiu - primul din lume realizat ca asociere voluntara intre natiuni libere - sociologii au facut un efort sa-si imagineze lumea fara Uniunea Europeana. Ea arata asa: cozi la frontiere, vacante scumpe. Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia, acum tari prospere, sau in plin avant al devoltarii, ar fi fost adancite in saracie, pentru ca nu ar fi beneficiat de banii europeni care le-a scos practic din subdezvoltare.
Unde este Romania aici? Sa facem un efort. Ce ar fi insemnnat Romania fara Uniunea Europeana? Trebuie sa admitem ca mai tot ce s-a facut bun in ultimii 17 ani s-a facut la presiunea Uniunii. Legi, libertati, toate au fost schimbate, acordate, la presiunea directa a Uniunii sau a acestei nazuinte care s-a numit Uniunea Europeana, vazuta ca un spatiu al libertatii, securitatii, prosperitatii.
Romania este acum membra a UE. Pentru ea, UE a pregatit peste 30 mld. euro, bani nu pentru consum, ci pentru dezvoltare. A spune ca UE a integrat Romania doar pentru a o transforma intr-o piata de desfacere - este bizar cum aceasta idee incolteste chiar si in minti limpezi - este, in lumina acestei realitati, o optuzitate. UE nu vrea decat o Romanie puternica care sa faca fata concurentei in sanul Uniunii, pentru simplul motiv ca - alaturi de libertate - piata libera si competitia au facut din Uniune ceea ce este astazi. Altminteri Romania ar ramane un stat asistat, iar nu acesta este telul.
1 ianuarie 2007 a trecut si nu s-a intamplat nimic, spun scepticii. Dar unde s-au petrecut peste noapte astfel de lucruri? Cand parintii fondatori si apoi a doua si a treia generatie de parinti fondatori au pus la punct proiectul Europei unite nu s-au aseptat la rezultate spectaculoase peste noapte. Erau cei mai multi dintre ei oameni in varsta - putini dintre ei au vazut cu ochii lor miracolul de astazi. Dar s-au gandit la viitor si din vorbele lor am putut intelege cum l-au visat. Cine spune ca Uniunea Europeana este intr-o criza si cine vede in UE doar aceasta criza vede doar prezentul, nu viitorul.
Crize in Uniune au mai fost, iar prezentul i-a lasat in trecut pe cei care nu au tinut pasul cu viitorul. Viitorul se naste incet sub ochii nostri. Constitutia Europeana a esuat, e adevarat, dar truda celor care gandesc viitorul continua. Economia UE merge mai incet, e si asta adevarat, dar perioade de stagnare au mai fost, lucru care nu a impiedicat Uniunea sa progreseze. Va progresa si Romania odata cu ea. Poate unii dintre noi nu o sa gustam pe de-a-ntregul din prosperitatea de care se bucura astazi cetatenii germani sau britanici. Dar de ce sa nu vedem viitorul? Copiii nostri se vor bucura cu siguranta de aceasta prosperitate.

Iulian Anghel este editor politic la ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO