Opinii

Mai optimişti, dar cu cine?

Mai optimişti, dar cu cine?

Autor: Sorin Pâslaru

30.08.2012, 00:07 1249

Nu puţini cititori spun ca tonul editorialelor din Ziarul Financiar să fie mai optimist, dar cât de optimist să fii...
...Când Ministerul Finanţelor dă replica marţi seara unui articol din Ziarul Financiar printr-un comunicat de pe site pentru ca miercuri la prânz să modifice "direct în pagină", cum se spune în limbaj jurnalistic, adică pe site, datele despre ponderea veniturilor bugetare în PIB?

Chiar nu mai există instituţia eratei, d-le ministru Florin Georgescu, pentru ca să fie oamenii lămuriţi până la urmă?

Concret, în cauză este vorba de un articol din ziarul de luni care a arătat că în urma rectificării bugetare ponderea veniturilor în PIB scade de la 33,7% din PIB la 32,3% din PIB în 2012, deci Ministerul Finanţelor strânge mai puţin la buget din taxe şi impozite decât îşi bugetase iniţial cu 1,4% din PIB, adică aproape 2 miliarde de euro.
2 miliarde de euro înseamnă mai mult decât banii alocaţi Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi pentru un an de zile.

Ce au răspuns Finanţele? Nu direct, nu cu drept la replică eventual. Nu. Au trimis presei un comunicat marţi seara în care se susţinea, undeva ascuns într-un tabel, că ponderea veniturilor bugetare este de fapt de 33,3% din PIB. Această pondere a fost valabilă însă doar până marţi la prânz, când pur şi simplu în comunicatul de pe site a fost modificat nivelul de 33,3% în cel de 32,3%, cât era în mod real. Hocus-pocus cu cifrele. La Ministerul Finanţelor.

Sau cât de optimist să fii când...
... Ministerul Economiei, care ar trebui să urmărească din scurt ce se întâmplă cu cele mai mari companii de stat pe care le are în subordine, nici măcar nu este în stare să actualizeze pe site datele despre directorii generali.

La Hidroelectrica, la Termoelectrica, la Transgaz sau Romgaz, întreprinderi fără a căror funcţionare nu există România, figurează directorii generali din 2011. Cum poţi pretinde că ai strategii, că urmăreşti obiective de dezvoltare pentru aceste întreprinderi pe care le controlezi când nici site-ul nu îl poţi actualiza cu numele directorilor?

Unde sunteţi domnule ministru al economiei Daniel Chiţoiu, aţi intrat vreodată pe site-ul ministerului pe care îl conduceţi?
... sau când Ministerul Transporturilor şi reprezentanţii Aeroportului Henri Coandă tac mâlc de o săptămână despre responsabilitatea pe care o au în ceea ce priveşte haosul de pe aeroport de la terminalul de sosiri, unde taximetriştii piraţi fac legea.

Chiar nimeni nu are o soluţie la această anomalie - să fii nevoit să pleci din aeroport, să mergi pe câmp să iei un taxi cu un tarif normal, pentru că altfel rişti să plăteşti triplu o cursă până în Bucureşti? Şi acolo taximetriştii să fie alungaţi de chiar cei plătiţi de aeroport să protejeze turiştii şi să îi îndrume spre taxiuri?

Nu se poate, legea este de vină, nu avem bani, nu avem oameni. Dar, domnilor, dacă nu puteţi voi, poate vin alţii care au soluţii. Chiar aşa, domnule ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi, existaţi? Aţi auzit ce s-a întâmplat pe aeroportul Otopeni cu turista japoneză, aveţi vreo idee despre situaţia de la sosiri de la Otopeni, aţi dispus vreo măsură? Nu era cazul să vă asumaţi o responsabilitate, să faceţi o declaraţie, să anunţaţi măcar că faceţi ceva?

Aşa că, mai optimişti, da. Dar cu cine: cu Georgescu - erată lipsă,
Chiţoiu - site neactualizat şi Silaghi - jale la taxiurile de la aeroport?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO