Opinii

Oamenii de afaceri români au nevoie acum de decizii politice la nivel naţional

Oamenii de afaceri români au nevoie acum de decizii politice la nivel naţional

Foto: Silviu Matei

Autor: Florin Pogonaru

27.10.2011, 17:40 346

Întelegerile liderilor europeni au fost primite bine de pieţe. Ele aduc pentru oamenii de afaceri români o serie de veşti bune, veşti proaste şi sporesc incertitudinile. Este nevoie de dezbateri publice şi decizii politice la nivel naţional care să reflecte opţiunile pro business ale politicienilor români.

Este nevoie şi de un centru de consiliere pentru antreprenorii români care în această perioadă de derută generală să funcţioneze ca un număr pentru apeluri de urgenţă; "112: pro business"

Veşti bune:

Se atenuează aşteptările privind recesiunea în Europa.

Consecinţa este menţinerea cererii europene inclusiv în ceeace priveşte importurile din România. Exporturile româneşti au şansa să-şi menţină nivelul şi rolul de (unic) motor al creşterii economice.

Cei care vor austeritate şi creştere economică bazată numai pe export işi vor întări influenţa. Asta este partea proastă a veştii bune.

Veşti rele:

Vor creşte costurile "bankingului" şi finanţărilor pentru antreprenori. Băncile care pierd din "hair cut-ul" pe expunerea pe Grecia, vor încerca să transfere parte din pierderi, pe clienţi. Băncile greceşti de la noi sunt cele mai afectate şi e probabil că vor da tonul creşterii costului bankingului.

Premierul grec a anunţat déjà că vor avea loc naţionalizări parţiale ale unor bănci. Nu va fi suficient pentru "adecvarea capitalului". Se va încerca fără success ridicarea de bani de pe pieţe şi se va ajunge la concluzia că soluţia este "micşorarea" (reducerea activelor) acestor bănci. Între cele vizate vor fi şi activele din România, respectiv vânzarea filialelor din România. Aceasta poate crea nesiguranţă şi confuzii. Se vor găsi cumpărători? Dacă nu, va rezista guvernul român presiunilor internaţionale, de a "naţionaliza" aceste bănci(mai ales că "România are un grad de îndatorare asa de mic"!)?

După unele aprecieri Europa va trebui să găsească în perioada următoare finanţări de un trillion de euro pentru a pune în practică întelegerile liderilor politici europeni privind zona euro. Asta va pune o tensiune sporită pe negociera noului buget UE. Izbucnirile nervoase între Sarkozi şi Cameron se vor traduce în poziţii de negociere în alocările bugetare între membrii şi nemembrii zonei euro.

România are o problemă privind puterea de negociere pe plan European, inclusiv în ceeace priveşte bugetul 2013. Aceasta ar putea fi atenuată prin coagularea unei poziţii comune ale ţărilor non membre ale zonei euro. Anglia a lansat déjà propunerea.

E încă un subiect pentru dezbatere publică şi decizie politică la nivel naţional, pentru perioada următoare, alături de cel al filialelor băncilor greceşti.

Incertituni:

În prima fază pieţele au primit foarte bine întelegerile liderilor europeni. Va urma faza implementărilor tehnice de detaliu.

De unde se va lua trilionul de euro, cum vor fi restructurate bilanţurile băncilor, care va fi impactul CDS urilor greceşti ? Sunt detaliile în soluţionarea cărora se vor naşte tensiuni preluate de mass media şi transformate în frici ale pieţelor.

Piaţa noastră de capital va continua să fie extrem de volatilă. BNRul se va lupta cu menţinerea cursului. Contextul pentru leu poate devein defavorabil dacă alături de criza grecească în zonă, ne vom confrunta şi cu o criză maghiară.

Nimeni nu ştie care va fi finalul.

Aşa cum spunea un oficial european recentele decizii ale liderior europeni au reuşit să mute cu un an sau doi răspunsul la întrebarea: Va deveni Europa o federaţie sau va dispărea zona euro?

Mai mult ca niciodată oamenii de afaceri au nevoie de consiliere pentru ca să schiţeze împreună răspunsuri la întrebări care fac diferenţa între success şi faliment. Antreprenorii au nevoie să se regăsească pentru a gândi profitabil.

AOAR, în cadrul programului "Consiliere şi formare profesională pentru antreprenori şi manageri" a constituit "Centrul de consiliere şi asistenţă în afaceri" (consiliere@gadesteprofitabil.ro) care se bazează pe expertiza celor mai de success oameni de afaceri români. Sperăm să funcţioneze ca un număr pentru apeluri de urgenţă - un fel de 112 - pentru mediu de afaceri. Aşteptăm cu interes primele înscrieri, întrebări şi comentarii, urmând să publicăm în ZF principalele teme cu care se confruntă antreprenorii şi managerii români.

Florin Pogonaru- preşedinte AOAR (opiniile din prezentul articol reprezintă punctul de vedere al autorulu şi nu angajează instituţiile cu care acesta este asociat)


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO