Opinii

Opinie Alin Giurea, presedintele Pambac: De ce este necesara scaderea TVA la alimente

26.07.2009, 19:18 126

Am citit in Ziarul Financiar de joi, 23 iulie 2009, la pagina 3, "Puncte de vedere", un articol avand drept autor pe dl. Eugen Radulescu, un specialist recunoscut, cu o vasta experienta economica. In respectivul articol, dumnealui face cateva comentarii referitoare la reducerea TVA la produsele de baza (subiect de altfel larg dezbatut in ultimii ani), comentarii care dupa parerea mea sunt total gresite si neconforme cu intentiile reale ale celor care promoveaza aceasta idee.

Punctul meu de vedere, ca si sustinator al reducerii TVA pentru produsele de panificatie, vine sa-l combata pe dl. Eugen Radulescu (care a expus recent o opinie in Ziarul Financiar in care a facut cateva comentarii referitoare la reducerea TVA) si pe cei care au aceeasi parere.

"Efectul cert si indiscutabil al masurii este reducerea veniturilor statului", spune dl. Radulescu. Total gresit, deoarece chiar daca pentru o perioada scurta veniturile ar scadea, pe termen mediu si lung veniturile la bugetul de stat vor creste, largindu-se baza de impozitare, o parte importanta din piata neagra iesind la lumina. Trebuie sa nu uitam ca, in prezent, s-a ajuns ca peste 70-80% din faina si painea Romaniei sa se comercializeze la negru.

Oare de ce statele europene de la care mai avem multe de invatat, cu economii mult mai competitive si mai "asezate" au hotarat cu multi ani in urma sa adopte un TVA redus pentru aceste produse? De exemplu, TVA-ul la paine este de 5% in Marea Britanie si Cehia, 5,5% in Franta, 6% in Olanda, 7% in Germania si Polonia, 8% in Grecia etc.

Tentatia evazionistilor in Romania este extrem de mare pe toata filiera grau-faina-paine, fiecare dintre aceste produse avand acum un TVA de 19%.

Pe langa neplata de trei ori a celor 19%, evident ca nu se platesc statului roman nici restul de impozite si taxe, se platesc in schimb salarii de mizerie si se mentin niste conditii de depozitare, productie si transport in afara oricaror norme si reguli de bun-simt.

Reducerea TVA-ului pe toata aceasta filiera la 5% este singura solutie (dispare tentatia) pentru a face ca banii ce acum intra in buzunarele evazionistilor sa fie incet-incet dirijati spre vistieria statului. Si nu sunt bani putini, fiind vorba de circa un miliard de euro anual! Pentru eradicarea acestui fenomen de fraudare a statului trebuie inlaturata cauza, nu efectul, iar cauza este tentatia extrem de mare data de procentul "interesant" al TVA-ului ce acum intra in buzunarele celor incorecti.

Domnul Radulescu spune ca "pretentia promotorilor masurii este ca ar conduce la reducerea pretului de desfacere, ajutand categoriile defavorizate" si ca, de fapt, pretul nu va scadea si "singurii castigatori certi sunt industriile alimentare aferente". Complet gresit, deoarece nu am solicitat nici noi ca si producatori, nici patronatele reducerea de TVA pentru a scadea pretul, desi acest lucru se va petrece imediat la toti marii comercianti seriosi si corecti.

Singurul motiv este de a reduce evaziunea, de a disparea sau micsora dramatic tentatia care in prezent sufoca industria si fraudeaza grosolan (peste 70%) statul. Producatorii, industria, nu-si vor umple buzunarele din acest motiv, in schimb vor produce mai mult si vor vira statului toate obligatiile legale, care, impreuna cu sumele importante care vor iesi la suprafata vor reprezenta, pe termen mediu si lung, mai mult decat s-ar pierde prin reducerea TVA-ului.

Odata cu reducerea evaziunii fiscale vor mai aparea si alte consecinte. Vor fi favorizati agentii economici care lucreaza legal, corect, creandu-se astfel conditii pentru ca acestia sa faca investitiile necesare sigurantei alimentare, conditiilor de mediu impuse de legislatia UE. Se va insanatosi mediul de afaceri din industria alimentara si se va echilibra mediul concurential, iar aceste mecanisme vor sprijini industria alimentara romaneasca in competitia cu cea europeana, care este subventionata substantial. Deja importam peste 50% din unele alimente pe care am putea oricand sa le fabricam aici in Romania.

Sunt de acord cu faptul ca avem nevoie la conducerea tarii de profesionisti, cu experienta si rezultate certe in mediul public sau privat, nu cu diplome obtinute pe banda rulanta. Este foarte importanta acum calitatea si nu cantitatea. Din pacate, mediocritatea este cuvantul care caracterizeaza in prezent pe cei ce ne conduc, unii dintre ei fiind chiar novici in domeniile pe care vremelnic le pastoresc cu nerusinare si aroganta.

In timp ce asistam la discutii purtate la nesfarsit, fara a se aplica solutii de revenire, solutii pe care mediul privat le-a oferit cu prisosinta, inclusiv prin ziarul dumneavoastra, companiile sunt sufocate de dobanzi, fiscalitate, intarzieri de plati si, nu in ultimul rand, de evaziune. Se pare ca politicienilor nu le pasa de problemele tarii!

 

Pambac Bacau este un producator de panificatie cu afaceri de 53 mil. euro in 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO