Opinii

Opinie Sorin Pâslaru: Iar ne adormiţi cu poveşti că vom avea creştere economică anul viitor?

09.08.2010, 23:55 23

În iarna trecută, refrenul oficialilor şi al analiştilor bancariera: "În partea a doua a anului 2010 vom trece pe creştereeconomică. Ne va trage în sus evoluţia pieţelor externe".
În martie, Ziarul Financiar îşi manifesta dubiile privind aceastăposibilă creştere(http://www.zf.ro/opinii/pe-ce-va-bazati-cand-spuneti-ca-economia-isi-revine-din-s2-5707011/)),dar nu asta este important.
Important este că, în pofida revenirii pieţelor externe lanivelurile preconizate şi, mai mult, a creşterii exporturilor cu24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut pe primele şase luniale acestui an, economia este pe scădere.
Exporturile au revenit la acelaşi nivel din 2008 - record istoric-dar economia este în termeni reali cu peste 10% mai jos.
Ce se întâmplă şi mai ales de ce nimeni din cei care ocupă spaţiulpublic al dezbaterii macroeconomice nu se întoarce să explice de ceeconomia nu a crescut conform aşteptărilor, în pofida reveniriipieţelor externe?
Guvernul a construit pentru 2010 un buget pe creştere economică de1,3% şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB, mizând pe un anumitnivel al veniturilor şi angajându-se la un anumit nivel alcheltuielilor.
FMI a fost de acord cu acest buget, cu toate că era prevăzută ocreştere a consumului populaţiei cu 3% şi majorare a veniturilor labugetul consolidat (care include bugetul de stat, contribuţiile depensii, de sănătate, bugetele locale şi cele ale instituţiilorauto-finanţate) de 7% faţă de 2009.
7% plus la venituri. De unde?
Ziarul Financiar scria de altfel, la începutul lunii ianuarie, căeste iluzorie o creştere a consumului în condiţiile în caredobânzile rămân ridicate şi efectele tăierii salariilor abiaîncepeau să se vadă.(http://www.zf.ro/opinii/daca-bnr-nu-scade-accelerat-dobanda-bugetul-esueaza-5258999/).
Şi într-adevăr, bugetul a eşuat. Ca urmare, pentru că deja angajasecheltuieli conform veniturilor prognozate, guvernul a majorat TVAşi a tăiat salariile, pentru a compensa cele 2 miliarde de eurolipsă la buget. Şi chiar şi aşa, noul deficit bugetar convenit cuFMI pentru 2010 este de 6,8% din PIB, mai mare cu aproape 1% decâtcel din buget.

Deci aşa de rău a fost construit bugetul pe 2010, încât nici cuajustare a cheltuielilor şi a veniturilor de 2,5% din PIB nu seînacdrează în parametrii estimaţi iniţiali?
Cum de a acceptat FMI şi cei mai înalţi responsabili din economieun buget construit pe o creştere a veniturilor la bugetulconsolidat de 7%?
Pe ce s-au bazat, când era evident că retailul, deci consumul, nuîşi revine şi pe baza exporturilor nu se putea ieşi dinrecesiune?
De ce au minţit? Păcat că avem atât de slabi reprezentanţi înParlament în Comisiile Economice, care nu sunt în stare să-i chemesă dea explicaţii pe toţi care girează astfel de bugete construiteaiurea şi apoi dau lecţii de macroeconomie.
Mai mult, iluzia relansării este perpetuată. Ca într-un film prost,suntem iarăşi dus de nas cu poveşti despre ce va fi, şi nimeni nuexplică de ce nu s-a întâmplat ceea ce s-a vorbit anterior.
Nu am reintrat pe creştere economică în trimestrul I din 2010?Sigur o să intrăm în trimestrul II. Nu am intrat nici în trimestrulII? A, păi nici nu aveam cum, pentru că a crescut TVA şi au scăzutsalariile bugetarilor.
Dar nu spune nimeni că tocmai de asta au fost micşorate salariileşi majorat TVA-ul, pentru că a fost greşit prognozată o creştereeconomică şi un anumit nivel al veniturilor, irealist.
Mai nou, sigur vom intra pe creştere economică în "a doua parte aanului 2011". Pe ce se bazează această presupunere? Vestitele pieţeexterne. Dar acestea şi-au revenit şi noi tot pe scădere am rămas.Şi atunci?
Ori nu este suficient de importantă această explicaţie, ori este opolitică deliberată de a vorbi tot timpul despre ce va fi şi nudespre a fost sau ce s-a spus.
De la momentul împrumutului extern de 20 miliarde de euro, Româniaeste o altă Românie. Există senzaţia că cei aflaţi la conducereaţării nu ştiu pe ce lume se află. Tot ceea ce spus este contrazisde realitate ori la câteva luni, ori la câteva zile.
Ca şi acum cu bugetul, s-a spus: nu vom avea nevoie de un împrumut,datoria este privată, nu este a statului român. Greşit. A fostnevoie. Apoi ni s-a spus: vom avea creştere economică. Pariem pecreştere economică în a doua parte a anului 2009. Nu a fost. Apoică vom în a doua parte a anului 2010. Nu vom avea. Că nu vor scădeasalariile. Au scăzut. Că nu va fi majorată TVA. A fostmajorată.

Prognoze eşuate, un buget eşuat. Şi totuşi suntem în continuareadormiţi cu poveşti. Ce mai trebuie să se întâmple să ne trezim? Săcrească TVA la 30%? Să scadă salariile cu 50%? Pentru ce ni se vândşi iar ni se vând aceste siropuri despre ce bine va fi în viitor,fără ca nimeni să răspundă pentru ce a spus greşit în trecut?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO