Opinii

Unde e pachetul de servicii medicale de baza?

14.12.2008, 15:29 31

Imediat a aparut un sentiment de deja-vu. De ce? Pentru ca acelasi (in curand fost) ministru a promis acest lucru si anul trecut. Si in anul de dinainte de anul trecut. Iar inainte de el, un alt ministru al sanatatii a promis si el pachetul de baza. In total, multi ministri, multi ani de mandate, un singur pachet. Care inca nu exista.
De ce este atat de important pachetul de baza? Pentru ca ar putea reduce mita din spitalele publice si umilirea bolnavilor. Poate nu de la bun inceput, dar odata cu trecerea timpului acesta va fi efectul.
Acum romanii sunt in ceata atunci cand pasesc intr-un spital public, nu au idee ce drepturi au. O suta de lei la asistenta, sapte sute la doctor, trei la anestezist si tot asa pana iti trece boala. Iar bolile sunt lungi de obicei, iar romanii bolnavi, nu foarte bogati.
Odata cu aparitia pachetului de baza, oamenii isi vor cunoaste drepturile, iar spitalele - obligatiile. Vor sti ca doua injectii pe an, trei operatii si patru seturi de analize pot fi facute fara bani si nu le vor mai imparti plicuri doctorilor in stanga si-n dreapta.
Poate ca nu toti vor renunta imediat sa dea spaga, dar sigur vor fi romani care vor refuza sa mai dea bani pentru lucrurile care li se cuvin si pentru care platesc in fiecare luna contributii sociale la stat.
Sau poate chiar isi vor face asigurari private de sanatate. Companiile de asigurari asteapta de ani buni pachetul de baza. Fac investitii de milioane de euro, dezvolta retele de vanzare, angajeaza oameni si creeaza produse.
Dar toate acestea se intampla "pe orbeste", pentru ca nimeni nu stie daca produsele respective se suprapun cu serviciile gratuite de la stat. Odata cu aparitia pachetului de baza, companiile vor putea crea produse care sa il completeze si care probabil se vor vinde mai bine decat cele de acum.
De ce nu exista inca pachetul de baza? Pentru ca cei care detin puterea in sistemul public de sanatate nu doresc transparentizarea veniturilor si a cheltuielilor. Acum seful de sectie este cel care decide cand si daca opereaza pe cineva, in functie de cati bani ii intra direct in buzunar.
Acest pachet va face lumina in incasarile doctorilor si ale spitalelor si va arata clar cat costa fiecare serviciu medical, lucru de care se fereste toata lumea. In primul rand, pentru ca doctorii si asistentele nu ar mai pleca acasa cu atat de multi bani in fiecare luna din plicurile primite de la bolnavi. In al doilea rand, pentru ca s-ar crea liste de asteptare.
Daca anumite servicii vor fi gratuite, mai multa lume si le va permite si atunci spitalele se vor aglomera. Si acum sunt oameni care asteapta, dar nu pentru ca doctorii nu au timp pentru operatii, ci pentru ca acei oameni nu au bani de pus in plic, iar fara spaga nu beneficiaza de servicii medicale.
Anul acesta bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este de 4,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca fiecareia din cele peste 5 milioane de persoane care platesc contributii de asigurari de sanatate i-ar reveni servicii gratuite in valoare de aproape 900 de euro pe an.
Problema este ca nu se stie cand va aparea acest pachet. Ministrul a promis, dar in curand va parasi guvernul. Multi asa-zisi ministri, nu conteaza cu ce portofoliu, s-au obisnuit sa lase greul in seama viitorilor ministri.
Iar viitorii ministri fac acelasi lucru cu viitorii lor ministri. Asa a facut si domnul Nicolaescu, care a anuntat lansarea pachetului de baza in pragul formarii unui nou guvern. Ceea ce inseamna ca pachetul de baza se va mai lasa asteptat o vreme, iar pana atunci vom mai scoate multi bani din buzunar. Pentru ca atunci cand totul este gratuit, de fapt totul costa.
 
Angela Placinta este redactor la Ziarul Financiar
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO