Pensii private

CNPAS: Suntem gata de prima raportare la pensiile obligatorii

CNPAS: Suntem gata de prima raportare la pensiile obligatorii

Mariana Campeanu, presedinte al CNPAS

01.10.2007, 00:28 31

Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) este pregatita pentru startul procesului de raportare si evidenta a participantilor la pensiile private obligatorii (pilonul II), a declarat pentru ZF Mariana Campeanu, presedintele institutiei. Prima raportare are loc chiar astazi.
"Am construit Registrul Participantilor si asteptam prima raportare a administratorilor de fonduri de pensii private, programata luni (astazi, n. red.). Sistemul informatic pentru raportare este gata si a fost deja testat. Nu ar trebui sa apara niciun fel de probleme", a afirmat sefa CNPAS.
Conform legislatiei in vigoare, companiile de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii transmit din doua in doua saptamani (pe datele de 1 si 15 ale fiecarei luni din perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008) situatii catre CNPAS, privind clientii care au semnat sa adere la fondul pe care il administreaza.
"Prima raportare este si un test, atat pentru noi, cat si pentru administratorii de fonduri. In acest moment, sunt create toate premisele pentru a desfasura o activitate normala de raportare si de completare a Registrului participantilor", a mai declarat Mariana Campeanu.
CNPAS centralizeaza numele tuturor semnatarilor de acte unice de aderare, verifica daca acestia sunt eligibili (au sub 45 de ani si contribuie la sistemul asigurarilor sociale de stat, adica daca platesc CAS) si daca exista semnaturi multiple, adica un client care a semnat acte de aderare cu mai multi administratori. Cei eligibili si cu o singura semnatura sunt "validati temporar", iar pentru cei eligibili cu semnaturi multiple sunt notificati administratorii respectivi, pentru a verifica de fapt cui apartine clientul respectiv. Acel client are insa toate sansele sa ajunga in sistemul de redistribuire facuta de calculator (loteria pensiilor private), dupa 17 ianuarie.
O situatie aparte o constituie cei eligibili si cu o singura semnatura, dar pentru care CNPAS nu are evidenta exacta individuala (nominala) a platilor de CAS de la angajator - acestia sunt "validati cu rezerva", pana la primirea de la angajator a acestor situatii nominale.
Procesul de raportare si verificare a semnatarilor de acte unice de aderare se repeta la fiecare doua saptamani. La finalul perioadei de patru luni (adica dupa 17 ianuarie 2008) vor deveni "validati definitiv" doar participantii eligibili si care au semnat un singur act de aderare, restul ajungand la loterie.
"In cele patru luni de raportare am putea face eventuale corecturi in sistem, este o perioada buna si pentru verificarea si organizarea sistemelor informatice in pregatirea etapei a doua, de colectare", a mai spus presedintele CNPAS. Institutia a primit recent o suplimentare de personal de 400 de angajati, din structurile Ministerului Muncii (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), pentru a face fata procesului de raportare bisaptamanala a participantilor la sistemul pensiilor private obligatorii.
Pana acum, la Registrul Participantilor au lucrat angajatii existenti la CNPAS, a conchis Mariana Campeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO