Plastic – realități și prejudecăți

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Mituri demontate despre plastic: Este acest material mai puţin prietenos cu mediul decât sticla sau hârtia? Dăunează el sănătăţii?

06.12.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Asumarea responsabilităţii este soluţia principală când vine vorba de impactul plasticului asupra mediului şi reprezintă nevoia imperativă ca oamenii să se preocupe de ceea ce se întâmplă cu deşeurile din acest material după ce ei nu îl mai folosesc.

De multă vreme, plasticul este blamat pentru cea mai mare parte a daunelor asupra mediului înconjurător. Jucătorii din domeniu spun însă că informaţiile despre impactul plasticului asupra naturii sunt doar pe jumătate adevărate.

„Este indiscutabil că majoritatea produselor de care avem nevoie în vieţile noastre de zi cu zi depinde de ambalaje funcţionale. Există cerinţe stricte care trebuie îndeplinite în ceea ce priveşte igiena, durabilitate şi siguranţa consumatorului, iar plasticul este, în mod special, cel care face posibilă respectarea acestor cerinţe“, notează reprezentanţii Alpla în raportul intitulat „The myth of the evil pet bottle“. Dacă plasticul este folosit în mod responsabil şi este reciclat la maximum posibil, este mai sustenabil decât orice alt material folosit pentru ambalare.

În acest sens, Alpla Packaging România a deschis în acest an la Târgu-Mureş o fabrică de reciclare a PET-urilor, prima din portofoliul său pe piaţa locală. Investiţia a fost derulată în parteneriat cu Ecohelp, o firmă românească, şi United Polymer Trading, o companie din Elveţia.

Asumarea responsabilităţii este soluţia principală când vine vorba de impactul plasticului asupra mediului şi reprezintă nevoia imperativă ca oamenii să se preocupe de ceea ce se întâmplă cu deşeurile din acest material după ce ei nu îl mai folosesc. Cu toate acestea, există mai multe mituri cu privire la impactul plasticului asupra naturii înconjurătoare, iar multe dintre ele au fost deja demontate.

 

Principalele mituri despre plastic

Mit: Cele mai multe deşeuri de ambalaje sunt din plastic.

În realitate: Ambalajele din plastic reprezintă doar o mică parte din totalul deşeurilor de ambalaje. În Europa, ponderea acestora este de 19% din total, ambalajele din hârtie şi carton fiind semnificativ mai numeroase, după o creştere semnificativă începând cu anul 2007.

Mit: Sticla, hârtia şi metalul sunt mai prietenoase cu mediul decât plasticul.

În realitate: PET-ul este un material sustenabil pentru ambalare. Se generează mai puţin carbon în procesul de producere a recipientelor din PET decât în cel de producere a recipientelor din sticlă. PET-ul este un material valoros, dar trebuie neapărat păstrat în lanţul de reciclare, şi nu aruncat în natură.

Mit: Industria nu face nimic pentru a reduce consumul de plastic.

În realitate: Optimizările au dus la o reducere anuală cu aproximativ 6,2 milioane de tone de plastic doar în Europa de Vest. În medie, ambalajele din plastic au devenit cu 25% mai uşoare din 1991 încoace.

Mit: Ambalajele din plastic ne împiedică să ne atingem ţintele privind carbonul.

În realitate: Plasticul reprezintă o cantitate foarte mică de carbon din amprenta unei persoane. Fiecare cetăţean din Uniunea Europeană generează aproximativ 8,4 tone de emisii de carbon anual. Ambalajele reprezintă doar o mică parte în comparaţie cu transportul, energia şi mâncarea. Doar un zbor dus-întors pe ruta Viena-Mallorca generează echivalentul de carbon al ambalajelor din plastic folosite pe durata a 12 ani.

Mit: Plasticul generează consumuri foarte mari de petrol.

În realitate: Doar 1,5% din petrolul produs la nivel global este folosit în producţia ambalajelor din plastic. Mai mult, plasticul poate fi procesat de numeroase ori, ceea ce duce la conservarea resurselor.

Mit: Oceanele sunt poluate cu ambalaje din plastic care provin din Europa.

În realitate: O pondere de 80% din deşeurile din oceane este cauzată de lipsa unui sistem eficient de colectare a deşeurilor.

Mit: Ambalajele din plastic ajung la groapa de gunoi.

În realitate: Din ce în ce mai puţin plastic ajunge la groapa de gunoi, deoarece plasticul folosit este colectat în cantităţi din ce în ce mai mari în Europa.

Mit: Ambalajele din plastic duc la apariţia microplasticului.

În realitate: Cauzele principale ale microplasticului sunt textilele sintetice şi cauciucurile.

Mit: Ambalajele din plastic sunt dăunătoare sănătăţii.

În realitate: Ambalajele din plastic ar putea chiar să protejeze viaţa oamenilor. De exemplu, apa contaminată poate fi purificată în sticle transparente din PET cu ajutorul razelor UV.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla