Plastic – realități și prejudecăți

Sistemul Garanţie-Returnare face paşi de consolidare în România. Peste 23 de milioane de ambalaje s-au recuperat de la intrarea în vigoare

10.04.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Ministerul Mediului ia în calcul prelungirea perioadei de tranziţie până la 31 decembrie 2024, în loc de 30 iunie 2024, până la epuizarea stocurilor deţinute de producători sau retaileri.

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), cel mai amplu proiect de mediu implementat în România şi cel mai mare parteneriat public-privat, face paşi către dezvoltare, facilitând colectarea deşeurilor de ambalaje, însă nu toţi producătorii de băuturi se declară încântaţi de funcţionarea programului. Ministerul Mediului ia în calcul prelungirea termenului până la care toate ambalajele de pe rafturi vor avea logo SGR şi garantează că, în ciuda nemulţumirilor producătorilor, proiectul nu va fi suspendat. „Sistemele-depozit realizează rate mai mari de colectare pentru anumite categorii de deşeuri faţă de metodele alternative de colectare. Acest lucru are un impact pozitiv asupra reciclării prin creşterea disponibilităţii materiei prime. Cu cât deşeurile colectate sunt mai curate, cu atât capacitatea lor de a fi reciclate este mai mare“, spune Ioan Vâţ, director de vânzări la Alpla Packaging România, o companie austriacă ce activează pe piaţa ambalajelor şi a reciclării. Ataşarea unei garanţii ambalajelor de băuturi face să sporească valoarea lor în percepţia consumatorilor, motiv pentru care ei devin mai interesaţi de ceea ce se întâmplă cu recipientele după epuizarea conţinutului. Deoarece Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect „tânăr“ în România, rezultatele nu sunt încă extrem de spectaculoase, însă există perspective optimiste. Între timp însă, este nevoie ca toţi jucătorii să se adapteze. „Sunt mulţi comercianţi care ne spun că au pe stoc multe sticle de dinainte de 30 noiembrie 2023 şi că nu ar vrea să fie puşi în situaţia de a vorbi cu distribuitorii să vândă produsele mai repede. Am putea deci să facem o excepţie pentru a nu plimba stocurile înapoi la fabrică pentru reetichetare. Să reetichetezi o sticlă este mai scump decât să produci una nouă. Este deci o hotărâre de guvern pusă în consultare publică, încă nu s-a luat o decizie. Ce este cert e că nu suspendăm nimic“, spune ministrul mediului Mircea Fechet. Recent, Asociaţia Spirits România, reprezentant al industriei locale de băuturi spirtoase, a solicitat guvernului eliminarea termenelor-limită stabilite prin lege pentru punerea pe piaţă a produselor în ambalaje non-SGR şi permiterea vânzării băuturilor spirtoase care se aflau în stocuri la data de 31 decembrie 2023 până la epuizarea acestora.

În aceste condiţii, Ministerul Mediului ia în calcul prelungirea perioadei de tranziţie până la 31 decembrie 2024, în loc de 30 iunie 2024, până la epuizarea stocurilor deţinute de producători sau retaileri.

Mircea Fechet atrage atenţia că astăzi, de exemplu, aproape toate deşeurile de sticlă ajung la groapa de gunoi, astfel că un program pentru Sistemul Garanţie-Returnare este menit să aducă îmbunătăţiri. Cu toate acestea, nu toţi jucătorii vizaţi au fost încântaţi.

„Vinarii au avut unele nemulţumiri, au apărut şi unele procese. Va trebui să aşteptăm să vedem ce spun instanţele. O parte a industriei vinului ar fi vrut să nu existe SGR. Unii nici azi nu pun pe piaţă ambalaje SGR.“

În ceea ce priveşte infrastructura de colectare, Mircea Fechet mai spune că orice centru cu colectare automată ar trebui să fie pregătit oricând să treacă la colectarea manuală - dacă, de pildă, se ia curentul, se strică sau se umple aparatul RVM.

„RetuRO are obligaţia să debaraseze comercianţii într-un termen rezonabil. Mai este însă de lucrat până se definesc nişte fluxuri, nişte trasee, obişnuinţa oamenilor. În Germania, 80-90% din SGR se gestionează prin reţelele marilor retaileri, prin comerţul modern. Noi încă avem un comerţ tradiţional puternic“, spune ministrul Mediului.

Potrivit datelor RetuRO, administratorul SGR, în primele trei luni de funcţionare a sistemului, producătorii de băuturi au pus pe piaţă peste 500 de milioane de ambalaje. Dacă în luna decembrie au apărut aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR, în luna ianuarie numărul lor a crescut de patru ori, ajungând la puţin sub 180 de milioane de ambalaje puse pe piaţa din România. Iar în februarie, numărul lor a fost de şapte ori mai mare decât în prima lună de funcţionare a SGR.

În primele trei luni ale Sistemului Garanţie-Returnare (decembrie-februarie), s-au recuperat aproximativ 23 de milioane de recipiente de plastic, sticlă sau metal. SGR a sărit de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023, la 2,2 milioane în ianuarie şi la 21 milioane în februarie, de aproape 700 de ori mai mult decât în prima lună de funcţionare a SGR (decembrie 2023).

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla