Politică

1,4 mld. euro din banii UE zac in Trezorerie, pentru ca nu sunt proiecte sa-i absoarba

1,4 mld. euro din banii UE zac in Trezorerie, pentru ca nu sunt proiecte sa-i absoarba

Vasile Puscas, seful Departamentului Afacerilor Europene: "Trebuie sa vorbim despre absorbtia externa si absorbtia interna. Daca banii Uniunii ajung in Romania, din punctul de vedere al Comisiei Europene ei sunt absorbiti. Daca vorbim despre absorbtia interna, de plecarea lor dintr-un cont al statului catre beneficiar, ei nu sunt absorbiti pana nu ajung la beneficiar"

24.09.2009, 00:00 25

Romania a primit anul trecut 2,6 mld. euro de la UE si ar fi,daca scadem contributia sa obligatorie la bugetul Uniunii, unbeneficiar net al fondurilor comunitare. Adevarul, dincolo destatistici, este altul. Doar 7% din totalul fondurilor structuralealocate de UE pentru proiecte concrete au ajuns in economie, restulzac in Trezorerie.

Este vorba despre 1,4 mld. euro, potrivit lui Stefan Ciobanu,directorul general al Autoritatii pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale din cadrul Ministerului Finantelor.

Potrivit raportului Comisiei Europene privind bugetul din 2008,publicat marti, Romania a primit de la Uniune, in 2008, 2,6 mld.euro (1,6 mld. euro in 2007), contributia sa fiind de 1,2 mld.euro. Daca luam datele furnizate de Comisie, Romania este alcincilea beneficiar net al fondurilor Uniunii, dupa Franta,Germania, Spania si Italia.

Trebuie spus insa ca, peste un miliard de euro primiti de la UEs-au dus anul trecut spre platile directe pentru agricultori (s-auplatit 106 euro pentru un hectar pentru care s-a solicitat si s-auaprobat plati directe).

Scazand platile directe, alocarile UE pentru Romania, intre2007-2009, pentru cele sapte programe operationale (prinintermediul carora sunt dati, efectiv, banii pentru proiecte) aufost ceva mai mari de 5,6 mld. euro.

Din acesti bani au ajuns efectiv la Trezorerie si la Ministerulde Finante 1,9 mld. euro, drept avansuri. Pentru ca banii de la UEsunt dati in doua moduri - se dau avansuri, dar majoritatea sumelorsunt, practic, decontari ale sumelor deja cheltuite pe proiecte.Asa se face ca, din totalul de 5,6 mld. euro alocati pentruproiecte, la 31 august 2009 doar 7% din sume (ceva peste 400 demilioane de euro) ajunsesera la beneficiar (ca avansuri saurambursari ale cheltuielilor), in vreme ce 1,4 mld. euro stau incain Trezorerie si asteapta aprobarea proiectelor.

"Am utilizat aproximativ 500 de milioane de euro (din suma de1,9 mld. euro fonduri structurale varsata de UE Romaniei - n.n.)drept avansuri sau rambursari. Insa noi platim in fiecare luna sine asteptam ca aceste sume sa creasca de la luna la luna. Nu vorspune ca avem o absorbtie spectaculoasa, dar ea va creste din ce ince mai mult", spune Stefan Ciobanu.

Dificultatea in absorbtia fondurilor europene sta chiar in felulin care ele pot fi accesate. Ele sunt, practic, in mare, fonduricare deconteaza cheltuielile facute dupa ce proiectele au fostaprobate de autoritatile de management (cele care gestioneazafondurile).

"Daca banii Uniunii ajung in Romania, din punctul de vedere alComisiei Europene ei sunt absorbiti. Daca vorbim despre absorbtiainterna, de plecare lor dintr-un cont al statului catre beneficiar,ei nu sunt absorbiti pana nu ajung la beneficiar", a explicat,marti seara, la un seminar al Revistei 22 privind o ipoteticaiesire din criza cu ajutorul fondurilor nerambursabile, ministrulVasile Puscas, seful Departamentului Afacerilor Europene.

"Inainte de a cere bani pentru proiecte UE, mergeti labanci"

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, s-a plans, la acelasiseminar, ca bancile nu ii ajuta pe potentialii beneficiar aifondurilor UE - fiindca aceste fonduri sunt nu doar decontari decheltuieli, dar presupun si o cofinantare care poate ajunge si panala 40% din proiect si, aproape intotdeauna, este nevoie de unimprumut bancar. Bogdan Baltazar, consultant financiar, spune insaca, pentru a preveni aceste lucruri, potentialii benenficiari artrebui sa mearga mai intai pe la o banca sa vada daca poate obtineun imprumut pentru cofinantarea obligatorie (in cazul in care nuare banii) inainte de a aplica pentru un proiect sau a obtine chiarbanii UE.

Ieri Constantin Nita a revenit acuzand si nepasarea celor carear fi putut fi potentiali beneficiari ai fondurilor UE. "Din 80mil. euro, cat este valoarea contractelor semnate de IMM-uri pentruproiectele depuse anul trecut pentru fondurile europene pentruinvestitii, nu am facut plati decat de 300.000 de euro. Practic,pentru contractele pe care le-am semnat la inceputul anului cuintreprinzatorii, am primit putine cereri de rambursare. Firmele austat si au asteptat sa se semneze contractele si pana atunci nu aufacut niciun demers de implementare: sa se intereseze de bancafinantatoare, de contractele pentru licitatie. De aceea ne trezimacum ca nu e gata hala in termenul stabilit sau nu e achizitionatutilajul."

Cat poate absorbi Romania din cele peste 18 mld. euro alocatifondurilor structurale intre 2007-2013? Nimeni nu poate da unraspuns acum. Fostul sef al Departamentului pentru AfaceriEuropene, Adrian Ciocanea, este pesimist: "Sub 50%".

Fondurile UE

  • 5,6 mld. euro - alocarile totale ale UE pentru 2007-2009 pentrufondurile structurale (care finanteaza proiecteleintreprinzatorilor sau ale statului)
  • 1,9 mld. euro, bani ajunsi efectiv in Romania pentru avansuripentru fondurile structurale
  • 1,4 mld. euro, din cei 1,9 mld. euro stau in Trezorerie siasteapta proiecte
  • 7% din totalul alocarilor pentru 2007-2009 au ajuns efectiv labeneficiari
  • 2,6 mld. euro sunt banii primiti in 2008 de Romania de la UE(avansuri la fonduri structurale si plati directe pentruagricultura)
  • 1,2 mld. euro este contributia obligatorie a Romaniei labugetul UE in 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO