Politică

Acordul cu FMI si rectificarea bugetara, aprobate prin ordonanta de urgenta

Acordul cu FMI si rectificarea bugetara, aprobate prin ordonanta de urgenta

Mircea Geoana (dreapta) a fost convins de Emil Boc sa accepte impozitul forfetar pe care pana miercuri il respingea

09.04.2009, 19:11 20

Coalitia s-a intrunit ieri pentru a discuta despre rectificarea bugetara care va fi facuta ca urmare a acordului de imprumut extern care ar putea fi aprobat prin ordonanta de urgenta intr-o sedinta de maine a Guvernului. Or, tocmai ipoteza adoptarii unei ordonante pe acest subiect fusese criticata cu o zi inainte de liderul social-democrat Mircea Geoana.

 
Impozitul forfetar ramane
Potrivit unor surse care au participat la dezbaterea de ieri, coalitia a decis sa nu diminueze salariile si nici sa nu fie redus personalul in educatie. De asemenea, s-a decis ca pensia minima sa fie mentinuta, iar punctul de pensie sa creasca la 43,3%. 
Impozitul forfetar ramane. El va fi calculat diferentiat, in functie de cifra de afaceri, intre un nivel minim anual de 500 de euro si o limita maxima de 10.000 de euro, conform propunerii avansate de patronate si acceptate de Ministerul Finantelor.
Ceea ce a obtinut PD-L in discutiile de ieri a fost ca sporurile la salariile platite de stat sa fie taiate, daca nu reduse, urmand ca fondul de salarii in administratie sa fie redus cu 20%.
Sursele au mentionat ca sambata va fi convocata o sedinta de guvern pentru adoptarea a doua ordonante - respectiv cea privind rectificarea bugetara si o ordonanta speciala privind alocarea mai multor fonduri Ministerului Muncii.
Ordonanta de Urgenta de punere in aplicare a acordului cu FMI si Banca Mondiala urmeaza a fi discutata in Guvern maine. Saptamana viitoare, marti, premierul Emil Boc va veni in Parlament pentru a sustine aceasta ordonanta, potrivit presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
"Ordonanta Guvernului de punere in aplicare a acordului cu FMI si Banca Mondiala urmeaza sa fie discutata in Guvern sambata", a anuntat Roberta Anastase la finalul sedintei coalitiei PDL-PSD. Or, potrivit lui Anastase, aceasta ordonanta de aprobare a acordului cu FMI va cuprinde si rectificarea bugetara,
Ce va cuprinde concret aceasta ordonanta? Anastase a spus mai degraba ce nu va cuprinde. Potrivit presedintei Camerei Deputatilor, salariile bugetarilor nu vor fi afectate. In privinta impozitului forfetar, Anastase a sustinut, fara sa dea detalii concrete, ca s-a ajuns la o formula care "va fi prezentata in detaliu sambata (É)" si aceasta formula urmareste reducerea evaziunii fiscale.
Intrebata cum a reusit PD-L sa ii convinga pe partenerii de coalitie privind necesitatea impozitului forfetar, Anastase a spus: "Cred ca mai degraba a fost vorba de o explicatie si mai putin de ideea unei convingeri".
Mircea Geoana afirmase, cu o zi in urma: "Personal am dubii importante cu privire la eficacitatea unui astfel de impozit (forfetar, n.r.) si am senzatia ca exista un risc de a aplica aceeasi politica prociclica pe care si Guvernul Tariceanu I a aplicat-o la inceput de 2005. Atunci cand economia este in recesiune, nu te apuci sa cresti taxele, ci, dimpotriva, trebuie sa stimulezi activitatea economica prin orice mijloace", a spus Geoana.
Anastase a mai precizat ca acest impozit este trecut si in programul de guvernare, astfel ca "nu a fost greu sa o explicam, ideea fiind chiar de la PSD".
PNL a amendat ieri negocierile din coalitie. Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat sustinut ca PD-L este un partid care transfera "fara scrupule efectele crizei catre romani" si ca ministrii PSD resping aceasta "filosofie fiscala", pentru ca isi vad periclitate sansele pentru alegerile prezidentiale din acest an.
El a mai afirmat ca PD-L si PSD nu doresc sa-i protejeze pe romani si ca ambele partide sunt vinovate prin faptul ca au anuntat in campanie un program de protectie sociala si duc de fapt o politica antisociala.
 
PNL: Scrisoarea catre FMI este scrisa de BNR, nu de Guvern
Vosganian a mai acuzat cele doua formatiuni politice ca se afla in impas din cauza acordului cu FMI.
"Se dovedeste acum, in urma evolutiilor din ultimele luni, ca nu Guvernul a scris aceasta scrisoare de intentie, ci BNR, pentru ca, din momentul in care aceasta scrisoare a fost trimisa la Washington, guvernul nu a luat absolut nicio masura pentru a da credibilitate acestei scrisori de intentie.
Mai mult, am asistat la tot felul de ambiguitati, de retractari, de declaratii controversate, lideri politici, mai ales ai PSD, au denuntat public unele dintre masurile care se regasesc in scrisoarea de intentie", a mai spus liderul liberal.
In opinia acestuia, faptul ca o mare parte a coalitiei de guvernamant, membri ai Cabinetului au denuntat public masurile pe care guvernul le propune FMI arata limpede iresponsabilitatea cu care aceasta coalitie trateaza actul de guvernare.
"Avertizam guvernul ca solutia pe care o considera providentiala, acordul cu FMI, in lipsa unei minime vointe politice, in lipsa unei minime responsabilitati si a unei strategii care sa poata fi aplicata pe termen mediu, se poate transforma din providenta in fatalitate", a sustinut Varujan Vosganian.
 
Ce a decis coalitia
  • Sa nu diminueze salariile
  • Sa nu fie redus personalul in educatie
  • Se mentina pensia minima de 300 de lei
  • Punctul de pensie creste la 43,3%
  • Se mentina volumul investitiilor
  • Sporurile vor fi reduse sau chiar taiate, urmand sa se opereze o scadere cu 20% a fondului de salarii
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO