Politică

Aderarea la UE: Bucurestiul a pus sampania la rece

26.09.2006, 19:49 18

Administratia de la Bucuresti a pus sampania la rece pentru a sarbatori anuntul din aceasta dupa-amiaza al Comisiei Europene: dupa sase ani de negocieri si asteptari, Romania se va integra in UE la 1 ianuarie 2007.
Comisarul european pentru extindere Olli Rehn si seful Comisiei Durao Barroso vor face acest anunt astazi in fata Parlamentului European si, cu toate ca vor exista atentionari, tonul documentului este pozitiv.
La Bucuresti domneste optimismul, uneori usor exagerat: "Ne-am indeplinit toate obligatiile asumate", a spus ieri presedintele Traian Basescu intr-un interviu pentru Deutsche Welle, confirmand ca raportul nu va recomanda activarea clauzelor de salvgardare. Si, cum momentul este cu adevarat important, presedintele si-a permis un salt in istorie: "Romanii vor fi cei mai importanti suporteri ai Europei. As putea sa spun ca noi suntem pregatiti pentru UE de 65 de ani, de cand am fost exclusi cu forta din Europa in ciuda vointei noastre".
Nu acelasi lucru cred si autorii raportului, in privinta pregatirilor Romaniei: documentul spune ca Romania se va integra la 1 ianuarie, dar mentioneaza o serie de deficiente - la justitie si piata comuna si siguranta alimentara - si aminteste de ipoteza introducerii unor penalitati, incepand cu a doua jumatate a anului viitor, acest lucru urmand sa fie decis intr-un viitor raport al Comisiei.
Penalitatile nu vor interveni din ziua aderarii decat pentru un domeniu - exportul de carne de porc din cauza pestei porcine, dar si acum exista un embargou pe acest domeniu, drept urmare nu ar fi decat continuarea unui lucru stiut. Pe celelalte domenii ele ar putea interveni la sase luni de la data aderarii - arata raportul - daca obligatiile nu vor fi respectate.
Cele doua tari vor fi monitorizate postaderare foarte atent (desi cuvantul monitorizare nu va fi pronuntat in raportul Comisiei - se va vorbi despre parteneriat pentru verificare), iar asupra lor planeaza amenintarea impunerii unor sanctiuni care le-ar putea suspenda, pe anumite segmente, drepturile care deriva din statutul de membru al UE. Este, in primul rand, vorba despre bani (fondurile europene ar putea fi reduse din start cu 25%, daca nu exista mecanisme eficiente de control) sau despre interzicerea unor exporturi. Explicatia interventiei penalitatilor financiare de la 1 iulie si nu de la 1 ianuarie este urmatoarea: fondurile europene vor veni in Romania, incepand cu a doua jumatate a anului 2007, drept urmare Comisia nu a dorit sa propuna penalitati pe niste bani care nu sunt.
Potrivit ultimei variante a raportului care a fost distribui ieri comisarilor, la capitolul piata interna, documentul vorbeste despre intocmirea, in viitor, a unei liste - nu se intra in detalii - cu produse romanesti care nu vor putea fi exportate, intrucat nu respecta standardele UE. Stim deocamdata ca va fi interzis, dupa aderare, exportul de carne de porc din cauza pestei porcine. Producatorii se amagesc ca isi vor putea desface produsele pe piata interna. Le pot, intr-adevar, vinde in Romania, dar si aici, ca peste tot dupa aderarea vor interveni normele UE. Carnea provenita de la animalele vaccinate va fi etichetata diferit - va fi obligatoriu inscriptionat pe etichete faptul ca un animal a fost vaccinat impotriva pestei porcine. "Respectivul produs va fi mai ieftin, dar va interveni factorul psihologic. Se va intampla precum in cazul gripei aviare cand toata lumea fugea de puii de la Codlea", comenteaza surse din administratie.
Alte interdictii ar putea aparea la exportul de carne de vita, daca Comisia considera ca Romania nu respecta standardele in privinta controlului bolii vacii nebune.
Raportul spune ca Romania este o economie de piata functionala, dar evita sa adauge ca poate face fata competitiei (spune ar putea face fata la data integrarii) pe piata comuna. Asadar, chiar daca in raport nu se va cere aplicarea unor clauze de salvgardare, amenintarea lor inca planeaza asupra Romaniei si Bulgariei.
"Cel mai important lucru este ca raportul consemneaza data de 1 ianuarie 2007, ca data a aderarii. In 2004 (la incheierea negocierilor de aderare - n.n.) s-a spus ca, daca Romania tine directia, atunci va putea sa indeplineasca toate criteriile in 2007. Faptul ca amenintarea clauzelor inca planeaza inseamna ca ritmul nu a fost suficient, iar directia a fost ezitanta", crede fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, sub mandatul caruia au fost incheiate negocierile.
Tratatul de aderare, semnat de Romania si Bulgaria in aprilie 2005, prevede trei clauze de salvgardare care pot fi activate timp de pana la trei ani dupa integrare, insa documentul comisiei nu recomanda aplicarea vreuneia dintre ele: este vorba despre "justitie si afaceri interne", "economie generala" si "piata interna".
La capitolul Justitie, aplicarea clauzei ar insemna ca unele decizii nu sunt recunoscute in UE. Aplicarea clauzei pentru "piata interna" exclude cele doua state de la politicile comunitare referitoare la transporturi, concurenta, energie, agricultura, sanatate si protectia consumatorilor. Tratatul prevede si o "clauza economica generala" care sa contracareze orice tip de dificultate economica generata de integrarea Romaniei si a Bulgariei. Aceasta este, de altfel, singura clauza care a fost aplicata vreodata, de la inventarea sistemului, in 1995. In 1987, Bruxellesul a limitat in acest fel exportul de capsuni din Spania, considerat excesiv de Franta.
Noutatea raportului consta in referirea la fondurile comunitare si la modul de gestionare a lor. Conform tratatelor europene, Bruxellesul trebuie sa asigure utilizarea corecta a banilor contribuabililor europeni si poate suspenda fonduri destinate oricarui stat membru in cazul constatarii unor neregularitati importante in gestionarea acestora. Raportul va consemna ipoteza reducerii fondurilor comunitare (se vorbeste de 25%), daca sistemele de control a fondurilor comunitare nu sunt puse la punct.
De asemenea, chiar daca nu va fi activata nicio clauza de salvgardare, cele 25 de state membre sunt autorizate sa puna in aplicare restrictii temporare pe piata muncii, in cazul imigrantilor romani si bulgari, asa cum cele mai multe dintre ele au facut si in cazul fortei de munca din cele zece tari care au aderat la UE in 2004. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a reafirmat ieri, intr-un interviu pentru Financial Times, ca romanii nu vor invada Europa, cu atat mai putin Marea Britanie, dupa aderare, afirmand ca tara incepe deja sa se dezvolte si pe masura ce se va dezvolta, romanii vor prefera sa ramana acasa.
Surse din administratie au declarat pentru ZF ca UE nu a impus Romaniei su Bulgariei penalitati imediate pentru a nu le da sentimentul ca sunt membri de rangul al doilea. Potrivit Reuters, insa, mesajul liderilor europeni reflecta ingrijorarea opiniei publice fata de noul val al extinderii, iar mentionarea unor eventuale sanctiuni este menita sa ii calmeze spiritele. Dubiile privind pregatirea celor doua tari au aparut si pe fondul situatiilor delicate in unele dintre statele care au aderat in 2004, mai precis incidentele violente din Ungaria si destramarea coalitiei guvernamentale din Polonia.
Aflat intr-un fel cu sacii in caruta, presedintele Basescu a afirmat ieri ca solicitarea Romaniei de a fi tratata la fel ca orice membru UE este intemeiata: "Solicitarile fata de Romania sunt justificate. Singurul lucru pe care nu il vom accepta este discriminarea impotriva noastra. Dar nu asta se intampla".
Prin amintirea ipotezei aplicarii unor sanctiuni, liderii de la Bruxelles mai incearca sa obtina ratificarea de catre parlamentele nationale a tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei. Mai exista patru state care nu au ratificat Tratatul, iar neratificarea de catre unul dintre ele ar bloca aderarea. Este vorba despre Germania, Franta, Danemarca si Belgia. "Totul este la limita. Trebuie sa fim foarte atenti sa nu apara accidente de parcurs", spune fostul negociator-sef Vasile Puscas.

Al cincilea val de extindere
Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, se incheie cel de-al cincilea val de extindere a UE.
Negocierile pentru al cincilea val au inceput in martie 1998, cu sase tari candidate: Ungaria, Polonia, Estonia, Cehia, Slovenia si Cipru.
In octombrie 1999, Comisia a recomandat UE sa inceapa negocierile si cu Romania, Slovacia, Letonia, Lituania, Bulgaria si Malta, in acelasi val de extindere.
Negocierile cu Romania au inceput in februarie 2000 si au fost incheiate in decembrie 2004
Tratatul de Aderare a fost semnat la 25 aprilie 2005, el fiind ratificat pana in prezent de Romania si de 21 dintre cele 25 de state membre.
Incepand din toamna lui 1998, Comisia a intocmit asa-numitele "rapoarte de tara" in baza carora s-a stabilit care sunt pasii urmatori. Dupa incheierea negocierilor Comisia a continuat sa prezinte, de aceasta data, "rapoarte de monitorizare".
Un astfel de raport va stabili astazi ca, in conformitate cu Tratatul de aderare, Romania se integreaza la 1 ianuarie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO