Politică

Alianta PNL-PD ii cere lui Iliescu sa decida: ori la Cortoceni, ori in Kiseleff

08.07.2004, 00:00 16

Alianta D.A. PNL - PD considera ca "afectiunea excesiva" a sefului statului pentru PSD incalca principiile constitutionale si ii cere lui Ion Iliescu "sa reintre in legalitate". Potrivit PNL si PD, presedintele trebuie sa-si clarifice pozitia: demisioneaza din functia de sef al statului si merge in fruntea PSD (care are sediul central in Kiseleff) sau se distanteaza de problemele interne ale partidului de guvernamant, pana la incheierea mandatului. 
Comentariul Aliantei a avut in vedere intalnirea de luni dintre seful statului si liderii PSD, unde au fost analizate rezultatele la locale si a fost luat in discutie viitorul imediat al partidului de guvernamant.
Purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, a spus ieri ca, in opinia PNL si PD, seful statului a incalcat echidistanta ceruta de Constitutie, prin faptul ca i-a convocat la Cotroceni pe liderii PSD.
 Ion Iliescu si-a anuntat intentia de a reveni in fruntea PSD dupa expirarea mandatului de presedinte. Opozitia crede insa ca acest gest ar trebui facut mai devreme: "Ar fi un gest de onoare: acela de a recunoaste ca nu a fost capabil sa-si indeplieasca atributiile in mod adecvat respectand legea fundamentala si juramantul depus la investire". Potrivit Constitutiei, presedintele nu trebuie sa se situeze de partea unui partid sau a altuia.
PNL si PD ii reposeaza presedintelui ca s-a situat vizibil de parte PSD in alegerile locale, afisandu-se, frecvent, cu candidatii acestui partid. "A indeplinit cu mult entuziasm functia de principal agent electoral al PSD, fara sa se sinchiseasca de faptul ca legea fundamentala nu ii permite acest lucru", a spus ieri Tariceanu.
Alianta spune ca, "daca nu intra in legalitate", pesedintele ar putea suporta "rigorile legii". Referindu-se la oferta presedintelui de a avea consultari si cu opozitia, Tariceanu a spus ieri ca o astfel de intalnire ar putea avea loc, doar daca tema va fi viitorul tarii: "Nu ne intereseaza o consultare cu Ion Iliescu pe alegeri", de felul celei avute cu PSD.



PNL - PD: De vina la PSD nu sunt oamenii, ci sistemul
Alianta a comentat ieri si deruta din PSD, provocata de lovitura primita in alegerile locale. Tariceanu a spus ca Alianta Dreptate si Adevar crede ca zbaterea interna din PSD nu este o incercare reala de reformare a partidului, ci doar un joc de imagine. Piedicile in calea reformarii PSD nu ar fi - in opinia opozitiei - oamenii,  ci sistemul. Dupa cum crede Alianta, pacatul este mai vechi: "Este un rezultat a 14 ani de promovare a unor personaje care si-au gasit aici terenul propice pentru a-si consolida puterea economica prin incalcarea legii".
Revenind in prezent, purtatorul de cuvant al Aliantei a spus ca vreme de aproape patru ani de cand se afla la guvernare sistemul clientelar promovat in PSD s-a consolidat in asemenea masura incat a devenit mai puternic decat oricare dintre reprezentantii sai. De aceea, crede Aalianta, "redenumirea sau desfiintarea unor functii si demisiile de fatada nu vor avea drept efect schimbarea din temelii a PSD".
Tariceanu a spus ca Romania are nevoie de un partid de stanga  puternic - el a numit PSD un "partid socialist".  "PSD nu va disparea peste noapte", iar opozitia sustine reforma partidului de guvernamant "spre binele Romaniei"., spune Tariceanu. El are insa mari indoieli ca aceasta reforma va avea succes.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO