Politică

Alianta PNL-PD refuza sa mearga la Cotroceni si il ataca dur pe Iliescu

13.07.2004, 00:00 16

Alianta D.A. PNL-PD a refuzat invitatia lui Ion Iliescu de a veni astazi la Cotroceni pentru o discutie cu seful statului. Argumentatia liderilor aliantei, Theodor Stolojan si Traian Basescu, pentru un astfel de gest s-a constituit intr-un atac dur la adresa sefului statului. Acuzatia aliantei la adresa lui Ion Iliescu este fara precedent - seful statului s-a implicat activ in campania electorala a PSD, inainte de alegeri, si in restructurarea partidului de guvernamant, dupa, prin incalcarea Constitutiei care ii cere echidistanta politica.
Ion Iliescu a avut mai multe intalniri in ultima vreme, una cu intreaga conducere a PSD unde liderii partidului de guvernamant au fost certati de presedinte pentru rezultatele la locale si pentru ca nu restuctureaza partidul. Decizia de separare a activitatii guvernamantale de cea de partid, urmata de restructurarea guvernului si de suspendarea activitatii Delegatiei Permanente a PSD, au avut loc in urma unor discutii Iliescu-Nastase. Nu se stie deocamdata daca pentru ultimile doua masuri presedintele si-a dat acordul. Cert este ca presedintele si-a motivat interventia in viata de partid, a spus-o singur, prin afectiunea, relatia politico-sentimentala, cum a numit-o, care il leaga de partidul pe care l-a creat. Or, din punct de vedere al PNL si PD acest amestec reprezinta o incalcare Constitutiei.
Avand aceste date, Consiliul Aliantei a socotit ieri ca invitatia adresata celorlalte partide parlamentare de a veni la Cotroceni nu are alt rost decat sa dea o aparenta de legalitate discutiilor Iliescu-Nastase, referitoare la problemele interne ale PSD. Este motivul pentru care PNL si PD nu pot da curs unui asemenea demers, a declarat ieri copresedintele Aliantei, Theodor Stolojan. Traian Basescu, cel de-al doilea copresedinte vede in invitatia lui Ion Iliescu o incercare "disperata" de a-si salva imaginea, dar  PNL si PD nu sunt "scuturi de vreme rea pentru Ion Iliescu".
Stolojan a punctat ca Alianta nu pune in discutie reprezentativitatea institutiei prezidentiale, drept urmare va participa la intalnirile cu seful statului numai dupa ce Ion Iliescu nu se va mai implica in incecarea de restructurare a PSD, respectiv dupa Congresul din august al partidului de guvernamant.
Participarea partidelor din opozitie la intalnirile de la Cotroceni care urmeaza sa aiba loc astazi si maine fusese data ca sigura de purtatorul de cuvant al Administratei Prezidentiale, Corina Cretu. In cea ce priveste participare PNL si PD, singura problema in discutie ramane daca cele doua partide vin la intalnire impreuna sau separat, spunea la sfarsitul saptamanii Corina Cretu, citata de Mediafax.
UDMR a anuntat ca va veni la intalnirea cu seful statului. In cea priveste PRM, acesta a anuntat ca liderul sau siaa intrerupt vacanda de la Neptun petru a "onora" invitatia lui Ion Iliescu.



In invitatia adresata PNL si PD Ion Iliescu enumera si temele care ar fi urmat sa fie abordate: asigurarea continuitatii in administratia locala, stadiul negocierilor privind proiectele de lege privind alegerile parlamentare si prezidentiale si, in fine, presedintele voia sa stie ce crede opozitia despre stadiul negocierilor de aderare.
Copresedintele Aliantei, Traian Basescu a comemnat punctele din invitatie, nu inainte de a face un scurt rechizitoriu al intanirilor precedente dintre Iliescu si opozitie. Potrivit lui Basescu in urma unor astfel de intalniri, - cam doua pe an, incepand din 2001 - cea care a avut de pierdut a fost opozitia, pentru ca, spune liderul PD, Ion Iliescu trasmitea PSD ceea ce se discuta. Ion Iliescu a dat astfel partidului de guvernamantBasescu afirma: "Ion Iliescu, afland despre parerea noastra - coruptie administrarea defectuasa a fondurilor UE inclusiv cele venite de la institutii internationale au fost transmise PSD, care "s-a ranforsat si a contracarat la nivelul imaginii".
Basescu a respins apoi rand pe rand punctele enumerate in invitatia prezidentiala pentru a trage concluzia ca, oricum, ele nu sunt de interes pentru Alianta si ca discutia nu ar fi condus, in nici un caz, la vreun rezultat. Potrivit copresedintelui Aliantei, PNL si PD nu au de gand sa asigure continuitatea in administratia locala la modul in care a facut-o PSD, ci doreste sa intrerupa influenta baronilor.  In ceea ce priveste discutiile propuse de agenda in privinta stadiului proiectelor legislative prioritare pentru integrare, Basescu a spus ca acestea ar fi trebuit discutate de presedinte cu partdul de guvernamant care are majoritate in parlament si este responsabil pentru intarzierea lor. Pentru opozitie, spune Basescu, procesul de integrare si mersul negocierilor a fost cel mai adesea secret decin nici acest punct nu-si avea rost intr-o siscutie cu seful statului. Decat sa discute restructurarea partidului si analiza rezultatelor alegerilor cu PSD, Iliescu ar fi facut mai bine sa abordeze aceste aspecte.
In fine, ultimul punct propus de Administratia prezidentiala partidelor pentru a fi dezbatut la Cotroceni a fost comentat cu sarcasm de Traian Basescu. Este vorba de legile privind alegerile parlamentare si prezidentiale. Referindu-se la legea alegerilor prezidentiale, Basescu a afirmat ca pozitia Aliantei este clara: "Ion Iliescu nu are ce cauta pe listele vreunui partid, pentru ca nu exista inovatia independent, dar pe lista PSD.
Proiectul alegerilor prezidentiale aflat in dezbatere  i-ar permite lui Ion Iliescu sa candideze ca "independent" la Senat pe listele PSD. Pentru Alianta acest lucru inseamna o inclacare a Constitutiei si, spune copresedintele D.A.", nu suntem dispusi sa avem comportamentul unor partide care se prezinta la Cotroceni pentru a servi drept adapost pentru incalcarile constitutionale pe care le-a facut (Ion Iliescu - n.n.)". Al a adaufat ca decizia Aliantei de a refuza invitatia sefului statului este sinfuta modalitate pe care o are la indemana de a protesta fata de incalcarile Constitutiei.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO