Politică

Atac concertat si fara precedent al PSD la adresa lui Basescu: se rupe coalitia?

Atac concertat si fara precedent al PSD la adresa lui Basescu: se rupe coalitia?

Geoana (stg.) a sugerat ieri mai mult decat transparent ca "afacerea Becali" este pusa la cale de Basescu pentru a acoperi scandalurile in care ar fi implicat (FOTO: Agerpres)

07.04.2009, 00:00 28

Atacul este fara precedent in, este adevarat, scurta colaborare dintre PSD si PD-L, partidul apropiat presedintelui. Este el in masura sa conduca la ruperea coalitiei pe fondul apropierii alegerilor prezidentiale? "Scandalul este o oportunitate pentru PSD. Nu stim ce va urma, dar totul este posibil", spune analistul politic Cristian Parvulescu.

DNA trebuie sa dea un raspuns ori intr-un sens, ori in altul - sustine el: "Presedintele Basescu este intr-o situatie dificila. Pentru ca trebuie sa se apere pe mai multe fronturi. Fiica unu, fiica doi, fratele". Care sunt argumentele liderului PSD care saptamana trecuta si-a anuntat candidatura pentru prezidentiale, fiind, asadar, competitor direct al lui Traian Basescu?
Potrivit lui Geoana, evenimentele petrecute in ultimele zile (arestarea lui George Becali - n.n.) au constituit "o evidenta strategie" a actualului presedinte de "deturnare a atentiei publice de la propriile probleme si ale anturajului apropiat".
"In calitate de presedinte al PSD si de presedinte al Senatului, solicit in mod oficial DNA sa se autosesizeze cu privire la cele 30 de hectare de teren obtinute de fratele presedintelui, Mircea Basescu, printr-o schema identica cu cea aplicata de Gabriel Popoviciu.
De asemenea, solicitam declansarea acelorasi proceduri pentru milionul de euro pe care fiica presedintelui, Ioana Basescu, l-a avut la dispozitie pentru achizitionarea unui apartament de lux in zona proprietatilor lui Gabriel Popoviciu", a afirmat Geoana dupa o sedinta a conducerii partidului.
 
Slabiciunile presedintelui
Este o declaratie gandita atent pentru ca in spatele sefului PSD s-a aliniat ieri tot partidul. Care este slabiciunea sefului statului speculata acum de PSD, partid care participa la guvernare?
"Presedintele trebuie sa raspunda la mult prea multe acuzatii", spune Parvulescu.
Fiica cea mare a sefului statului, Ioana Basescu, a fost subiectul numarul unu al presei in urma cu o saptamana, inaintea arestarii lui George Becali, dupa ce a admis ca detine in cartierul rezidential Baneasa - construit de firma controlata de omul de afaceri Puiu Popoviciu - un apartament, achizitionat pentru 544 de mii de euro, si in aceeasi zona si-a inchiriat sediul pentru biroul sau notarial.
Ioana Basescu a declarat pentru Realitatea TV - postul de televiziune aflat in proprietatea lui Sorin Ovidiu Vantu - care a dezbatut in amanunt subiectul, ca apartamentul are acest pret pentru ca l-a cumparat fara finisaje.
Insa, potrivit ziaristului Sorin Rosca Stanescu - fost prieten, acum adversar al presedintelui - apartamentul Ioanei Basescu ar fi costat la pretul pietei peste un milion de euro.
Pe de alta parte, Grupul pentru Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, fost colaborator al presedintelui Emil Constantinescu, a denuntat prevederile asocierii intre o firma controlata de fiul lui Mircea Basescu, fratele sefului statului, si o institutie agricola de stat, sustinand ca aceasta este o noua "Baneasa Investment" si cerand o investigatie.
GIP sustinea ca, in decembrie 2006, "firma familiei Basescu", Global Business & Investments, a incheiat un contract de asociere in participatiune cu Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) din Constanta, institutie de stat, si ca Global Business & Investments este "detinuta si administrata de copiii si apropiatii lui Mircea Basescu", fratele presedintelui Traian Basescu fiind "implicat direct in activitatea acestei societati".
 
Cazul Becali vs. cazul Iancu
Toate aceste date au fost folosite ieri de Mircea Geoana care a cerut DNA sa se autosesizeze in aceste cazuri. Plecand de la afacerea Becali, Geoana s-a intrebat "de ce Gigi Becali e anchetat in stare de arest, iar democrat-liberalul Costel Iancu e anchetat in stare de libertate", apreciind ca justitia trebuie sa fie aceeasi si pentru apropiatii, si pentru adversarii presedintelui.
Fostul premier, Adrian Nastase a sustinut sI el, la Realitatea TV ca, in cazul Becali, avem de-a face cu o "campanie de imagine in favoarea lui Traian Basescu".
La inceputul lunii martie, Constantin Iancu, fost sef al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare din partea PD-L, a fost trimis, judecat (dar este cercetat in libertate) de procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, el fiind acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, lipsire de libertate, amenintare si lovire sau alte violente.
Ministerul Public i-a raspuns ieri lui Geoana sustinand ca atat in cazul lui Costel Iancu, cat si in al lui Gigi Becali, procurorii au aplicat acelasi tratament si adauga ca, in cazul primului, cercetarea in stare de libertate cu interdictia de a parasi tara a fost decisa de instanta.
Seful Guvernului, Emil Boc, a declarat ca Geoana a intrat deja in campanie electorala, acesta fiind filtrul prin care trebuie trecute declaratiile sale.
 
Rectificarea bugetara in viziunea PSD
PSD considera ca rectificarea bugetara trebuie sa beneficieze din partea Guvernului de o dezbatere publica mult mai transparenta decat cea la care s-a asistat pana acum, a declarat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana. Liderul PSD a mai aratat ca, din discutiile pe care le-a avut ieri cu premierul Emil Boc, a inteles ca se doreste mai intai primirea oficiala a scrisorii de raspuns din partea FMI, motiv pentru care s-a propus amanarea pana maine a prezentarii referitoare la acordul cu Fondul, din partea Guvernului, in fata Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere. Rectificarea bugetara care va fi efectuata de Guvern in perioada imediat urmatoare va reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind taiate de la Agricultura, Aparare, Administratie si Interne si Educatie, singurul minister care va primi fonduri suplimentare fiind cel al Muncii.
 
Liberalii boicoteaza viitoarele norme fiscale
Conducerea PNL a decis ieri sa faca o campanie publica impotriva masurilor fiscale pe care Guvernul Boc intentioneaza sa le adopte in vederea cresterii veniturilor la buget, pornind de la ideea ca, in timp de criza, nicio masura de crestere a fiscalitatii nu are efect favorabil asupra economiei. "PNL a luat in dezbatere propunerile din OUG de rectificare a bugetului de stat, referitoare la modalitatea de calcul a impozitului forfetar pentru IMM-uri, si anume introducerea unui impozit forfetar de 65 de milioane de lei vechi impozit anual. Am analizat din propunerile din Ordonanta propunerea de supraimpozitare pentru veniturile mai mari decat veniturile presedintelui si am luat decizia sa facem o campanie publica impotriva modalitatii de calcul si a introducerii acestui tip de impozit forfetar", a declarat prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO