Politică

Autoritatile transnistrene trec la epurarea lingvistica

19.07.2004, 00:00 26

Ministerul roman de Externe si-a exprimat la sfarsitul saptamanii "preocuparea si ingrijorarea" fata de inchiderea unei scoli cu limba de predare romana din Tiraspol, acuzand "o incalcare brutala a drepturilor si libertatilor omului in regiunea transnistreana, o actiune ilegala si inumana, o desconsiderare a deciziilor organismelor internationale"
 MAE roman solicita interventie organismele internationale si vor semnala problema Uniunii Europene, Consiliul Europei si OSCE.  Autoritatile transnistrene au sechestrat saptamana trecuta bunurile materiale si arhivele unei scoli cu predare in limba romana din Tiraspol. Usile si ferestrele institutiei au fost sparte, iar scoala este inconjurata de fortele de ordine. Transnistrenii au reziliat contractele scolilor romanesti cu agentii de livrare a apei si a energiei electrice. In regiunea transnistreana functioneaza sapte scoli cu predare in romana. Inaltul comisar OSCE pentru Minoritati Nationale, Rolf Ekeus, a calificat drept "epurare lingvistica" inchiderea scolii romanesti din Tiraspol.
Pe de alta parte, nici in relatia Romaniei cu Ucraina, apele nu se limpezesc. Administratia prezidentiela de la Kiev arunca vina unei eventuale incordari a relatiilor dintre Ucraina si Uniunea Europeana in sarcina Romaniei. Relatiile dintre Kiev si UE sunt pe cale de a se raci din cauza refuzului partii ucrainene de a opri lucrarile de constructie ale Canalului Bastroe, in Delta Dunarii, asa cum au cerut inalti responsabili europeni si organizatiile ecologiste. Acestea cred ca respectivul canal va aduce dezechilibre majore florei si faunei din Delta.
Adjunctul administratiei prezidentiele ucrainene, Vasili Baziv a afirmat la sfarsitul saptamanii ca problema a fost exagerata de Romania. Criza din relatiile Ucraina - UE se datoreaza lipsei de informatii si "exagerarii problemelor, mai ales din partea Romaniei", a spus el, adaugand ca nu exista motive reale pentru agravarea relatiilor tarii sale cu Uniunea Europeana. Comisia Europeana a cerut oprirea lucrarilor pana la executarea unui studiu amanuntit privind impactul de mediu.
 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO