Politică

Balacareala partidelor aflate la putere in plina recesiune economica

Balacareala partidelor aflate la putere in plina recesiune economica
22.06.2009, 00:00 30

Analistul politic Cristian Parvulescu crede ca atacurile nu folosesc acum nimanui pentru ca razboiul este, deocamdata, unul de gherila, iar batalia nu este decisiva. Ce se poate observa este insa ca ele par pentru uzul electoratului PSD.

 
Pentru urechile pesedistilor
Cele doua partide ar trebui sa se intalneasca astazi cum o fac in fiecare inceput de saptamana. Este prima intalnire dintre cele doua partide dupa ce, la finele saptamanii, intr-o sedinta a PSD, la Turnu Magurele (Teleorman), liderii acestui partid au folosit un limbaj dur si categoric la adresa colegilor din PD-L, replica acestora din urma fiind asteptata astazi.
Premierul Boc este, in opinia liderului PSD, Mircea Geoana, "o persoana care habar nu are de economie", ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, "este adus de pe drumuri" si "omul de casa a lui Videanu" ministrul economiei, Adriean Videanu " cand respira, vrea sa faca bani". Concluzia lui Geoana: sa-i atacam pentru ca sunt vulnerabili la acest capitol!
Alti lideri PSD au fost la fel de vehementi. Potrivit lui Liviu Dragnea, vicepresedinte al partidului si liderul social-democrat din Teleorman, ministrul Radu Berceanu este un "tampit", premierul Emil Boc este un "tast-bast", iar ministrul Vasile Blaga "vorbeste numai dimineata". Acelasi Dragnea: Ce, Emil Boc e mai capabil decat Dan Nica? Tast-bast-ul asta! Am ajuns sa ne dea lectii! Ca si Blaga! Care vorbeste cand? Numai dimineata, ca dupa-amiaza are o problema. Ce, Pogea e mai capabil decat Nita? Nici nu e comparatie".
Inregistrarile au fost publicate de vineri pana ieri de postul Realitatea TV, dar nu este limpede cum au ajuns ele la presa.
Scenariile, ca orice scenariu, au limite. Cert este ca in acea sedinta ajunsa publica s-au afirmat lucruri care nu aveau cum sa fie spuse de liderii social-democrati in conferinte de presa, dovada fiind tocmai ce s-a declarat apoi oficial. Oficial, potrivit lui Geoana, guvernarea trebuie sa continue, dar cu respectarea clara a protocolului coalitiei: "Coalitia este posibila si necesara in momente de criza, dar a sosit momentul unei clarificari nete si clare cu privire la imixtiunea nepermisa a domnului Basescu in activitatea Executivului", a sustinut Geoana.
Nimic nou pana aici. De altfel, nici ce au spus alti lideri precum Ion Iliescu, care l-a criticat pe Basescu, nu este nou. Nou este limbajul si atacul la adresa ministrilor PD-L, care si ei, in mai multe randuri, i-au invitat pe ministrii PSD sa plece din guvern, daca asta vor.
Nimic nu este intamplator acum la PSD, crede analistul Cristian Parvulescu. "PSD trebuie sa preia cumva initiativa in razboiul de gherila. Pentru ca ei nu au controlul Presedintiei, al Guvernului, controleaza partial Parlamentul. De aceea au lansat aceasta formula. Este pentru prima data de la inceputul acestei coalitii cand pun PD-L in defensiva. Dar nu este in interesul nici al PSD si nici al PD-L ca primii sa iasa de la guvernare. Nimeni nu va mai participa la guvernare in vremuri de criza. Pe de alta parte, PSD nu va pleca pentru ca pierde motorul resurselor financiare", crede Parvulescu.
Or, chiar daca atentia publica a fost centrata pe limbajul folosit de liderii PSD, in acea sedinta au fost discutate si alte teme care ii necajesc de multa vreme pe social-democrati. Este vorba despre sumele primite de ministere, despre faptul ca, in opinia social-democratilor, ministerele lor sunt sacrificate si, sigur, in perspectiva electorala, un astfel de lucru cantareste.
 
Accesul la resurse
De aceea, "accesul la resurse" nu le este indiferent liderlor PSD, iar in opinia lui Liviu Dragnea, accesul la resurse este facilitatea de castigarea prezidentialelor: "Numai ca trebuie sa avem parghiile si parghiile sunt scoase la concurs in noiembrie si eu cred ca Mircea Geoana va fi noul presedinte al Romaniei, ii urez succes".
Si presedintele PSD a avut o parere asemanatoare: "S-a vorbit aici despre faptul ca puterea inseamna, in principal, putere la presedinte, la Guvern, la resurse. Puterea inseamna mai mult decat asta, inseamna si zona altor atributiuni pe care un presedinte de tara le are. Si vedeti bine ca in aceasta perioada in care a existat o anumita impartire a puterii s-a apasat foarte brutal pe anumite zone de influenta".
 
Videanu ameninta ca il da pe Geoana In judecata
Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a declarat pentru Mediafax ca intentioneaza sa il actioneze in judecata pe presedintel PSD, Mircea Geoana, pentru calomnie, daca acesta nu probeaza acuzatiile pe care i le-a adus in sedinta PSD. "Cand Videanu deschide vorba, in spate este un business. asta cand respira vrea sa faca bani. Dati, ma, in ei ca sunt vraiste la chestia asta! Boc n-are habar de economie. Pogea este adus de pe drumuri. astilalti toti stiu ca este omul de casa al lui Videanu. Sunt vulnerabili din punct de vedere public. Hai sa-i atacam", a spus Geoana. Prim-vicepresedintele PDL a precizat ca daca Mircea Geoana nu va aduce dovezi la acuzatiile emise, se gandeste sa il actioneze in judecata pe presedintele PSD.
 
Geoana: Trebuie o alta filosofie de guvernare
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat dupa sedinta PSD de la Turnu Magurele, ca imprumutul extern de 20 de miliarde de euro, prin conditiile sale, nu reprezinta un factor de repornire a economiei, el solicitand o reevaluare a politicii economice a Guvernului. "Credem ca in acest moment este obligatorie o regandire a politicii economice si cred ca aici este veriga slaba a modului in care actualul Guvern functioneaza si actioneaza. Exista semnale de criza severa si vremea doar a unor masuri anticriza de acum sase luni trebuie sa lase locul unui alt concept de politica economica, in mod dramatic diferit si care sa permita cu adevarat relansarea economica si salvarea locurilor de munca", a spus Geoana.
 
Iliescu propune o Intalnire Geoana-Boc-Basescu
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat la Turnu Magurele ca a propus o intalnire intre liderul PSD, cel al PD-L si seful statului, pentru a-l avertiza pe Basescu sa nu mai interfereze cu Executivul. Iliescu a afirmat ca mesajul politic esential al CExN al PSD este ca ar fi nevoie de o intalnire intre Mircea Geoana, Emil Boc si Traian Basescu, pentru clarificarea modului de raportare a sefului statului la Executiv si la coalitia guvernamentala. Iliescu a sustinut in sedinta Comitetului Executiv National care s-a desfasurat cu usile inchise ca " BNR, Radio, Agerpresul, SSPR-ul" sunt "cateva probleme care trebuie rezolvate".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO